Je tu opět období, kdy nám cukety plodí jako šílené, nebo nás jimi pravidelně zásobují babičky a sousedi. Odmítat tento všestranný plod by byla velká škoda, jeho využití v kuchyni rozmanité. Menší cukety se například výborně hodí na gril, nebo jako náhrada masa v různých omáčkách. Pokud však najdeme přerostlejší kus, perfektně nám poslouží právě do cuketového perníku.
Perník správné konzistence, vláčnosti a který se na konci nezdrcne je někdy pěkné umění upéct. Osobně jsem to už po pár neúspěšných pokus málem vzdala, dokud jsem nenarazila na tento báječný recept a nedala moučníku poslední šanci. Od prvního úspěšného upečení drží tato osvěžující dobrota v sezóně cuket své pevné první místo. Nejen, že je recept velmi rychlý a snadný, ale i výživný a velice chutný.
Cuketa je známá tím, že má velmi nízký obsah kalorií, zato obsahuje významné minerály a látky, jako je například vápník, železo, beta-karoten, vitamín A, C a velké množství vitaminu B1, který je významný pro zdraví těhotných žen a kojících matek.
U větších cuket dejte pozor na nahořklé kusy, ty v žádném případě nekonzumujte. Při přípravě odřízněte špičku, stopku a ztvrdlé části.
Příprava na pečení trvá zhruba 20 minut.
Doba pečení: 25 minut
Potřebovat budeme:
- 3 vejce
- 270 g třtinového cukru
- 200 ml slunečnicového oleje
- 350 g strouhané cukety
- 260 g hladké špaldové mouky
- 2 lžíce kakaa
- 1 lžíce perníkového koření
- 1,5 lžíce kypřícího prášku do perníku
Postup:
- Nejprve rozehřejeme troubu na 180°, program horkovzduch.
- Do vetší mísy si rozklepneme 3 vejce a spolu s cukrem je vyšleháme.
- Postupně přiléváme olej a ještě chvíli šleháme.
- Do směsi vajec, cukru a oleje přidáme nastrouhanou cuketu, špaldovou mouku, kakao, kypřící prášek, perníkové koření a velmi dobře vše promícháme dohromady.
- Plech vymažeme trochou oleje a těsto do něj vylijeme a rovnoměrně rozprostřeme do stran.
- Vložíme do předehřáté trouby a na 180° a pečeme 25 minut do suché špejle.
- Po vytažení z trouby necháme perník vychladnout.
- Servírovat můžeme společně se šlehačkou či jogurtem a ovocem, které právě nasbíráme na zahrádce.
Perník je výborný i jen tak holý lehce pocukrovaný, s čerstvým ovocem, nebo rozvařeným ovocným přelivem. Další oblíbenou variantou je čokoládová poleva připravena z čokolády na vaření a zakysané smetany, nebo potřený oblíbenou marmeládou a posypaný kokosem.
Ať už vyberete jakoukoliv variantu servírování, pokaždé si jistě velmi pochutnáte.