recepty

Osvěžující nápoje pro horké letní dny

Prázdniny jsou tady a s nimi přichází i vlna veder, během které bychom měli přijímat více tekutin než kdy jindy. Několikrát jsme v našich článcích zmiňovali blahodárné účinky pití čisté vody na náš organismus. V létě tento fakt platí dvojnásob! Ale což takhle si náš pitný režim zpestřit něčím lahodným a neotřelým a zároveň tak do sebe nenásilně vpravit vitamíny bez éček a chemických přísad? Mluvíme zde o domácích limonádách a drincích, které nás v těchto dnech nejen perfektně osvěží, ale také nám zpříjemní chvíle relaxu u vody a doplní pohodové letní večery i oslavy.

Nealkoholické nápoje s ledem jsou synonymem léta. Favoritem v našich krajích zůstávají limonády, které lze připravit velice rychle, snadno a zpravidla jen ze tří hlavních komponentů. Dozdobit můžeme vždy tím, co máme na zahrádce, či na balkoně. Nejčastěji používáme mátu nebo meduňku.

Vyzkoušejte některé z těchto osvědčených receptů:

Citronáda (oranžáda)

Sami si zvolte druh ovoce a pusťme se do toho. Jak již bylo zmíněno, potřebujeme opravdu jen tři suroviny, a to konkrétně: voda, citrony (pomeranče) a cukr.

zdroj: https://www.canteen.cz/jidlo/citronada

Na litr limonády:

800 ml studené vody (lze použít i perlivou neochucenou minerálku)

šťáva ze 4 citronů (pomerančů)

1 celý citron (pomeranč)

jemný krupicový cukr dle požadované sladkosti (zhruba 100-200 g)

Postup:

Šťávu z citronu nalijeme do připraveného džbánku a zalijeme 800ml vody a osladíme dle chuti cukrem. Celý citron důkladně omyjeme a nakrájíme na plátky. Část rozdělíme do skleniček a zbytek vhodíme do džbánku. Necháme zhruba 15 minut louhovat. Citronová kůra příjemně zvýrazní chuť.

Podáváme s ledem a zdobíme bylinkami.

Nesmrtelná klasika: ledový čaj

Ledový čaj je jedním z dalších oblíbených nápojů do horkých dnů. Pokud jste sami přišli na to, že pít ten kupovaný není to pravé ořechové ať už z finančních důvodů, či jen z respektu k našemu tělu, je tento recept stvořen právě pro Vás.

Všichni milovníci ledových čajů mohou mít problém s tím, že je náhle přepadne chuť a nemají žádný čaj předem uvařený, a ještě vychlazený v lednici. My máme řešení, jak připravit čerstvý ledový čaj během 5 minut. Jediné, co je třeba mít v zásobě je dostatek ledu.

zdroj: https://cookidoo.cz/recipes/recipe/cs/r408292

Na jednu sklenici potřebujeme:

1 sáček oblíbeného čaje (černý, zelený, ovocný, bylinkový)

100ml vroucí vody

10 kostek ledu

cukr, jak jste zvyklí

¼ citronu

Postup:

Čajový pytlík vložíme do skleničky, zalijeme vroucí vodou (je nutné, aby horká voda byla jen na dně sklenky). Čaj necháme ve vodě max. 5 minut. Musí nám však vzniknout velmi silný výluh. Poté sáček vyjmeme a přidáme cukr. Kdo má rád ledový čaj sladký, doporučujeme přidat cukru o něco víc než obvykle. Např. kdo si dává jednu lžičku, doporučujeme dát dvě. Cukr se taktéž dá nahradit ovocnými sirupy.

V dalším kroku nasypeme do sklenice led. Nejprve prvních 5 kostek, aby byla sklenice zhruba ze dvou třetin plná a promícháme s výluhem. Přidáme nakrájený citron a trochu jeho vymačkané šťávy. Na závěr vhodíme do čaje zbylých 5 kostek ledu a už nemícháme. Dozdobíme čerstvými bylinkami.

Kokosovo-levandulová limonáda

Pokud byste chtěli vyzkoušet nějaké netradiční recepty, tento exotičtější je stvořen právě pro vás. Levandulová limonáda vás vezme na výlet přes provensálská fialová pole do sicilských plantáží citroníků až po tropické kokosové pobřeží.

zdroj: https://budejovice.rozhlas.cz/levandulova-limonada-7706997

Zapotřebí je:

Na levandulový sirup:

200 g cukru

200 ml vody

5 lžiček sušených květů levandule

1 kapka fialového potravinářského barviva (lze vynechat)

Na limonádu:

6 citronů

150 g cukru

1 l kokosové vody

1 a ½ litru minerální vody

kostky ledu                                                                        

Postup:

Nejprve dáme vařit vodu, cukr a levandulové květy na sirup. Za stálého míchání přivedeme směs k varu a 1 minutu povaříme. Odstavíme z plotny a necháme 20 minut odstát.

Sirup přecedíme přes sítko a případně přidejte fialové barvivo. Poté nechte sirup zcela vychladit v lednici.

Na limonádu vymačkejte 5 citronů a ve velkém džbánu je smíchejte s cukrem, kokosovou vodou a minerální vodou. Míchejte, dokud nebude cukr zcela rozpuštěn.

Přidejte polovinu levandulového sirupu a promíchejte.

Zbytek citronu důkladně omyjeme a nakrájíme na plátky. Limonádu podáváme s kostkami ledu a plátky citronu.

Tip: zbylý levandulový sirup lze skladovat v lednici alespoň týden a připravit si tak další výbornou limonádu.

Melounová limonáda

Zkoušeli jste už tuto neobyčejně osvěžující záležitost? Pokud ne, léto je jako stvořeno k tomu, abyste se do melounové limonády pustili! Je opravdu velice, velice snadné.

zdroj: https://www.moeyskitchen.com/2013/07/kleine-erfrischung-gefallig-trinkt.html

Potřebovat budeme:

100 ml vody

50 g cukru

šťáva ze dvou citronů

1 kg melounové dužiny (z melounu bez pecek)

0,5-0,7 l minerální nebo obyčejné vody

spoustu drceného ledu a kousky melounu a citronu na ozdobu

Postup:

Vodu spolu s cukrem a šťávou z citronu dáme do hrnce a přivedeme za stálého míchání k varu. Zhruba 5 minut povaříme, dokud nebude cukr rozpuštěn a konzistence sirupová. Sirup odstavíme z plotny a necháme vychladnout.

Meloun nakrájíme na velké kousky a rozmixujeme, poté rozmixovanou směs přecedíme a použijeme pouze šťávu z melounu a protlaku se zbavíme. Šťávu promícháme s citronovým sirupem a dle chuti dolijeme minerální nebo obyčejnou vodou. Do džbánku dejte spoustu drceného ledu (nebo kostky) a dolijte limonádou z melounu. Přidejte na ozdobu sklenice i do džbánku plátky citronu a kousek melounu. Neotálejte s podáváním.

Ledová káva

Ano, ledová káva nesmí nepochybně v našem seznamu osvěžujících nápojů chybět. S tímto jednoduchým receptem okouzlíte všechny fanoušky ledových káv.

zdroj: https://www.thecookierookie.com/iced-espresso/

Potřebujeme:

espresso

kopeček vanilkové zmrzliny

mléko

led

případně šlehačka

Postup:

Espresso uvaříme a dáme alespoň na dvě hodiny do lednice. Do sklenice dáme kostky ledu dle libosti, kopeček vanilkové zmrzliny a dolijeme studeným mlékem. Kdo se nebojí kalorií navíc, může celé dílo dozdobit šlehačkou. Pak už si jen najdeme místečko, kde si tuto dobrotu vychutnáme.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..