Dnes si společně upečeme opravdovou dobrotu. Tartaletky (malé koláčky) jsou sice trochu náročnější na čas než je tomu u většiny mých receptů. Zato však vypadají opravdu krásně a slavnostně. Blýsknete se s nimi na nejedné oslavě. Díky tomu, že se nejedná o velký koláč jsou i praktické na servírování. Každý z hostů dostane svůj vlastní privátní koláček. Vanilkové chuti ve spojení s malinami a pistáciemi navíc odolá jen málokdo. Tak pojďme na to!
Ingredience:
Na těsto:
- 220 g hladké mouky
- 60 g třtinového cukru
- 125 g studeného másla
- 1 žloutek
- 3 lžíce studeného bílého vína (0,05l) (můžeme nahradit studenou vodou)
- špetka soli
Na náplň:
- 2 vejce
- 90 g třtinového cukru
- šťáva z 1 citrónu
- ½ vanilkového cukru
- 40 g mascarpone
- 40 g smetany
Na ozdobu:
+ malinová marmeláda (nebo rozvařené maliny)
+ 40 g vyloupaných a nasekaných pistácií
Postup:
- Studené máslo z lednice nakrájíme na co nejmenší kousky (máslo musí být opravdu vychlazené aby bylo těsto ve finále křehké). K máslu přidáme všechny ostatní ingredience a zpracujeme na těsto. Snažíme se těsto hnětat co nejkratší dobu a co nejméně ho zahřát. Takto připravené těsto dáme alespoň na 1 hodinu vychladit do lednice.
- Mezitím si připravíme náplň. Všechny ingredience jemně vyšleháme v robotu nebo pomocí metličky. Šleháme opravdu zlehka, tak aby nám v těstě nevznikly po upečení nehezké bublinky.
- Zapneme si troubu na 190 stupňů.
- Vychlazené těsto vyndáme z lednice a natlačíme do formiček na tartaletky. Dno několikrát propíchneme vidličkou (to aby se nám při pečení nezvedalo).
- Tartaletky s těstem předpékáme na 190 stupňů asi 20 minut.
- Po předpečení tartaletky vyndáme z trouby. Dno tartaletek můžeme „naimpregnovat“ tak, že dno potřeme mašlovačkou namočenou do bílku. Díky tomu se následná náplň do těsta tolik nevsákne.
- Po pár minutách už můžeme plnit tartaletky připraveným krémem. Do středu každé tartaletky pak přidáme ještě lžičku malinové marmelády a pomocí špejle „rozmažeme“ do krému. Místo marmelády můžeme použít i rozvar z čerstvých nebo mražených malin.
- Naplněné tartaletky pečeme na 140 stupňů dalších 20 minut.
- Po upečení a vychlazení vyndáme tartaletky z formiček a posypeme nasekanými pistáciemi. A máme hotovo;)
Tip: Uvedený recept můžete upéct i ve formě klasického koláče. V tom případě vám bude stačit o 1/3 méně ingrediencí na těsto. K pečení můžete použít silikonovou formu na koláč z našeho e-shopu.
můžu se zeptat prosím dalo by se mascarpone nahradit třeba zakysankou? Teď se bohužel do města nedostanu a u nás na vsi mascarpone bohužel nedostanu. A tartaletky vypadají perfektně ,tak bych zkusila hned upéct .