zdraví

Léčivý smrkový sirup, jak na jeho výrobu

Právě v těchto dnech je ten správný čas, kdy můžeme vyrazit do lesa nebo do zahrady a nasbírat si výhonky jehličnatých stromů, zejména smrku. Ještě do června totiž raší mladé větvičky, ze kterých si můžeme jednoduše vyrobit zázračný elixír, který je skvělým pomocníkem při nachlazení, rýmě, kašli nebo bolestech svalů a kloubů. Sirup obsahuje značné množství vitamínu C a spoustu minerálů, rozpouští hleny a tím uvolňuje dýchací cesty a usnadňuje vykašlávání.  

Sirup se však dá vyrobit i z výhonků jedle a borovice. 

Výhonky sbírejte nejlépe v lese nebo na místě vzdáleném dopravnímu ruchu, abyste měli jistotu, že trháte pouze neznečištěné kousky. Taktéž je nutné trhat výhonky pouze mladé, dosahující délky do pěti centimetrů, delší už raději nesbíráme. Mladé výhonky jednoduše poznáme podle jejich světle zelené barvy. Dále je nutné čerstvě nasbírané kusy zpracovat co nejdříve.  

Samotná výroba smrkového sirupu je velmi jednoduchá, zabere Vám sotva půl hodinky a potřebovat budete pouze tři suroviny. Dále je už třeba jen nachystat sklenici, celofán nebo potravinovou fólii a gumičku na uzavření.  

Potřebovat budete:  

  • Čerstvé smrkové výhonky (množství dle velikosti sklenice, na zhruba 3-5 litrovou sklenici potřebujeme 3 hrsti mladých výhonků) 
  • Cukr dle potřeby (vrstva cukru by měla být zhruba jeden centimetr)  
  • 1 Citron na kolečka (lze vynechat)  

Citron doporučujeme chemicky neošetřený a zdravější variantu zhotovíme když použijeme cukr třtinový. 

Postup:  

  • Nasbírané výhonky omyjeme studenou vodou a necháme okapat a osušit. 
  • Vymytou sklenici plníme střídavě vrstvami výhonků, cukru a citronem nakrájeným na kolečka. Plníme v tomto pořadí dokud sklenici zcela nenaplníme. Důležité je, aby poslední vrstvu tvořil cukr. 
  • Ingredience důkladně stlačíme rukou, převážeme fólií nebo celofánem a upevníme gumičkou. 
  • Naplněnou sklenici umístíme na teplé místo, směsi se daří zejména na sluníčku, proto je dobré postavit ji na okenní parapet.  
  • Louhujeme 2-3 týdny do zhnědnutí a zhoustnutí.  
  • Vzniklý sirup přecedíme, abychom se zbavili případných nečistot a uchováváme v chladu, nejlépe v lednici.  

Užití:  

  • Preventivně jedna lžíce denně – nejlépe ráno. 
  • Při léčbě kašle taktéž užíváme jednu lžíci denně. 
  • Při bolestech kloubů užijeme jednu lžíci sirupu ráno i večer. 
  • Dochucovat sirupem lze i čaj, vodu či jiné nápoje. Avšak nepřekračujte doporučenou denní dávku. Vysoké dávky sirupu mohou dráždit sliznice nebo se projevit jako podráždění pokožky formou vyrážek.  

Látky obsažené v mladých výhoncích dokáží neutralizovat volné radikály a vážou na sebe jedovaté kovy v lidském organismu a tím odvádí toxické látky. Posilují imunitu a dokáží zmírnit bolest svalů a kloubů a bojují proti revmatu.

Na zdraví 😉 

One thought on “Léčivý smrkový sirup, jak na jeho výrobu

  1. léčivý smrkový sirup popis nějak chybí, a všechno ostatní také, nic není dokončeno, nebo je to tak špatně vytvořeno, že není možné najít pokračování.Kdo dělal tyto stránky, tak to zřejmě neumí.Škoda, myslela jsem, že se něco dozvím, ale nikde není od ničeho pokračování…..tak se loučím

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..