S velikonočními svátky přichází otázka, co se všemi těmi nazdobenými vykoledovanými vejci. Přejíst se vejci není příjemné a jak dlouho vydrží také není vždy jisté. Od nás získáte osvědčené, a hlavně jednoduché a rychlé, tipy na jejich zpracování a slibujeme, že se budete jen olizovat a k receptům se vracet. Vejce se řadí mezi superpotraviny a jejich konzumace našim organismům velice, ale velice svědčí. Proto nedovolte, aby hoši výslužku promarnili.
Autor fotky: Jana Ettlová
Výživová hodnota vajec
Léta tradovaný mýtus, že by vejce zvyšovala hladinu cholesterolu, či jejich větší konzumace nějakým způsobem škodila našemu zdraví, už dávno neplatí. Zařazení vajec do jídelníčku nám naopak prospívá více, než si myslíte. Mluvíme zde o nutričně hodnotné potravině bohaté na důležitý vitamín D. Vitamín D má významné účinky na naši imunitu, kterou je potřeba neustále posilovat. Jeho aktivní tvorba nás chrání proti bakteriím a virům a je proto velice užitečný v období respiračních onemocnění. Mimo jiné také vitamín D zajišťuje vstřebávání vápníku a tím podporuje stavbu našich kostí a v neposlední řadě snižuje riziko vzniku osteoporózy.
Vejce obsahuje také vitamíny A, B5, B12, B2, B6, E a K. Z dalších prospěšných minerálních látek můžeme vedle železa, draslíku, vápníku a fosforu jmenovat další posilovač imunity, nepostradatelný minerál, zinek.
Jsou taktéž plná antioxidantů, které bojují s volnými radikály a chrání naše buňky před oxidativním stresem a aminokyselin, které jsou zde zastoupeny v plném počtu a pro lidský organismus jsou nezbytné, jelikož si je nedokáže vyrobit sám. V neposlední řadě stojí za zmínku obsah lecitinu, který podporuje soustředěnost a paměť a cholin, jež má významný vliv na správné fungování nervové soustavy. Tato bioaktivní látka má významný vliv na vývoj mozku plodu a novorozeného dítěte.
K pokrytí až třetiny doporučené potřeby vitamínů a minerálů se odborníky doporučuje sníst dvě vejce denně a nejzdravější variantou přípravy zůstává vejce klasicky vařené.
Jelikož se tento týden zabýváme tipy, jak naložit s vejci vykoledovanými, tedy vařenými, můžeme se pustit do několika osvědčených receptů, ze kterých si určitě vyberete.
Autor fotky: Jana Ettlová
Chléb s máslem a vařeným vejcem
Budete se mnou souhlasit, že asi nejjednodušším způsobem, jak zkonzumovat vařené vejce, je dát si ho klasicky s čerstvým chlebem a máslem. Z jara jej můžete zasypat čerstvou pažitkou nebo jarní cibulkou. Získáte tím skromnou, avšak velice hodnotnou a vydatnou snídani či večeři.
Autor fotky: Jana Ettlová
Vajíčková pomazánka s tuňákem
Jako na další celkem tradiční povelikonoční pokrm by se dalo nahlížet na vajíčkovou pomazánku. Můžeme si ji buďto umíchat pouze čistě z vajec nebo přidat tuňáka či avokádo.
Potřebovat budeme:
4 vejce
1 konzervu tuňáka ve vlastní šťávě
100 g lučiny nebo tvarohu
1 lžíci plnotučné hořčice
1 lžíci majonézy
Sůl
Pepř
Šťáva z citronu
Cibulka
Medvědí česnek
Vejce nastrouháme, tuňáka vidličkou pomačkáme, přidáme zbylé ingredience a vše důkladně promícháme a mažeme na pečivo. Pokud využijeme nasekanou sezónní bylinku, medvědí česnek, vyzdvihneme pomazánku na ještě vyšší úroveň a dodáme tělu potřebnou sílu.
Těstovinový vajíčkový salát
Vařená vejce se perfektně hodí i do rychlého osvěžujícího těstovinového salátu, který si můžete uvařit jako studený oběd na druhý den do práce.
Na jednu až dvě porce budeme potřebovat:
Uvařené těstoviny dle vlastní volby (100 g)
2 vařená vejce
30g šunky na kostičky
Půlka červené papriky nebo rajčátka na kostičky
Lžíce řeckého jogurtu
Lžíce hořčice
Lžíce majonézy
Sůl
Pepř
Citronová šťáva
Medvědí česnek
Opět zde stačí vše ingredience pouze smíchat a máme vystaráno.
Čočka s vařeným vejcem
Pokud Vám zbývají ještě nějaká malovaná vejce a tápete, jak je ještě využít, může pomoci, když vám připomeneme, že se výborně hodí k čočce na kyselo. Vznikne nám jídlo bohaté na kvalitní živiny. Čočku si uvaříme, jak ji máme rádi. Použít můžeme klasickou, belugu, nebo červenou. Pokaždé bude vařeným vejcem perfektně doplněna. Velice jednoduchá na přípravu je čočka červená. Zdravý oběd tak můžete mít hotov do 15 minut.
Budeme potřebovat:
300 g červené čočky
1 cibuli
1 lžíci olivového oleje
Sůl
Pepř
1–2 lžičky octu
Na olivovém oleji si zpěníme cibulku, přisypeme propláchnutou čočku a asi dvě minuty restujeme na cibulce. Zalijeme studenou vodou tak, aby byla čočka ponořena zhruba 1 cm pod vodou a na mírném žáru necháme provařit až do vypaření vody. Nakonec osolíme, opepříme a přidáme ocet dle chuti.