Konec roku je tady a my opět přemýšlíme, jak si jeho oslavu co nejvíce užít a vychutnat. Doba nahrává tomu si vytvořit slavnostní občerstvení v rodinném kruhu či s blízkými přáteli. Pokud ještě stále tápete, jakými dobrotami své hosty okouzlit, zkuste naše rychlé a jednoduché menu, ve kterém si každý najde své.
O úroveň výše pozvednete vaše výtvory na atraktivní servírovací sadě z břidlice, kterou můžete vidět na fotkách, a kterou si u nás můžete objednat zde. Zcela jistě si břidlici zamilujete a servírovat na ní budete po celý rok.
Zeleninová pomazánka na chlebíčky
Na jednu veku standardní velikosti budeme potřebovat:
2 mrkve
Půlku menšího celeru
2 natvrdo vařená vejce
2 kyselé okurky
1 Lžičku plnotučné hořčice
2 lžíce majonézy
Pepř a sůl dle chuti
Všechny ingredience nastrouháme na jemném struhadle a smícháme dohromady. Tato pomazánka se výborně hodí nejen pro vegetariány, ale také pro všechny, co si chtějí pochutnat na zdravější variantě chlebíčků a taky do sebe dostat cenné vitamíny ze syrové zeleniny.
V tenké vrstvě mažeme na nakrájenou veku a zdobíme kvalitní šunkou, plátkem vejce na tvrdo, chuť podtrhne malé rajčátko, či kousek čerstvé papriky a celý chlebíček zasypeme strouhaným sýrem.
Tip: Kupte si papriky tří barev (zelená, žlutá, červená) a dejte na každý chlebíček kousek z každé barvičky. 😉 Budou vypadat neodolatelně.
Škvarková pomazánka na minibagetky
K zeleninové variantě pomazánky, kterou ocení převedším ženy doporučujeme i něco ryze „pánského“, co se hodí k pivu, v našem případě pomazánka škvarková.
Existuje spoustu výborných receptů na škvarkovou pomazánku, ať už si dopřejeme jen ničím nerušenou chuť rozemletých škvarků s trochou soli na opečené bagetce (můžeme potřít česnekem), nebo ji podtrhneme chutí dalších ingrediencí, jako jsme vyzkoušeli my:
Na škvarkovou pomazánku budeme potřebovat:
300 g škvarků
3 vařená vejce
1 menší cibulka
2 kyselé okurky
2 lžíce plnotučné hořčice
Pepř a sůl dle chuti
Čerstvé škvarky pomeleme, část můžeme pouze pomačkat vidličkou, aby v pomazánce vynikly a sem tam křuply. Přendáme do mísy, kde máme nastrouhaná vejce. Okurky a cibulku pokrájíme na jemno a přidáme. Dochutíme hořčicí, osolíme, opepříme a můžeme mazat na bagetky či menší kousky opečených chlebů. Dozdobit můžeme jarní cibulkou, nebo jinou zelenou bylinkou.
K silvestrovskému popíjení se tato tučnější forma pohoštění výborně hodí.
Slavnostní Cupcakes
Pokud s přípravami moc nestíháte a nechce se Vám servírovat vánoční cukroví, kterého je už touto dobou po svátcích spousta lidí přejezena, doporučujeme rychlé cupcaky, které zaručí velkou parádu a budete je mít hotové doslova raz dva.
Na těsto:
250 g hladké mouky
30-50 g polohrubé mouky (podle toho, jak bude těsto řídké můžeme přidat malinko více)
2 vejce
110 g cukru krupice
2 vanilkového cukru
2 lžičky prášku do pečiva
Špetka soli
60 g rozpuštěného vychladlého másla
200 ml mléka
Můžeme přidat kůru z citronu
Na krém:
250 ml smetany ke šlehání
Lžíci moučkového cukru
Před pečením nezapomeňte zkontrolovat, zda máte dostatek papírových košíčků na malé dortíčky.
Nejdříve si rozehřejeme troubu na 180 °C. Poté si v rendlíku rozpustíme máslo a můžeme k němu po rozpuštění přidat mléko, aby nám tekutá směs rychleji vychladla. Nakonec přidáme vejce, ale pozor, v tento moment nesmí být máslo s mlékem teplé. Smícháme všechny sypké ingredience a následně spojíme s ingrediencemi tekutými. Lze promíchat i ručně, my však volíme elektrický šlehač. Košíčky plníme do 3 /4 a pečeme zhruba 20-25 minut, podle zkušeností s Vaší troubou, můžeme kontrolovat zapíchnutou špejlí a pečeme zkrátka dokud nejsou zlatavé.
Krémem dortíky zdobíme až po vychladnutí, jinak by se nám mohl roztéct.
Protože jsme si chtěli přípravy co nejvíce zjednodušit, zvolili jsme místo klasického krému z mascarpone či másla pouze vyšlehanou šlehačku s moučkovým cukrem a posypali barveným zdobením, které skvěle doplní efekt silvestrovské párty.
Přejeme Vám, ať se Vaše silvestrovská oslava vydaří a do Nového roku hlavě spoustu zdraví!