recepty

Jablka: Chutný elixír mládí

Zdravím všechny čtenáře inspirativního blogu Velkého košíku, jmenuji se Andrea a vlastním velkou zahradu se všemi možnými druhy ovoce, zeleniny, bylinek a okrasných keřů. Ráda bych Vás se všemi postupně seznámila a představila všední i nevšední možnosti jejich využití. Pro začátek jsem si jako téma přichystala jablka a doufám, že Vás mé příhody a poznatky ze zahrádky inspirují pro start vlastních zahrádkářských nebo podobných osobních projektů.

Před dvěma lety jsme s manželem založili ovocný sad, který čítá zhruba 15 různých druhů jabloní, po dědečkovi nám navíc na památku zůstaly čtyři původní jabloně, které s láskou opečováváme. Letos již sklízíme první plody a radujeme se z každého z nich.

Jak říká lidové rčení: „Jablko nepadá daleko od stromu,“ tak i já věřím, že lásku ke všemu vlastnoručně vypěstovanému zdědila i má dcera Adrianka, neboť mi je stále k ruce, co se týče sázení, sklízení, ochutnávání, zpracovávání, ale i odklízení nahnilých kusů na kompost.

Prospěšnost jablíček pro lidské zdraví

Jablko je právem přezdíváno elixírem mládí. Obsahuje spoustu důležitých živin, jako je vláknina, vitamín C (14% denní doporučené dávky v jednom středně velkém jablku), draslík, vitamín K, mangan, měď a vitamíny A, E, B1, B2 a B6. Nejideálnějším způsobem konzumace je jíst jablko se slupkou, protože právě ta je největším zdrojem vlákniny a polyfenolů, které mají spoustu pozitivních účinků na lidské zdraví, například snižují riziko vzniku rakoviny a diabetu, přispívají ke snížení krevního tlaku a cholesterolu a nedávná studie odhalila, že dokonce pomáhají i zvládat osteoartrózu a udržovat zdravou chrupavku v kloubech. Jablka mají navíc i prebiotické účinky, podporují růst přátelských bakterií ve střevě a udržují náš mozek v kondici.

Jablíčka skýtají nespočet variant jejich konzumace, tolik, že je nemožné je vyjmenovat všechny. Ať už si dáme čerstvé jablko jako plnohodnotnou svačinku, připravíme osvěžující jablečný mošt, nebo uchováme zdroj vlákniny na zimu sušením, můžeme nevšedně oslnit i jednoduchým nepečeným dortem, po kterém se můžou utlouct jak děti, tak dospělí. Právě o jehož recept bych se s Vámi chtěla podělit.

Jablečný dort

Na přípravu tohoto osvěžujícího dezertu budeme potřebovat :

  • 1 kg čerstvých jablíček bez slupky
  • 250 ml vody
  • 100 g krupicového cukru (část lze nahradit vanilkovým cukrem, dort tak bude voňavější)
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 2 ks vanilkového pudinku + 400 ml vody
  • Piškoty, jaké máte v oblibě (cukrářské, dětské, bezlepkové kukuřičné,..)
  • 2 kelímky zakysané smetany
  • Máslo
  • Vanilkový cukr
  • Skořice na posypání

Postup:

Jablíčka povaříme s vodou, cukrem a citronovou šťávou cca 10 minut až do rozvaření, kdo chce úplně hladkou hmotu bez kousků tak lze promixovat tyčovým mixérem. Pudinkové prášky smícháme se studenou vodou, přidáme k jablečné hmotě, přivedeme k varu a krátce povaříme za stálého míchání. Připravíme si kulatou dortovou formu, kterou vymažeme máslem. Naskládáme první vrstvu piškotů, zalijeme částí povařených jablek s pudinkem a zopakujeme ještě jednou. Dort necháme vychladnout a zakysanou smetanu smícháme s vanilkovým cukrem. Krémem potřeme horní část dortu a posypeme skořicí. Necháme vychladit v lednici.

Tip: Povařenými jablíčky s pudinkem můžeme plnit i dezertní mističky či skleničky a dozdobit piškoty se smetanou či šlehačkou. Dobrou chuť.

Doufám, že si na dortu pochutnáte, nebo že máte nové nápady, jak naložit s jablíčky. Neměli bychom zapomínat že, jak praví slavné rčení:

„Jablko denně zahání lékaře“

One thought on “Jablka: Chutný elixír mládí

  1. Hezky napsané. Také milujeme jablíčka. Každoročně máme sušené, a někdy udělám přesnidávku, která se v zimě hodí i na pečení. Recept se mi líbí, ráda zkusím. Osobně „musím“ dělat křehký jablečný koláč. 😀

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..