Mastička z měsíčku lékařského je skvělým univerzálním prostředkem a doslova hojivým zázrakem i pro tu nejcitlivější pokožku. Je vhodná dokonce i pro malé děti a těhotné ženy. Právě teď je ideální doba pro jeho sběr, takže pokud vás měsíček volá, zkuste výrobu domácí masti, která je velmi nenáročná jak na přípravu tak na ingredience. Měsíček kvete a sbírá se celé léto až do podzimu, tak ho nepropásněte!
Mě si měsíček tento rok doslova zavolal. A zkrátka jsem cítila, že si z něj potřebuju vyrobit mastičku, kterou se budu celou zimu hýčkat. Když jsem hledala, proč mě právě měsíček tak volá, dočetla jsem se, že měsíčková mast je takový všelék a zázrak snad na všechny kožní problémy. Ty nejčastější jsem pro vás sepsala níže.
Měsíček užívaný vnitřně (ve formě čaje) je pak skvělý na všechny druhy zánětlivých onemocnění, ale hlavně na záněty žaludku a střev, taky na gynekologické problémy a bolestivou menstruaci nebo nedostatečnou funkci jater. Pokud vás něco zmíněného trápí, určitě si měsíček nasušte taky na čaj. Ten se popíjí klidně i 3x denně a recept na něj je jednoduchý – na 1 šálek čaje přelijete 1 lžičku sušeného měsíčku horkou vodou a necháte 10 minut louhovat.
Při sběru vybírejte hlavně oranžové květy měsíčku, který má nejsilnější účinky.
Jaké jsou účinky měsíčkové masti?
- hojí rány a spáleniny
- léčí žilní záněty, křečové žíly i hemeroidy
- vyhlazuje jizvy a modřiny
- regeneruje pleť
- je vhodná i na alergický ekzém
- má protizánětlivé účinky (a je proto ideální i na pleť s akné nebo na mykózy)
- přináší úlevu namoženým svalům a šlachám
Ingredience:
- 1 hrneček čestvě natrhaných květů měsíčku lékařského (nebo 1/2 sušeného)
- 1 hrneček domácího vepřového sádla
dále potřebujeme:
- kelímky nebo skleničky na mastičku
- plátýnko a sítko k přecezení
Tip: Já se rozhodla tentokrát při výrobě sáhnout po klasice v podobě vepřového sádla, které je složením velmi podobné lidské kůži. K výrobě masti však můžete použít i oblíbený za studena lisované rostlinné oleje (olivový, slunečnicový, mandlový…). Pokud ovšem chcete opravdu mastičku (a ne tekutý olej), přidejte k oleji ještě trochu včelího vosku (cca lžíci na hrneček). Výslednou konzistenci otestujte kápnutím teplé směsi na talířek a popřípadě ještě přidejte. Použít můžete také bambucké nebo kakaové máslo či kokosový olej. Tyto ingredience jsou tuhé samy o sobě.
Recept:
1.) Ve větším hrnci rozpusťte na mírném plameni sádlo, přisypte čerstvý nebo sušený měsíček a dále zahřívejte. Mast by se však neměla přímo vařit! Poté odstavte, nechte volně zchladnout a přelijte směs do sklenice.
2.) Směs nechte uležet ve tmavé místnosti (ideálně týden). Během této doby můžete směs ještě několikrát rozehřát a nechat opět zchladnout aby se z bylinky uvolnilo maximum účinných látek.
3.) Po týdnu směs opět rozehřejte a ještě tekutou přeceďte přes sítko s plátnem. Přeceděnou mastičku nalijte do předem připravených čistých kelímků (skleněných, plastových či keramických). Kelímky doporučuju předem vydezinfikovat převařením.
Mastičku skladujte v suchu a temnu. Při dobrém skladování vám vydrží klidně půl roku i déle!
Tip: Pokud byste z mastičky stále cítili sádlo, můžete na závěr do scezené masti přidat pár kapek esenciálního oleje (například levandulového nebo pomerančového). Esenciální olej navíc pomáhá s konzervací.
Děkuji za článek. Připomnělo mně to, jak jsme dělali mast s mojí maminkou. 🙂 Máte krásné fotky.
Moc děkuju to mám radost že to vyvolalo tak hezkou vzpomínku:) Radka