Zeleninový salát je sice zdravé, ale u mnoha lidí stále ne příliš oblíbené jídlo. A není se čemu divit. Kvalita salátu v bistrech, jídelnách a restauracích se často opravdu nevalná a zeleninový salát tak máme často spojený s něčím, na čem si jednak moc nepochutnáme a navíc nás to ani nezasytí.
A přitom stačí tak málo! Prozradím vám 7 tipů, jak se nejen smířit se saláty, ale dokonce z nich udělat oblíbené jídlo celé vaší rodiny. Protože kdy jindy než v létě si umíchat dobrý zeleninový salát a připravit si zdravé a tentokrát už i chutné jídlo doslova za pár minut?
1. Výběr surovin
Dobrý salát začíná u kvalitních ingrediencí. Klasický zeleninový salát je často tak neoblíbený jen proto, že už nám tolikrát za život na talíři přistály suché či naopak přemokřelé, zvadlé ba dokonce nahnědlé a „blemcavé“ salátové listy. V obchodě proto sahejte vždy jen po těch nejčerstvějších salátových listech.
Druhým klíčem k úspěchu je kombinace salátových listů. Samozřejmě můžete zvolit pouze jeden druh salátových listů.
Pokud však chcete vytvořit opravdu dobrý salát, tajemství těch nejlepších šéfkuchařů spočívá v kombinaci jednotlivých druhů salátových listů.
Ideální je nakombinovat hořké listy ( mezi ty patří například čekanka, rukola či roketa) s křupavými listy (ledový, římský, pak choi salát) a tzv. výplňovými listy (mezi ty patří saláty, které nejsou ani hořké ani křupavé jako například baby špenát, baby leaf, polníček nebo hlávkový či kadeřavý salát).
2. Skladování a mytí
Správné skladování je další krokem k úspěchu. Alespoň v případě, že salát z obchodu neputuje přímo na váš talíř. Salátovým listům přidáte na životnosti a udržíte je v top kvalitě, pokud je po příchodu z obchodu správně omyjete a vysušíte (viz. bod 3 ) a budete je skladovat v čisté plastové krabici v lednici. Tu nezavírejte, ale na její dno a následně nahoru na listy rozložte několik mokrých a vyždímaných papírových utěrek. To udrží salátové listy krásně vlhké a přitom nesmáčené několik dalších dní (maximálně však 3 dny). Papírové utěrky mají ovšem v lednici tendenci rychle vysychat a tak je dobré každý den utěrky opět navlhčit nebo vyměnit za nové.
Listy salátu neomývejte nikdy pod tekoucí vodou, ale ve vodní lázni (napuštěném dřezu nebo míse s vodou). Proud vody by totiž listy zbytečně poškodil a pohmoždil.
3. Pořiďte si odstředivku
Pokud to se saláty myslíte skutečně vážně, rozhodně vám radím pořídit si odstředivku na salát. Stojí pár korun a na kvalitu výsledného salátu má zásadní vliv. Omyté salátové listy je totiž potřeba před dalším použitím i skladováním pečlivě vysušit. A to hned ze 2 důvodů. Nevysušené salátové listy totiž velmi rychle podléhají zkáze. Druhým důvodem je to, že voda a olej se vzájemně odpuzují. A pokud chceme výsledný salát chutný, je potřeba aby se listy salátu co nejlépe spojily s chutí a konzistencí olejové zálivky. S odstředivkou máte výsledek zaručen a vystaráno doslova za pár minut. Odstředivku na salát najdete ke koupi i u nás na e-shopu.
4. Netrhejte ale krájejte
I když jsme to viděli mnohokrát i u kuchařů v televizi, trhání salátových listů způsobuje jejich další mačkání a to zase následné měknutí a vadnutí listů. Při krájení proto raději než své ruce volte vždy ostrý nůž.
5. Vykouzlete křupavost a čerstvost
I částečně zavadnutým listům můžete vrátit vlhkost a křehkost. A to tím že do vodní lázně (do dřezu či mísy, ve které salát myjete) vložíte pár kostek ledu. Salátové listy tím doslova nakopnete a vrátíte jim vláhu, křehkost i živost.
6. Objevte kouzlo čerstvé salátové zálivky
Zapomeňte na kupované zálivky. Čerstvý salát si zaslouží čerstvou zálivku. Uvidíte ten rozdíl! K tomu abyste umíchali základní zálivku s názvem vinaigrette vám stačí 4 základní ingredience. Kvalitní olej, vinný ocet a sůl a pepř. Na 1/2 dcl oleje (nejlépe za studena lisovaného olivového či slunečnicového) přilijte do malé misky 1 lžíci octa a sůl a pepř podle chuti. Vyšlehejte malou metličkou do krémové zálivky. Tento základní recept můžete následně vylepšovat a ochucovat podle fantazie například kvalitní hořčicí, medem či javorovým sirupem a různými druhy čerstvých i sušených bylinek.
Zálivku následně nalijte na salát a jemně promíchejte tak, aby byly všechny listy pokryté jemným olejovým filmem.
7. Přidejte něco co vás zasytí
Pokud chcete ze salátu udělat hlavní jídlo a neslouží jen jako příloha, teď přichází na řadu další suroviny. Výsledný salát můžete na talíři doplnit například o rozpůlené vařené vajíčka, maso nakrájené na nudličky, opečení tofu či tempeh nakrájený na kostičky nebo další (klidně i pečenou) zeleninu či chlebové krutony. Možností je spousta a nejlepší je řídit se tím, co lednice (a roční období) zrovna dá.
Tak dobrou, křupavou a zdravou chuť!