Kvalitní kakao je doslova superpotravina, kterou byste se rozhodně měli rozmazlovat. Alespoň pokud chcete být zdraví, vitální a prožít dlouhý a radostný život. Kakaovník je nazýván latinským názvem Theobroma cacao což v překladu znamená potrava bohů. Kakao se používalo k léčení už před 2000 lety a bájní Mayové a Aztékové věřili, že v kakau je obsažen duch bohů a slibovali si od něj přísun energie a potence. Tu od kakaa ostatně můžeme čekat i dnes.
Jak vlastně vzniká kakao?
Na počátku všeho jsou kakaové boby, semena plodu kakaovníku (Theobroma cacao). Kakaové boby se oloupou a nechávají 2-7 dní fermentovat při teplotě 38–50 °C. Pak se upraží a semelou na pastu, jejímž lisováním se získává kakaové máslo a sušina s obsahem kakaového tuku. Dalším drcením a mletím vzniká přírodní kakaový prášek.
S čím vším vám může kakao pomoct?
Snižuje únavu a vyčerpání – kromě vysokého obsahu flavanolu je kakaový prášek bohatý na hořčík, jeden z nejdůležitějších minerálů pro naše tělo. Zvýšení příjmu hořčíku je snadný a přirozený způsob, jak snížit únavu a vyčerpání. Životabudičem je kakao také díky obsahu železa, které podpoří tvorbu červených krvinek, ale i díky kofeinu, kterého ale není tolik, aby způsobil nervozitu či nespavost, jako se to stává po vypití kávy.
Zahání deprese a vytváří pocit štěstí – kakaové boby jsou považovány za nejlepší přirozené antidepresivum, a to díky obsahu dopaminu a serotoninu, které příznivě ovlivňují duševní zdraví i náladu. Po kakau se zkrátka budete cítit šťastnější! To je zapříčiněno seskupením přírodních sloučenin, včetně serotoninu, endorfinů, fenylethylaminu, tryptofanu a anandamidu, které zlepšují náladu a vytvářejí pocity euforie.
Zlepšuje zažívání – kakaový prášek obsahuje hodně vlákniny, která stimuluje trávicí enzymy těla a pomáhá vstřebávat živiny, zlepšuje trávicí funkci a celkové zdraví našich střev.
Omlazuje a zpomaluje stárnutí – kakao přirozeně zbavuje tělo volných radikálů. Obsahuje dvakrát víc flavonoidů než například populární červené víno a třikrát víc než zelený čaj. V tomto ohledu strčí do kapsy i proslulé antioxidanty, kterými jsou borůvky nebo bobule açai. Antioxidanty podpoří regeneraci, hojení a vaše kůže bude lépe zvládat také UV záření, čímž zmírníte projevy stárnutí a oddálíte i riziko zánětlivých onemocnění.
Pomáhá při hubnutí – kakao přirozeně reguluje spotřebu energie, snižuje chuť k jídlu a zvyšuje pocit plnosti. Díky jeho vysokým antioxidačním vlastnostem může sloužit jako prevence diabetu, obezity a jiných kardiovaskulárních onemocnění. Neznamená to sice, že když sníte tabulku kvalitní hořké čokolády nebo vypijete šálek kakaa, tak zázračně začnete hubnout. Pokud však do svého jídelníčku pravidelně zařadíte kvalitní kakaové výrobky, můžete z jejich benefitů těžit i při snaze o redukci hmotnosti.
Pomáhá snižovat krevní tlak – účinek na krevní tlak byl poprvé zaznamenán u obyvatel Střední Ameriky, kteří pravidelně pili kakao a měli mnohem nižší krevní tlak, než jejich příbuzní, kteří kakao nepijí. Snížení krevního tlaku je zapříčiněno flavanoly v kakau, které zlepšují hladinu oxidu dusnatého v krvi.
Úleva od nachlazení i otoků – konzumace kakaa posiluje nervy, uvolňuje svaly a rozšiřuje cévy. Tím přispívá k lepšímu krevnímu toku i okysličování a výživě všech orgánů. Alkaloid theobromin obsažený v kakau rozšiřuje průdušky, což přináší úlevu například astmatikům nebo při nachlazení. Lepší prokrvení pomůže rozproudit tělo tak, že se zbavíte například i nechtěných otoků.
Jak si vybrat to správné kakao?
Pražením kakaa se bohužel ničí velká část blahodárných látek pro které je kakao tak zdravé. Proto si vybírejte nepražené kakaové boby nebo vždy sáhněte raději po kakau v raw kvalitě.
U kakaa rozhodně neplatí, že čím tmavší, tím lepší. Tmavé kakao, které je často označované jako holanské, prošlo tzv. alkalizací, což znamená že byly do kakaa přidány regulátory kyselosti – uhličitan draselný nebo sodný. Ty se do něj přidávají pro lepší rozpustnost ve vodě, snížení kyselé chuti a také pro delší trvanlivost.
Pokud tedy chcete opravdu načerpat všechny benefity, které kakao přináší, vybírejte si kvalitní nealkalizované kakao v raw kvalitě.
Jak konzumovat kakao?
Kvalitní kakao seženete buď ve formě prášku, kakaové pasty nebo si můžete koupit celé nepražené kakaové boby.
Kakaové boby
Ty můžete chroupat jako oříšky a mít je tak stále při ruce. Doplní vám energii kdekoliv a kdykoliv a v kabelce nebo batohu se jen tak nezkazí. Nečekejte však sladkou chuť na jakou jste zvyklí u čokolády. Ke konzumaci kakaových bobů je třeba se nejprve „projíst“. Jejich chuť je velmi specifická a nahořklá. Když si na ni ovšem navyknete, po čase budete kakaové boby přímo zbožňovat! Kakaové boby můžete přidávat do smoothie a koktejlů a rozdrcené si je sypat do jogurtů nebo kaší.
Teplé kakao
Co se týče výroby tekutého kakaa, tady můžete sáhnout buď po kakaovém prášku nebo kakaové pastě opět nejlépe v raw kvalitě, díky které si kakao zachovává všechny prospěšné látky. A protože by bylo škoda o ně přijít, při výrobě kakaa dbejte na to, abyste kakao nevařili, ale jen mírně zahřívali. Kakao můžete připravit během pár minut povařením v rostlinném nebo klasickém mléku. Zkuste přidat i koření, které dodá kakau šmrnc. U nás doma milujeme kakao se špetkou skořice, chilli a kardamomu. Dosladit ho můžete medem, třtinovým nebo třeba kokosovým cukrem.
Ledové kakao (ideální letní varianta)
Kakao si hlavně teď v létě můžete vychutnat i ve studené variantě, díky které v nápoji zachováte nejvíce vitamínů a minerálů. U nás doma milujeme ledové kakao, které si připravujeme z 1 zmraženého banánu, 2 lžic kakaa a asi 4 dcl rostlinného mléka. Všechno to vložíme do výkonného mixéru a umixujeme. A pokud nemáte zrovna namražený banán, stačí do nápoje přidat pár kostek ledu a ubrat trochu mléka.
Do jídla
Kakaový prášek můžete samozřejmě stejně jako kakaové boby přidávat i do jídla. Skvělá je lžička kakaa v ranní kaši, jogurtu, smoothie nebo koktejlu. Z kakaa můžete samozřejmě i péct, ale pro zachování cenných látek doporučuju raději nepečené raw dezerty. Kaakové kuličky z jakéhokoliv druhu oříšků a sušeného ovoce uplácáte za pár minut nebo můžete zkusit můj osvědčený recept na Vánoční čokoládové kostky za pár minut, které vůbec nemusí být jenom vánoční 😉 A v neposlední řadě také připomínám Recept na výrobu domácí čokolády, kterou jsem s vámi před nedávnem sdílela na blogu a která může být také velmi zajímavým jedlým dárkem. Tak kakau zdar!
Miluji kakao, ani jsem nevěděla jaká je to superpotravina. Můj muž kakao nemůže, ale do pečení pro něj přidávám karob. Je to výborná náhrada. 🙂
Alčo díky za zmínku o karobu, to je taky skvělá věc plná tělu prospěšných látek. Tak hlavně ať chutná 😉