kuchyně · recepty · zdraví

Co jíst v červnu?

Sezónní potraviny jsou 100% čerstvé a ukrývají v sobě velkou dávku energie, protože ji neztrácejí dlouhodobým skladováním. Zároveň jsou většinou i cenově nejdostupnější a tudíž ekonomicky nejvýhodnější. Je proto dobré nejen každé roční období, ale ideálně každý měsíc poupravit svůj jídelníček a zaměřit se na několik aktuálních potravin a ty pak konzumovat ve zvýšeném množství. Takže co především bychom měli jíst v červnu?

Jahody

Chuť léta. Není se divit, že jahody patří mezi jedno z nejoblíbenějších druhů ovoce. Kromě báječné chuti, která v sobě nese předzvěst letních dobrodružství, mají i blahodárný vliv na zdraví. Obsahují opravdu velký podíl vitaminu C a také spoustu minerálních látek, například draslík, železo, fosfor i vápník.

A co s jahodami? Vychutnejte si je syrové ke snídani a jako svačinku během dne. Výborné jsou taky ve smoothie nebo zeleninových salátech, které chuťově ozvláštní a dodají jim krásnou barvu. A až vás syrové jahody omrzí, upečte si z nich dezert. Vyzkoušejte třeba můj osvědčený a jednoduchý recept na Jahodový koláč s bazalkou.

Jahody jsou skvělé taky do nepečených, osvěžujících dezertů. A asi nikdo z nás nepohrdne tou nejjednodušší a zároveň dokonalou kombinací v podobě rozmačkaných jahod s trochou čerstvé smetany a špetkou cukru či medu. Taky už se vám sbíhají sliny? 🙂

Třešně

Třešně jsou stále jedním z nejméně doceněných plodů, který můžeme v našich zeměpisných šířkách bez sebemenší námahy pěstovat. Stromy třešní nevyžadují prakticky žádnou údržbu a na rozdíl od jabloní, meruněk nebo švestek nebývají ani napadány škůdci, takže je nemusíme stříkat a chemicky ošetřovat. Ovšem sklizeň třešní vyžaduje dobré načasování. Celý strom je obvykle potřeba sklidit během jednoho, maximálně dvou týdnů. A to je kolikrát nadlidský úkol i pro celou rodinu, která má třešeň doma na zahradě.

Takže pokud nemáte třešeň ani zahradu, využijte nabídky přátel, sousedů a známých, kteří své stromy nabízejí ke samosběru. K volnému sběru třešní můžete využít také mnoho třešňových alejí podél méně frekventovaných cest nebo mobilní aplikaci s názvem Na ovoce, ve které vyhledáte nejbližší třešně ve vašem okolí.

Kromě uždibování přímo ze stromu jsou třešně skvělé do veškerého pečení. Bublaninám a muffinům dodají přirozenou sladkost a šťavnatost.  Z přebytků třešní můžete vyrobit taky skvělé marmelády, které přijdou v zimě tolik vhod. A co teprve takové sušené třešně! Třešně zvládnete nasušit v sušičce, ale i klasické troubě.

Kedlubna

Není snad ani možné, co všechno tahle ne úplně populární jarní zelenina dokáže. Hlavně ženy by ji měly zařadit do svého jídelníčku, protože přispívá ke zdravé pokožce, pomáhá lepšímu trávení a zmírňuje menstruační příznaky. A co s kedlubnou? Kromě chroupání syrové kedlubny (třeba večer u televize místo nezdravých chipsů ;), můžete vyzkoušet kedlubnovou polévku, kedlubnové smažené placičky nebo oblíbené kedlubnové zelí. A skvělá je kedlubna i do pomazánek!

Květy černého bezu

Ach! Vůni a chuť černého bezu bych si přála uchovat po celý rok! Asi každému se vybaví hlavně bezový sirup nebo smažený bezový květ v těstíčku. Obojí k tomuto období zkrátka neodmyslitelně patří. A za mě není v létě lepší a osvěžující limonády než té bezové! Obzvlášť pokud se bezová šťáva smíchá nejen s vodou, ale taky s mátou, pár kolečky citrónu a kostkami ledu! A pokud byste si chtěli vychutnat bezovou limonádu v extra zdravé verzi, která bude navíc pohlazením pro vaše trávení, není nic snazšího než si připravit fermentovanou bezovou limonádu. Jak na ni se dočtete ve článku s názvem Vyrobte si domácí květinovou limonádu. 

Chřest

Sezóna chřestu začíná už koncem dubna a končí zhruba v polovině července. Máte tudíž ideální a poslední možnost užít si opravdu čerstvý chřest! Chřest je nutriční hvězdou a přírodním afrodiziakem. Více o chřestu a co s ním si můžete přečíst v tomto článku, kde jsem na něj pěla ódy. Zároveň se v něm dočtete, jak chřest správně skladovat, vařit i podávat.

Rebarbora

Podle tradiční čínské medicíny je rebarbora zdrojem vitality a prostředkem pro zdravý zažívací systém. Podle lidového moudra je mezníkem pro její sběr letní slunovrat. Po tomto datu má již reveň příliš mnoho kyseliny šťavelové a není chutná. Stejně jako u chřestu máte proto letos poslední možnost ochutnat ji v její nejideálnější formě.

U rebarbory konzumujeme pouze řapíky, a to především tepelně opracované, kvůli vysokému množství kyseliny šťavelové a jedovatým sloučeninám, které však obsahují pouze listy.  Právě z důvodu vysokého obsahu kyseliny šťavelové se rebarbora vůbec nedoporučuje lidem trpícími ledvinovými problémy. Pokud to s ní však nebudete přehánět a vaše ledviny jsou v pořádku, dopřávat si ji můžete v menších dávkách klidně denně.

A co s ní? Snad nejoblíbenější je zapečená v kombinaci s jahodami v koláčích . Skvělá je ovšem taky naslano, například jako dip k masům. A pokud ji máte hodně, vůbec nejjednodušší je udělat si z ní limonádu. Sama jsem to před pár dny zkoušela a byla výborná! Stačí rebarboru rozmixovat v mixéru a přecedit přes sítko (můžete použít i odšťavňovač, ale v tomto případě doporučuju nakrájet rebarboru na opravdu malé kousky, jinak vám její vlákna ucpou celý odšťavňovač – vyzkoušeno ;). Šťávu pak zřeďte s vodou v poměru zhruba 2:1 ve prospěch vody a podle chuti přidejte med nebo cukr a citrónovou šťávu. Rebarborová limonáda je opravdu chuťově výtečný nakopávač energie!

A do dalšího jíst v červnu? Vaši pozornost si tento měsíc zaslouží také hrášek, květák, cukety, meruňky, rukola, mangold a lilek. Tak dobrou (červnovou) chuť! 😉

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..