Cibulová marmeláda (nebo-li cibulové “čatní”) je delikatesa, kterou ozvláštníte každou grilovačku s přáteli nebo rodinný nedělní oběd. Hodí se k hlavním pokrmům, k masům, sýrum, bramborám i zelenině. Stejně tak si ji můžete namazat na chleba ke snídani nebo večeři. A úplně nejraději ji u nás doma máme v hamburgrech, které doladí ke gastronomické dokonalosti!
Využijete ji zkrátka na milion způsobů. Jídlu dodá šmrnc a její příprava je (pokud pomineme vyplakané slzy u krájení cibule:) velmi jednoduchá. V lednici vám pak vydrží asi 2 měsíce (a pokud ji zavaříte tak ještě déle). Proto se jí nebojte udělat rovnou větší množství! Použít můžete červenou i klasickou cibuli. Červená cibule však narozdíl od bílé dodá marmeládě neodolatelnou sexy barvu.
Ingredience:
(na cca 1300 g marmelády)
– 2 kg červené cibule
– 10 lžic třtinového cukru
– 8 snítek tymiánu
– 2 lžičky himalájské soli
– 1 lžička pepře
– 5 stroužků česneku
– 300 g portského vína
– 80 g vinného octa
– 5 lžic olivového oleje na smažení (Pomace)
Postup:
- Cibuli nakrájíme na kolečka o šířce asi 5mm. Do hrnce nalijeme olivový olej, vložíme cibuli a osmažíme ze všech stran (při tomto množství to trvá asi 15 minut).
- Cibuli zasypeme cukrem, přidáme koření a necháme na mírném ohni zkaramelizovat. Poctivě mícháme, jelikož v této fázi se má marmeláda tendenci připalovat. Opékáme dalších 15 minut (pokud máme větší množství cibule tak i déle).
- Nakonec přilijeme portské víno, vinný ocet a vaříme dalších 20 – 30 minut (při větším množství čas opět přidáme, můžeme prodloužit až na 1 hodinu vaření). Pomalé a dlouhé vaření je právě to, co povznese obyčejnou cibuli do chuťového nebe. Avšak cibule by měla zůstat ve finále vždy na skus a neměla by vám změknout do úplného blátíčka. Vařte tedy zhruba do té doby, dokud se neodpaří asi polovina tekutiny a marmeláda krásně zhoustne a ztmavne.
- Ještě horkou marmeládu nalijeme do čistých a vyvařených skleniček, překlopíme vrškem dolů a necháme zcela vychladnout. Takto uvařená vydrží v lednici asi 2 měsíce. Pokud chcete trvanlivost marmelády ještě prodloužit, můžete ji zavařit.
Tip: Cibulová marmeláda se skvěle hodí i jako „jedlý dárek“. Já ji vařím pravidelně před Vánoci a pak s ní obdarovávám mužskou část rodiny. Je totiž nepostradatelným chuťovým doplňkem k masu a paštikám. A to muži rádi!