Tohle je dort mého dětství. Dělávala ho moje máma i babička rok co rok převážně koncem léta, kdy na zahradě dozrávala jablka. Je opravdu jednoduchý, osvěžující a nebezpečně „žravý“. Navíc je skvělým způsobem, jak chutně a elegantně zatočit s každoroční úrodou jablek. Možná ho znáte a děláte ho v obdobné verzi sami doma. A pokud ne tady je – náš rodinný poklad. Recept na rychlý jablečný dort, který musí chutnat snad úplně každému!
Ingredience
(na 12 porcí)
- asi 750 g oloupaných a nakrájených jablek
- 100 g třtinového cukru (nebo kokosového)
- 1 vanilkový cukr nebo 1/3 lžičky drcených vanilkových lusků
- šťáva z 1/2 citrónu
- 5 ks celého hřebíčku nebo 1/2 lžičky mletého
- 2 pudinkové prášky (vanilkový, banánový…)
- 2 balení piškotů (bezlepkových pro verzi bez lepku)
Na dozdobení:
-
- 1 kelímek smetany ke šlehání
- 1 ztužovač šlehačky
- 1/3 tmavé čokolády nebo lžíce kakaa
Jablka oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Vsypeme do hrnce, přidáme cukr, vanilku nebo vanilkový cukr, šťávu z citrónu a hřebíček. Zalijeme 1/2 litrem vody a chvilku podusíme, asi 5-10 minut.
Teď vylovíme hřebíčky, pokud jsme použily ty vcelku. V misce nebo velkém hrnku rozmícháme 2 pudinkové prášky ve 250 ml vody. Vlijeme do jablečné směsi a za stálého míchání povaříme asi 2 minuty. Směs by měla hezky zhoustnout.
Dno dortové formy o průměru okolo 24 cm vyskládáme piškoty. Piškoty můžete naskládat i po stranách. Piškoty zalijeme zhruba 1/3 jablečného rozvaru. Nahoru na směs a do stran opět naskládáme piškoty. Opět zalijeme 1/3 rozvaru a stejně tak zopakujeme do třetice celý piškotový maraton.
Nakonec nalijeme navrch poslední zbytek jablečné směsi a lehce uhladíme. Celý dort dáme necháme zchladnout na kuchyňské lince. Už vychladlý dort přemístíme do lednice, kde ho necháme zcela ztuhnout, nejlépe přes noc (postačí však i 2-4 hodiny).
Nakonec můžeme dort dozdobit vyšlehanou šlehačkou se ztužovačem a posypat hoblinkami nastrouhané čokolády nebo posypat kakaem.