Bylinkami se to teď v přírodě jenom hemží a dary přírody, které rostou nadivoko a ještě si je sami nasbíráme, jsou tím největším pokladem. Samozřejmě že divoké bylinky jsou nejlepší čerstvé, ale proč si jídelníček nezpestřit i chuťově neodolatelným slaným koláčem? Věřte, že pro jeho křehkost a výraznou sýrovo-bylinkovou chuť si jej naprosto zamilujete!
Do koláče můžete použít nejrůznější bylinky. My si doma upekli koláč s těmi nejznámějšími – medvědím česnekem a kopřivami. Medvědí česnek je skvělý životabudič, který v sobě skrývá spoustu vitamínu C, alicinu, který má antibakteriální účinky a chrání nás před viry a nachlazením a také spoustu železa. Medvědí česnek je proto ideálním pomocníkem, který nám pomáhá „uklidit tělo po zimě“, vyčistit a vyloučit všechny jedy, které se v organismu přes zimu nastřádaly a předchází i jarní únavě. Kopřivy nám zase pomohou s úpravou cholesterolu, stejně jako medvědí česnek podpoří jarní detoxikaci, dodají železo, céčko a dokonce i serotonin=hormon štěstí!
Chcete vědět, jaké další bylinky si do koláče natrhat? O divokých bylinkách, které právě teď rostou, si můžete více přečíst v našem bylinkovém speciálu. Ale teď už šup na recept!
Recept
(6-8 porcí)
Na těsto:
- 180 g celozrnné špaldové mouky (můžete použít i klasickou hladkou mouku)
- 100 g másla
- 1 žloutek
- 3 lžíce studené vody
Na náplň:
- 200 g lučiny
- 100 g modrého sýru typu niva (můžeme podle chuti obměnit i jiným sýrem – cheddar, gouda, hermelín, gruyére…)
- 250 ml smetany
- 4 vejce
- hrst kopřiv
- hrst medvědího česneku
- špetka muškátového oříšku
- sůl, pepř
Postup
Těsto:
Vychlazené máslo nakrájíme na co nejmenší kousky (cca o velikosti 1cm) a vložíme do mísy s moukou. Vyklepneme 1 žloutek, přidáme 3 lžíce studené vody a v kuchyňském robotu nebo rukama vypracujeme lehce těsto. Pracujeme co nejrychleji, jelikož těsto chceme při hnětení co nejméně zahřát. Dlouhé zpracování křehkému těstu nedělá dobře a nebylo by tak křehké.
Vypracované těsto zabalíme a dáme vychladit do lednice. Mezitím se pustíme do náplně.
(Těsto na koláč si můžeme klidně připravit i den dopředu. Delší čas v lednici mu jedině prospěje. Jen ho pak vytáhněte asi půl hodiny předem, ať se lehce povolí a dá se dobře rozválet).
Náplň:
Na náplň nasekáme bylinky nadrobno. Modrý sýr nastrouháme nahrubo na struhadle nebo nakrájíme na malé kostičky. V míse promícháme vejce se smetanou. Přidáme lučinu, nastrouhaný sýr a nasekané bylinky. Přidáme sůl (stačí špetka, jelikož používáme slaný modrý sýr), pepř a špetku mletého muškátového oříšku.
Finále:
Rozehřejeme si troubu na 180 stupňů. Těsto vyndáme z lednice a vyválíme na lehce pomoučené podložce. Opatrně přeneseme do vymazané formy na koláč (nebo vyložené kolečkem pečícího papíru). Těsto (na okrajích) vmačkáme do formy a přebytečné okraje ořežeme nožem. Dno těsta propícháme na několika místech vidličkou. Vložíme do trouby předpéct asi na 10 minut.
Předpečený korpus vytáhneme a ještě horký pomažeme bílkem, který nám zbyl z přípravy těsta. Díky tomu těsto tolik nenavlhne a koláč bude křehčí. Chvíli počkáme až bílky ztuhnou (pár minut) a pak na koláč nalijeme připravenou náplň.
Opět vložíme do trouby a pečeme zhruba 30 minut. Náplň i těsto by mělo chytit lehce zlatavý nádech na okrajích, ale náplň by měla být stále dostatečně vláčná a mírně tekutá.
Vytáhneme, necháme lehce vychladnout, můžeme dozdobit čerstvými bylinkami a pustíme se do něj. Tento koláč je výborný i za studena!
Nejlepší! Díky moc!
Děkujeme Miroslave!