Proč chodit pro listovou zeleninu do obchodu, když právě teď máme všechno „zelené“ opravdu na dosah? K tomu všemu má teď většina z nás i více času. A tak nic nebrání v tom, vypravit se pro bylinky do přírody. A že tam čekají opravdové poklady! Síla divokých rostlin se s těmi kupovanými nedá vůbec srovnávat. Právě pro svou divokost a přirozené prostředí skýtají tolik energie, že po pár dnech na divokých bylinkách nebudete vědět, co si s ní počít! Zn.: Odzkoušeno! A co je vůbec nejlepší? Nikdo po vás nebude chtít zaplatit! 🙂
Na co se právě teď vydat? Jak poznat jedlé bylinky od těch nejedlých? S čím nám která divoká bylinka pomůže? To všechno jsem pro vás shrnula v dnešním speciálu, který by se dal nazvat jako „Divoké bylinky pro začátečníky“.
Bršlice (kozí noha)
Bršlice oplývá vitamínem C a je silně protizánětlivá. Je to takový ten plevel, co roste snad všude a se kterým přišel do styku snad každý zahradník, když se ho snažil vypudit ze své zahrádky.
Je však velká škoda vytrhanou bršlici poslat na kompost. Raději si z ní udělejte pesto, přidejte ji do smoothie, do salátu nebo na chleba. Pokud si nejste jistí, zda ji poznáte, utrhněte stonek a koukněte na něj. Měl by mít tvar trojhránku, neboli takové „kozí nožičky“.
Bršlice je hlavní bylinkou, která léčí dnu, jelikož úspěšně rozpouští kyselinu močovou. Kromě vitamínu C má taky velký obsah bílkovin a minerálů: železo, mangan, měď, titan, bór. Dobře působí i na naše zažíván, doporučuje se při poruchách metabolismu cukrů a pozitivní vliv má rovněž na překyselení organismu.
Listy pampelišky
Pampeliškové listy sice můžete jíst celoročně, ale zjara, kdy jsou ještě malé, mají nejlepší chuť. Dají se proto jíst i samostatně nebo třeba v salátech (kde krásně nahradí rukolu). Například ve Francii patří mezi běžnou salátovou zeleninu a jakkoliv ji my vnímáme spíš jako bylinku, Francouzi z pampelišky připravují vynikající čerstvé saláty. Listy obsahují velké množství vitaminu C, ale také karotenoidy, mangan, draslík a mají silné antibiotické a antibakteriální účinky.
Pampeliška se velmi doporučuje při únavě a celkové vyčerpanosti. Po zimě doslova „postaví na nohy“. Je to opravdu univerzální rostlinka, která má všestranné použití. Podporuje trávení, zlepšuje látkovou výměnu, je dobrá na posílení ledvin i močových cest. Snižuje také hladinu krevního cukru a pomáhá léčit i kožní onemocnění. Pampeliška zkrátka tonizuje a povzbuzuje celý organismus. Když si každý den natrháte pár lístků pampelišky, které „jen tak“sníte, velmi si tím prospějete.
Ptačinec žabinec
Roste všude tam, kde je vlhko a dokáže vytvořit hustý, téměř neprodyšný koberec. Tahle rostlinka je opravdu vynikající a chuťově připomíná mladé kukuřičky. Proto se jí nemusíte vůbec bát přidat například do zeleninového salátu nebo si ji hustě posypat chleba. Podporuje naše játra, žlučník, pomáhá s vylučováním žaludečních šťáv a harmonizuje celý zažívací systém.
Potírání šťávou nebo kašovité obklady z této bylinky léčí atopický ekzém i lupénku. Funguje také proti kašli, posiluje dýchací systém a zlepšuje vykašlávání. Tiší i revmatické bolesti. Obsahuje řadu prospěšných látek, například vitamíny B1, B2, zinek, mangan, železo, hořčík, selen a vitamín C.
Kopřiva
Kopřivu asi netřeba představovat. Přesto bychom na ní při sběru jarních bylinek rozhodně neměli zapomenout. I když roste až do podzimu, právě v tuto dobu chutná nejlépe, a zároveň ještě neobsahuje dusičnany. Můžeme ji proto jíst i syrovou (například rozemletou v zeleném smoothie) nebo si z ní připravit chutný špenát. Důvodu, proč vyrazit na kopřivy je opravdu hromada. 10 z nich najdete v našem stejnojmenném článku.
Ve zkratce připomenu především vysoký obsah železa (díky kterému bojuje proti chudokrevnosti), úprava a snížení cholesterolu, protizánětlivost (pro velký obsah chlorofylu) nebo pomoc při bolestivé nebo nepravidelné menstruaci. Kopřiva je také stále opomíjeným zdrojem serotoninu – hormonu štěstí. Takže pokud potřebujete zvednout náladu (což se hodí asi vždycky), šup na kopřivy!
Medvědí česnek
Medvědí česnek stejně jako kopřivu asi každý dobře zná. V posledních letech se těší velké oblibě. Můžou za to nejspíše nejen jeho zdravotní účinky, ale především skvělá chuť a jednoduché rozeznání. Dá se sice poměrně snadno splést s konvalinkou (která je jedovatá!), ovšem jeho chuť a nezaměnitelný „ódér“ ho vždycky prozradí.
Svůj název zdědil opravdu po medvědech, kteří si na něm po dlouhém zimním spánku na jaře pochutnávají. Stejně jako třeba kopřiva nebo pampeliška, je takovou bylinkou „na všechno“. Obsahuje silice, vitamíny, minerální látky, aminokyseliny allicin a aliin. Což jsou látky snižující hladinu cukru v krvi. Allicin má také pozitivní antibakteriální účinek na žaludeční mikroflóru. Česnek dále obsahuje fruktózu, bílkoviny a samozřejmě blahodárný chlorofyl. Je také velmi bohatý na vitamín C. Pomáhá při bolestech břicha, nadýmání a při plicních a průduškových zánětech. Je vynikající při čištění ledvin a močového měchýře. Zlepšuje celkový krevní obraz. Známé jsou jeho baktericidní účinky proti plísním a mykóze. Ničí parazity a bakterie ve střevech, úpěšně dokáže zničit dokonce i zlatého stafylokoka. Má protinikotinové účinky a je proto vhodný i jako prevence u náruživých kuřáků.
Hluchavka
Je velmi podobná kopřivě, proto se jí také často říká hluchá kopřiva. Kromě vzhledu však s kopřivou příliš společného nemá. Hluchavka je podobně jako meduňka (které se svými lístky velmi podobá) tišící bylinka. Je proto skvělá na usínání a problémy s nespavostí. Taky snižuje bolesti hlavy a pomáhá ve stavu paniky. Sbírá se zejména pro květy (taky jste z jejich kvítků jako děti pokoušeli vysosat sladký nektar?), ale použít můžete celou rostlinku.
Ženám pomáhá s bolestivou nebo nepravidelnou menstruací a při gynekologických zánětech. Starším lidem zase s problémy s močovými cestami. Je protizánětlivá, močopudná a detoxikuje organismus. Čaj z hluchavky je oblíbený při nachlazení a pomáhá vykašlávání. Je dobré ji užívati při střevních a žaludečních potížích, jelikož její protizánětlivé účinky uklidňují celé zažívání.
Svízel přítula
Vedle kopřivy se jedná o další bylinku na chudokrevnost. Je to rostlinka, kterou určitě každý z nás zná jako rostlinu, která se neustále lepí na oblečení a nedá se jí jen tak zbavit. Ano, je to opravdu „přítula“. Svízel uvolňuje křečovitě stažené svalstvo, zejména to hladké. Čistí krev, očišťuje naše játra, ledviny a slezinu od špatných látek.
Roste snad opravdu všude – na zahrádkách, u lesa, v polích, podél cest, takže určitě nebudete mít problém na ni narazit. Léčí také epilepsii a má antikarciongenní účinky. Kdo trpí poruchy lymfatických žláz, měl by ji užívat denně. Ulevuje i od píchání v boku. Svízel je i spolehlivým prostředkem při velmi těžkém onemocnění ledvin. Doporučuje se dokonce i tehdy, když selžou všechny další prostředky.
Sedmikráska
Sedmikráska je skvělou zásobárnou hořčíku. Pomáhá tišit bolesti hlavy a už několik „požvýkaných hlaviček“ vás údajně od bolesti hlavy po pár minutách zbaví. Jako většina bylinek obsahuje nejvíc účinných látek právě zjara, takže ji při sběru do košíku určitě přihoďte. Navíc roste a pozná ji opravdu každý.
Sedmikráska působí povzbudivě a rovněž je to bylinka, která pomůže postavit se po zimě znovu na nohy. Je protizánětlivá, hojivá a pomáhá i při kašli a onemocnění dýchacích cest. Rozdrcené listy sedmikrásek lze použít jako obklad na rány po bodnutí hmyzem, výluh ze sedmikrásek ulevuje od bolesti zubů a je prevencí vůči zánětům dásní. Jelikož je nejen léčiva, ale i krásná, nebojte se s ní ozdobit salát, plátky chleba nebo třeba dort.
Jak bylinky užívat
Zelené smoothie. Vůbec nejlepší způsob, jak z bylinek dostat maximum, je naservírovat si je celé. A čerstvé. Proto je zelené smoothie nejoblíbenější způsob, jak bylinky užíváme u nás doma. Stačí k nasbíraným bylinkám přidat 1-2 banány (popřípadě jablko, hrušku nebo třeba kiwi) a vodu. Pokud s bylinkami teprve začínáte, doporučuji dát do smoothie zpočátku více ovoce a méně bylinek. Vše umixujte na co nejhladší kokteil a ihned vypijte.
Pesta. Bylinková pesta jsou další osvědčený způsob, jak do sebe chutným a nenásilným způsobem dostat čerstvé bylinky. Receptů je mnoho. Ten základní spočívá v rozmixování bylinek v rostlinném oleji (např. olivovém) spolu s oříšky (vlašské, piniové, lískové, kešu…) a parmazánem (ten můžete vyměnit za lahůdkové droždí). Dosolte podle chuti. Výborná je také kombinace se sušenými rajčaty. Pesta se hodí do salátů, do těstovin i jen tak na chleba. A jsou opravdu výborné!
Saláty. Do salátů se hodí obzvlášť ptačinec, medvědí česnek, bršlice a pampeliškové listy. Zpočátku přidejte opět jen hrst či dvě, ať nevyděsíte sebe i zbytek rodiny příliš „zdravou“ chutí:)
Bylinkové máslo. Bylinky jednoduše rozmixujte, máslo povolte a bylinky do něj nasypte. Můžete ještě mírně přisolit. Nalijte do vhodné nádoby, nechte ztuhnout a bylinkové máslo je na světě!
Jako posyp do polévek, hlavních jídel i na chleba. Tímto způsobem můžete využít většinu bylinek. Obzvlášť se pak bude na krajíci chleba vyjímat taková sedmikráska. Bylinky stačí nasekat a nasypat na pokrm. Pozor si dejte pouze u kopřivy, která (i když je mladá), by mohla pálit. Pokud ji však před podáváním spaříte, mělo by to být ok.
Na čaje, výluhy, tinktury, masti i obklady. Ze všech uvedených bylin můžete samozřejmě udělat i čaj, výluh, přidat je do mastiček, rozmixovat na obklady nebo si z nich vyrobit léčivou tinkturu na horší časy.
Díky za super článek. Když jsem byl malý, maminka měla vždy zásoby nasušených bylinek, ze kterých se čerpalo celou zimu na čaj. Skvělý je černý rybíz, dobromysl, lípa… Dnes to lidé nakupují v lékárnách, ale občas stačí zajít pár kroků za barák ;-).
Přesně tak Miroslave. A zrovna teď nám zase začíná to krásné období tak šup do přírody! 🙂