Tento závin jsem dělala poprvé a hned mě nadchnul. Pokud už trochu znáte mé recepty, víte že dávám přednost zdravým a výživným jídlům. A tenhle závin, ač je to dezert, v sobě skrývá obojí. Dopřát si ho tak můžete naprosto bez výčitek. Nahradí i snídani nebo výživnou svačinku během dne.
Dalším plusem je, že k jeho výrobě nepotřebujete nic speciálního a potřebovat tentokrát nebudete ani troubu. Postačí výkonnější mixér (ale prozradím vám i tipy, jak se obejít úplně bez mixéru) a kousek potravinářské fólie nebo pečícího papíru, pomocí kterého dezert zavinete. Pokud jste stejně jako já velkými milovníky máku, tenhle dezert si zamilujete. A proč si dopřávat pravidelně mák? Jeho nutriční vlastnosti jsou vskutku mimořádné. V tepelně neupravené podobě navíc získáte z máku ještě více minerálů, vitamínů a dalších benefitů pro své zdraví.
Mák obsahuje až 12x více vápníku než kravské mléko. Obsahuje také velké množství vitamínu E, který působí jako antioxidant chránící buňky našeho těla před stárnutím. Je doslova přírodním koktejlem zajišťujícím krásné a pevné vlasy i nehty. Uvolňuje svalstvo, zmírňuje bolest a tiší nervovou soustavu. Je velmi nápomocný pro všechny, kdo trpí nespavostí či depresemi nebo častou špatnou náladou. Působí i jako prevence rakovinotvorných onemocnění a snižuje krevní tlak.
Recept
Na těsto:
- 250 g pohankové mouky
- 100 g tvrdých ořechů (vlašských, mandlí, lískových…)
- 150 g strouhaného kokosu nebo kokosové mouky
- 30 g chia semínek
- 1 lžíce skořice
- 1 lžička kurkumy
- 2 lžíce medu nebo jiného tekutého sladidla
Na náplň:
- 400 g máku (nejlépe v BIO kvalitě)
- 2 hrsti datlí (nebo 2 lžíce tekutého sladidla -med, datlový, javorový nebo jiný sirup…)
Postup
Nejprve v mixéru umixujeme kokos s ořechy a chia semínky. Přesypeme vzniklou směs do mísy. Přisypeme všechny ostatní ingredience a zamícháme. Přidáme med nebo sladidlo, asi 2 dcl vody a vytvoříme vláčné těsto. Podle potřeby ještě přiléváme další vodu. Těsto by však nemělo být příliš řídké, aby šlo dobře rozválet.
Z těsta vytvarujeme kouli. Přendáme na vál nebo plochu, kde budeme těsto válet a kterou předtím podložíme fólií nebo pečícím papírem. Těsto pak válečkem rozválíme na tenkou placku. Velikost a tvar je zcela na nás a na tom, jak chceme aby byla výsledná roláda dlouhá a široká. Válení jde trochu hůř než u běžného těsta z mouky, ale s trochou trpělivosti budete mít brzy pěknou placku. Pokud se váleček na těsto lepí, můžete zhora na těsto položit opět fólii.
Na náplň je třeba nejprve rozmixovat mák (pokud máme nemletý) i datle. Nejprve rozmixujte mák opět pomocí vysokorychlostního mixéru. Můžete ho rovněž pomlít v mlýnku. Následně přidejte do mixéru datle a s pár lžícemi vody rozmixujte na co nejjemnější pastu. Mák i dalte (popřípadě vybrané sladidlo) smíchejte. Podle konzistence můžete ještě přidat vodu, náplň tak bude vláčnější.
Makovou nádivku rozetřeme rovnoměrně na těsto. Podél horního okraje však necháme asi 5 centimetru bez náplně kvůli zavinutí. Pak uchopíme na dlouhém spodním okraji rolády igelit a začneme motat do rolády. Až se dostaneme na druhý konec, přitiskneme přečnívající těsto prsty přes roládu a celé dílo pečlivě uhladíme.
Roládu můžete podávat ihned nebo ještě nechat odležet a vytuhnout v lednici.
Můj tip:
Pokud nemáte doma dostatečně výkonný mixér, roládu si můžete vytvořit i tak. Stačí koupit již namleté ořechy a mák, kokosovou mouku místo strouhaného kokosu a datle v náplni nahradit vybraným sladidlem. Pohankovou, kokosovou mouku i chia semínka koupíte v obchodě se zdravou výživou.
Supr recept. Vypadá to skvěle!