relax

Dáta masala: Čaj, co zahřeje na těle i na duši

dáta masala recept
Dáta masala, chai, yogi tea…Názvů mnoho, ale pokaždé je to ten jeden. Lahodný, mírně euforizující čaj, který si s příchodem podzimu a zimy moje tělo vyloženě žádá. Ta kombinace koření, ta vůně!

Dátu si dávám pokaždé, když potřebuju povzbudit na těle i na duchu. Dokáže organismus krásně prohřát a dokonce navodit stav mírné euforie. A kdo by se s ubývajícím sluncem nechtěl cítit alespoň čas od času euforicky?

Za tento účinek může speciální směs koření, která se do Dáty přidává. Připravuje se ze směsi skořice, zázvoru, hřebíčku, kardamomu a pepře. Tato kombinace dokáže povzbudit organismus, podporuje metabolismus a zklidňuje zažívací potíže. Účinkuje i proti nachlazení a pozor, může dodat i chuť na milostné hrátky. Je to ideální nápoj pro chladné večery, a vůbec pro všechny situace, kdy se cítíme unavení a potřebujeme nakopnout a zároveň zklidnit. Dáta masalu si můžete (především na podzim) vychutnat i v kavárnách (mají ji tam většinou pod názvem Chai latte), kde vám ji obvykle připraví i s napěněným mlékem. Přípravu tohoto nápoje však zvládnete hravě i sami doma. Chce to sice trochu času, ale stojí to rozhodně za to!

A jelikož to chvilku potrvá (a Dáty není nikdy dost), doporučuju uvařit si rovnou větší množství. Dátu pak můžete přelít do termosky a upíjet v průběhu celého dne. Nejchutnější je totiž opravdu horká. A ještě jedna věc. Normálně si nesladím čaj ani kávu, ale Dáta, ta zkrátka sladká být musí, jinak to není ono. Pokud však nejste zvyklí příliš sladit, klidně uberte v receptu cukr na polovinu nebo ho nahraďte medem.

yogi tea recept


Na 1 litr nápoje Dáta masala:

  • 750 ml vody
  • 250 ml plnotučného mléka (můžete použít i polotučné nebo rostlinné)
  • 2 lžíce černého čaje (nejlépe sypaný indický Assam)
  • 2-3 lžíce třtinového cukru (nebo medu)
  • 1 větší lžička Dáta koření

Dáta koření koupíte ve specializovaných prodejnách s čaji, na internetu nebo si můžete umíchat vlastní směs koření doma. Sama dávám přednost poslední variantě. Poměr je následující:

Na výrobu domácího Dáta koření potřebujeme:
– 1 lžičku mleté skořice
– 1,5 lžičky mletého kardamomu
– 1 lžičku mletého hřebíčku
– 1,5 lžičky sušeného zázvoru
– 1/3 lžičky bílého pepře

Postup

Vodu nalijeme do většího kastrůlku s kořením a přivedeme k varu (pokud opravdu nespěcháte, vypněte sporák a nechte v tomto bodě koření louhovat ve vodě co nejdéle – klidně i hodinu. Ale postačí i 10 minut).

Do vody s kořením přidáme čaj, povaříme 2 minuty a dalších 10 minut necháme směs louhovat. Nakonec přilijeme mléko, přisypeme cukr a opět přivedeme k varu.

POZOR! V tomto bodě má mléko z kastrůlku tendenci „utíkat“. Plné chuti Dáty však docílíte jedině tehdy, když mléko opravdu necháte jemně vzkypět. Takže doporučuju se v této fázi od hrnce příliš nevzdalovat a celý proces hlídat.

V závěru to vše přecedíme, přelijeme do konvičky nebo termosky a popíjíme po malých šálcích…

chai latte recept
S Dátou masalou je dobrá nálada zaručena. Tu správnou atmosféru pomůže dotvořit světlo svíček, například ve svícnu z vyplaveného dřeva.

2 thoughts on “Dáta masala: Čaj, co zahřeje na těle i na duši

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..