Dátu si dávám pokaždé, když potřebuju povzbudit na těle i na duchu. Dokáže organismus krásně prohřát a dokonce navodit stav mírné euforie. A kdo by se s ubývajícím sluncem nechtěl cítit alespoň čas od času euforicky?
Za tento účinek může speciální směs koření, která se do Dáty přidává. Připravuje se ze směsi skořice, zázvoru, hřebíčku, kardamomu a pepře. Tato kombinace dokáže povzbudit organismus, podporuje metabolismus a zklidňuje zažívací potíže. Účinkuje i proti nachlazení a pozor, může dodat i chuť na milostné hrátky. Je to ideální nápoj pro chladné večery, a vůbec pro všechny situace, kdy se cítíme unavení a potřebujeme nakopnout a zároveň zklidnit. Dáta masalu si můžete (především na podzim) vychutnat i v kavárnách (mají ji tam většinou pod názvem Chai latte), kde vám ji obvykle připraví i s napěněným mlékem. Přípravu tohoto nápoje však zvládnete hravě i sami doma. Chce to sice trochu času, ale stojí to rozhodně za to!
A jelikož to chvilku potrvá (a Dáty není nikdy dost), doporučuju uvařit si rovnou větší množství. Dátu pak můžete přelít do termosky a upíjet v průběhu celého dne. Nejchutnější je totiž opravdu horká. A ještě jedna věc. Normálně si nesladím čaj ani kávu, ale Dáta, ta zkrátka sladká být musí, jinak to není ono. Pokud však nejste zvyklí příliš sladit, klidně uberte v receptu cukr na polovinu nebo ho nahraďte medem.
Na 1 litr nápoje Dáta masala:
- 750 ml vody
- 250 ml plnotučného mléka (můžete použít i polotučné nebo rostlinné)
- 2 lžíce černého čaje (nejlépe sypaný indický Assam)
- 2-3 lžíce třtinového cukru (nebo medu)
- 1 větší lžička Dáta koření
Dáta koření koupíte ve specializovaných prodejnách s čaji, na internetu nebo si můžete umíchat vlastní směs koření doma. Sama dávám přednost poslední variantě. Poměr je následující:
Na výrobu domácího Dáta koření potřebujeme:
– 1 lžičku mleté skořice
– 1,5 lžičky mletého kardamomu
– 1 lžičku mletého hřebíčku
– 1,5 lžičky sušeného zázvoru
– 1/3 lžičky bílého pepře
Postup
Vodu nalijeme do většího kastrůlku s kořením a přivedeme k varu (pokud opravdu nespěcháte, vypněte sporák a nechte v tomto bodě koření louhovat ve vodě co nejdéle – klidně i hodinu. Ale postačí i 10 minut).
Do vody s kořením přidáme čaj, povaříme 2 minuty a dalších 10 minut necháme směs louhovat. Nakonec přilijeme mléko, přisypeme cukr a opět přivedeme k varu.
POZOR! V tomto bodě má mléko z kastrůlku tendenci „utíkat“. Plné chuti Dáty však docílíte jedině tehdy, když mléko opravdu necháte jemně vzkypět. Takže doporučuju se v této fázi od hrnce příliš nevzdalovat a celý proces hlídat.
V závěru to vše přecedíme, přelijeme do konvičky nebo termosky a popíjíme po malých šálcích…
Také znám jako yogi čaj, je to skutečně nezaměnitelná chuť 🙂
Že jo? 🙂 Je to zkrátka podzimní nezbytnost ♥