Dýňové máslo je nesmírně univerzální a právě teď na podzim vám doma určitě nesmí chybět. V lednici vydrží hotové i týden, ale pravděpodobně ho stejně mnohem dříve sníte. Nejlepší je namazané jen tak na chleba. Labužníci mohou přidat navrch ještě pršut, opečenou slaninu nebo kousek modrého sýra a zasypat na jemno nasekanými vlašskými ořechy.
Nebo ho smíchejte s krémovým sýrem (v poměru přibližně 1:1) a vytvořte výtečnou podzimní pomazánku. Skvělé bude i rozpuštěné v těstovinách. Přidejte ještě nastrouhaný parmazán a vykouzlete chutný oběd za pár minut. Můžete ho však použít i nasladko. Stačí ho lehce přisladit (například lžičkou medu) a přidat do ranní kaše, na lívance nebo do palačinek. Můžete s nim plnit sladké pečivo nebo ho použít do koláčů. Jeho využití je zkrátka nekonečné!
A než se společně vrhneme na recept, krátce se seznámíme s jednotlivými druhy dýní. Na výrobu dýňového másla totiž nemusíte využít jen dýni máslovou (která se už díky svému jménu nejvíce nabízí), ale třeba i dýni hokaido nebo dýni muškátovou.
HOKAIDO DÝNĚ
Asi nejznámější a především nejoblíbenější ze všech dýní. A to především díky svojí slupce, kterou na rozdíl od všech ostatních při pečení a vaření nemusíte loupat. To z ní dělá univerzální surovinu, ze které vykouzlíte polévky, rizota nebo koláče v cukuletu. Skvělá je i jen tak pečená v troubě se solí a bylinkami. A pokud koupíte opravdu pořádný kousek, uvařte si dýňové pyré. To můžete v pohodě zamrazit a podle potřeby odebírat na všechny ty podzimní laskominy.
ŠPAGETOVÁ DÝNĚ
Tahle dýně je typicky žlutá a oválná, takže si ji s ostatními dýněmi jen tak nespletete. Špagetová se jmenuje díky své „provázkové“ dužině, která vzhledem opravdu připomíná špagety. Není tak sladká jako ostatní druhy dýní a tak vám skutečně špagety nahradí. Ze všech dýní je nejméně sladká, takže se opravdu nejvíce hodí jako příloha ke slaným jídlům. Stačí ji rozříznout napůl, osolit, opepřit pokapat olejem a na 200 stupňů cca 30 minut péct v troubě. Po upečení ji můžete rovnou použít jako přílohu, přelívat ji oblíbenými omáčkami na těstoviny nebo ji pěkně v dužině zapéct spolu s masovou či zeleninovou směsí.
MUŠKÁTOVÁ DÝNĚ
Dá se uvařit nasladko i naslano. Obsahuje relativně hodně vody a málo škrobu. Má sytě oranžovou dužinu a slupku s výrazným žebrováním. Co do velikosti bývá hodně rozmanitá. Seženete malou i opravdu obří, ze které vykouzlíte nejméně 5 obědů. I tuto dýni je třeba loupat. Hodí se pro všechny tepelné úpravy a dá se jíst i za syrova.
MÁSLOVÁ DÝNĚ
Máslová dýně svým tvarem připomíná hrušku. Má slupku velmi světlé, hnědobéžové barvy a tak si ji určitě nespletete. Když ji ovšem rozkrojíte, odhalí výrazněji zbarvenou dužinu. Pokud ji uvaříte (a ještě lépe upečete), probudíte v ní výraznou máslovo-oříškovou chuť. Máslovou dýni vždy oloupejte nebo ji pečte rozpůlenou i se slupkou a následně vydlabejte.
Recept na dýňové máslo
(na 1 větší misku másla)
- 1 máslová dýně (nebo středně velká dýně hokkaido či muškátová)
- 1 lžíce olivového oleje
- 150 g másla
- sůl
- (hrst šalvějových lístků)
Předehřejte troubu na 200 stupňů. Máslovou nebo muškátovou dýni podélně rozpulte a vydlabejte z ní semínka. (dýni hokaido můžete nakrájet i na menší kousky, jelikož se nemusí loupat a zkrátit si tak celkovou dobu pečení).
Dýni naskládejte do pekáčku dužinou vzhůru. Dužinu nařízněte na povrchu nožem nebo propíchejte vidličkou (bude rychleji upečená), osolte a pokapejte olivovým olejem. Pečte v troubě asi 30 minut (nakrájenou hokaido stačí péct 15-20 minut podle velikosti jednotlivých kousků).
Po vytažení z trouby nechte dýni 5 minut vychladnout. Máslovou a muškátovou vydlabejte ze slupky (hokaido použijte celou) a upečenou dužinu ještě zatepla spolu s máslem vhoďte do nádoby pro mixování. Robotem nebo tyčovým mixérem rozmixujte dohladka.
Podle chuti případně doslote a na závěr přidejte šalvějové lístky a ještě jednou pořádně rozmixujte. Pokud chcete dýňové máslo univerzální (a především pro sladké použití), šalvěj zcela vynechte.
Po vychladnutí uložte ztuhnout do lednice, kde vám v uzavřené sklenici vydrží až jeden týden.
Díky moc za skvělý článek!
Opět skvělý nápad. Máslo by mně nenapadlo. Děkuji!
Děkuju Alčo, to mě těší 🙂