Podzim je plný dozrávání a naplňování, a proto bychom i my měli přejít do klidnějšího tempa a nechat v sobě uzrát všechny letní prožitky. Na podzim se naše pozornost pomalu obrací zvenku zpátky dovnitř. Po aktivním a extrovertním létu plném zážitků, které si žádaly naši pozornost, je to potřeba. Podzim nás zklidňuje a znovu napojuje se na své vnitřní Já.
Podzimu vládne vzduch a éter
Podle ajurvédy tomuto období vládne především éter a vzduch. Ájurvéda je systém lékařství starý tisíce let. Je to věda o životě, vycházející z 5 základních elementů, kterými jsou éter (neboli prostor), vzduch, oheň, voda a země. Tyto elementy tvoří stavební kameny světa a jsou obsaženy v určitém poměru v každé živé bytosti.
Těchto pět elementů ve třech základních kombinacích tvoří primární energie přírody, takzvané dóši. Éter a vzduch tvoří vátu. Oheň a voda tvoří pittu. Voda a země kaphu. Všechny tři dóši jsou důležité pro správné fungování těla a jejich vychýlení (nerovnováha) způsobuje zranitelnost organismu a živnou půdu pro vznik nemocí.
V každém ročním období vládne určitá dóša, kterou je třeba vyrovnávat ostatními elementy. Na podzim bychom proto převládající energii éteru a vzduchu měli vyvážit energií ohně, vody a země.
PODZIM
Vládnoucí prvek: kov
Chuť: kyselá
Emoce: smutek
Řídící orgán: plíce
Párový orgán: tlusté střevo
Podzim a naše tělo
Změna počasí se odráží také na vnitřním stavu našeho těla. Suché podzimní listí může značit suchou kůži, praskající listí praskající klouby, chladnější dny se mohou projevit na našich hladnějších končetinách a typické větrné podzimní počasí zase znamená větrná střeva.
V tomto období je třeba pečovat zejména o plíce a tlusté střevo i celý zažívací trakt. Stav našich plic se odráží na stavu pokožky, našeho hrdla a nosu. V tlustém střevě zase sídlí imunita člověka. Oslabená nebo nezdravá střeva se tudíž mohou projevovat jako častá nachlazení a boje s virovými infekcemi. Tomu však můžeme předejít vhodně zvolenou stravou, pohybem a další péčí.
Co jíst na podzim
Možná je dobré nejprve si říci, co na podzim nejíst. Omezit v tomto období bychom měli chladné a suché potraviny. Mezi ty patří syrová zelenina a mléko a mléčné výrobky, které mohou zahleňovat organismus a zhoršovat naše trávení.
Na podzim je obecně dobré volit sladké a kyselé chutě. Kyselá, svíravá chuť stahuje tělo dovnitř a chrání ho tak před únikem energie. Napomáhá vstřebávání potravy a posiluje trávení. Sladká a teplá chuť nás zase pomáhá „ukonejšit“ a zahnat podzimní splín.
Jaké potraviny tedy jíst na podzim? Ideální je kysané zelí, šípky, jablka, pórek a červené fazole. Váta je chladná, nestálá a lehká. Proto bychom tuto konstituci měli vyvážit teplým, těžším a déle vařeným jídlem. V tomto období nám také prospějí různé druhy octů, chleba z žitného kvasu, citrusové plody a semínka z nich, rýže a naklíčené obilniny. Energii plic pomohou podpořit ovesné vločky, oves, rýže, mrkev, brambory, houby, zázvor a také česnek.
Nejlepší je na podzim zařadit polévky, dlouho vařená „kotlíková jídla“ a jako přílohu zvolit ideálně naklíčené obilniny. Polévky a teplé obilné kaše můžete zvolit už jako snídani. Teplá snídaně po ránu krásně zahřeje a podpoří také trávící procesy. Zažívání po ránu podpoříte i sklenicí teplé vody s citrónem vypité nalačno.
Nezapomeňte také na vhodné bylinky a koření. Zvolte zklidňující bylinky, kterými jsou zázvor, bazalka, skořice, ženšen, kardamom, rozmarýn, muškátový oříšek nebo vanilka.
Péče o tělo na podzim
Chcete se vyhnout podzimnímu splínu i nachlazení a mít i nadále dostatek energie? Pečujte o sebe pomocí vhodných procedur, které vyváží studené a větrné počasí.
Noste teplé oblečení, ideálně v červené, žluté a oranžové barvě. Zvolte příjemné, hřejivé a nejlépe přírodní materiály jako vlna, bavlna nebo len.
Najděte si čas pro relaxaci i jemnou a pomalejší fyzickou aktivitu. Ideální je jóga nebo procházky v přírodě.
Několikrát do týdne si najděte čas na teplou koupel, ideálně se zklidňujícími éterickými oleji. Pro období podzimu volte santalové dřevo, vanilku, pomeranč, hřebíček nebo skořici. Po koupeli natřete celé tělo sezamovým olejem, který má prohřívací vlastnosti a báječně se hodí právě k podzimnímu a zimnímu období.
Sezamový olej je v ajurvédě považován za krále olejů. Má schopnost prohřát do hloubky tkáně celého těla, vyznačuje se antibakteriálními a antivirovými účinky. Sezamový olej otevírá póry, váže na sebe toxiny, podporuje prokrvení a předchází projevům stárnutí kůže.
Pokud si najdete ráno nebo večer chvilku, ideálně každý den provádějte krátkou automasáž. Opět nejlépe s pomocí sezamového oleje. Začněte u končetina postupujte ke středu těla. Namasírujte si trup, krouživými pohyby ve směru hodinových ručiček břicho, záda i horní končetiny. Vždy postupujte směrem k srdci a na končetinách začínejte s masáží od konečků prstů. Na celé vám tělo postačí 10-20 minut. Taková ajurvédská masáž (Abhyanga) pomůže prohřát a rozproudit energii v celém těle a je velmi zklidňující a léčivá. Indové s ní začínají každý svůj den.
Myslete na to, že pokud si člověk neprožívá jaro na jaře, škodí tím svým játrům. Pokud si neprožije léto v létě, škodí svému srdci, což se na podzim projeví návaly horeček. A pokud si neprožije podzim, spálí energii plic, což zapříčiní kašel, dušnost a průjmy v zimě. Když si v zimě neprožijeme podzim, oslabí to naše ledviny a na jaře budeme mít potíže s bolesti beder a možná i impotencí.
Ke každému ročnímu období je zkrátka důležité přistoupit s plným vědomím a naladit na něj nejen svoje tělo, ale také mysl. Jedině tak se můžeme těšit dobrému zdraví a silné životní energii.
Děkuji za zajímavý článek, moc se mí líbí, těším se také na povídání o zimě, jaru a létě, věřím, že budete pokračovat.
Děkuju Dagmar, to mě těší. Určitě budu:) Radka