Že jste si letos ještě nevyrobili domácí pesto? Nejvyšší čas to napravit. Právě teď vše dozrává a vy tak můžete jednoduše a během pár minut zpracovat to, co se vám letos na zahrádce urodilo. Nejen, že je domácí pesto hotové za pár minut, ale má v kuchyni tolik způsobů využití! Mě často zachraňuje, když mám málo času nebo si nevím rady, co uvařit. Protože těstoviny s výborným domácím pestem je snad ten nejrychlejší a přitom velmi lahodný oběd.
Pesto má však mnohem více využití. Dá se namazat na topinku, je skvělé k pečené zelenině nebo bramborám, k masu, k rybám a poslouží i jako základ do mnoha pomazánek. Nebo jej můžete využít místo salátové zálivky.
Přináším vám 5 receptů na svá nejoblíbenější pesta. Nemusíte však zůstat jen u nich. Kromě níže uvedených se můžete pustit třeba i do rukolového, kopřivového, tymiánové, šalvějového nebo rozmarýnového. Pestům se zkrátka meze nekladou. Tak hurá na ně!
Moje TIPY:
- Ve všech receptech můžete nahradit zvolený olivový olej například řepkovým, slunečnicovým, sezamovým, avokádovým nebo třeba konopným. Vždy však dbejte na vysokou kvalitu oleje a vybírejte si pouze ty lisované za studena.
- Jako první vložte do mixéru vždy olej a až na něj další ingredience, suroviny se tak při mixování lépe propojí.
- Pesto uchovávejte v dobře vymyté sklenici (horkou vodou) a navrch ho vždy zalijte cca 1 cm vysokou vrstvou oleje. Když pesto odeberete, vždy ho dolete olejem do stejné výšky. Při dodržení správné hygieny vám takto skladované pesto vydrží v lednici i měsíc.
- Když oříšky předem nasucho opražíte na pánvi, vaše pesto získá ještě intenzivnější a oříškovější chuť i vůni.
- Pokud chcete ještě prodloužit trvanlivost pesta, vynechejte zcela parmazán.
- Pokud chcete pesto čistě z rostlinných surovin, nahraďte parmazán lahůdkovým droždím.
- V případě, že máte alergii na ořechy, můžete je zcela vynechat a přidat více parmazánu nebo ubrat olej.
Bazalkové pesto
Bazalkové pesto je klasika, kterou znají asi všichni. Přesto ho každý také dělá trochu jinak. Můj oblíbený recept je jednoduchý jak na přípravu, tak na zapamatování. Nejraději ho mám na topinkách a ve špagetách. Výborné je však také místo zálivky do salátů a nesmí chybět na italském caprese.
- 80 g bazalky
- 80 g piniových oříšků
- 80 g strouhaného parmazánu
- 160 ml olivového oleje
- sůl, pepř
Do mixéru nalijte olivový olej a na něj naskládejte bazalku. Přidejte oříšky, parmazán, trochu soli a pepře a rozmixujte. Pak ochutnejte a podle chuti ještě dosolte nebo dopepřete. Pesto nalijte do vhodné skleničky a zalijte navrch olivovým olejem.
Rajčatové pesto
Rajčatové pesto se báječně hodí k těstovinám. Můžete jím také doplnit maso na talíři nebo ho použít jako náplň do palačinek.
- 4 velký rajčata
- 2 stroužky česneku
- 100 ml olivového oleje
- 3 lžíce strouhaného parmazánu
- hrst bazalky
- sůl, pepř
Rajčata nejdříve spaříme a oloupeme. Na stopce nařízneme každé rajče do kříže, vložíme do mísy a zalijeme horkou vodou. Necháme pár minut odstát a poté slupku lehce sloupneme. Oloupané rajčata nahrájíme na menší kousky, přidáme oloupané stroužky česneku, lístky bazalky, nastrouhaný parmazán a olivový olej. Přidáme asi půl lžičky soli a 1-2 špetky pepře. Vše promixujeme na hladký krém. Ochutnáme a v případě potřeby ještě dosolíme nebo dopepříme.
Špenátové pesto
Věřte, že špenátovému pestu neodolají ani ti největší odpůrci špenátu. Je jemné, opravdu lahodné a k těstovinám nebo do risotta zkrátka to pravé. Využijete ho i jako základ pro přípravu pomazánek.
- 120 g listového špenátu
- 50 g vlašských ořechů nebo mandlí
- 150 ml olivového oleje
- 80 g strouhaného parmazánu
- 2 stroužky česneku
- sůl, pepř
Listový špenát omyjte a nechte okapat. Do mixéru vložte naspod olivový olej, na něj navrstvěte špenát, ořechy a nakonec i strouhaný sýr a oloupané stroužky česneku. Přidejte 1/2 lžičky soli, trochu pepře a rozmixujte. Po rozmixování ochutnejte a případně ještě dochuťte.
Koprové pesto
Koprové pesto není tak známé jako pesta předchozí a to je velká škoda. Tohle voňavé pesto dodá jídlu ten správný šmrnc a bezvadně se hodí především k rybám. Pokud budete vařit koprovku, můžete po něm také bez problému sáhnout a nahradit jim čerstvý kopr.
- velký svazek čersvé koprové nati
- 80 g dýňových semínek
- 2 stroužky česneku
- 150 ml olivového oleje
- sůl
- citrónová šťáva
- 2 lžíce lahůdkového droždí
Dýňová semínka nejdříve opražte nasucho na pánvi a nechte vychladnout. Oloupejte česnek a do mixéru vložte nejdříve olivový olej, na něj kopr, zchladlá dýňová semínka, česnek, lahůdkové droždí a navrch zakápněte citrónovou šťávou a přidejte asi 1/2 lžičky soli. Rozmixujte dohladka a v případě potřeby ještě dochuťte.
Petrželkové pesto
Petrželkové pesto je esenecí zdraví. Petržel čistí naši krev, posiluje imunitu a je výborná také při hubnutí. Velmi ji ocení také jedinci se slabými ledvinami nebo ti, kdo mají problémy s močovými cestami. Zkombinujte si ideálně s kešu ořechy, které rovněž pozitivně působí na ledviny a celé močové ústrojí. Na toto pesto si vzpomeňte i v zimě, kdy naše ledviny dostávají nejvíce zabrat.
- 80 g naťové petrželky
- 80 g kešu ořechů
- 80 g lahůdkového droždí
- 160 ml olivového oleje
- sůl
- citrónová šťáva
Do mixéru nalijte olej, přidejte petrželku, ořechy, lahůdkové droždí, 1/2 lžičky soli a pár kapek citrónové šťávy. Rozmixujte a v případě potřeby ještě dosolte nebo dokyselte citrónovou šťávou.
Super, špenát, kopr, petrželka – neznám, vyzkouším. Bazalkové je klasika. Rajčatové také děláme doma často, přidáváme ještě sušená rajčata – je to pecka. Díky za článek! 😉