Každé léto se na ni doma chystám a každé léto si ji nakonec vychutnám pouze v kavárnách nebo restauracích. Řeč je o okurkové limonádě. Přitom je její výroba tak jednoduchá! A pokud si ji připravíte do uzavíratelné lahve, v lednici vám bez problému vydrží i 3 dny. Daleko pravděpodobněji ji však hned vypijete. Takže abych na její pravidelnou výrobu letos opět nezapomněla, přidávám tady nejen pro sebe, ale i pro vás recept.
Okurková limonáda je nejen báječně osvěžující a chutná, ale i zdravá. Vyzkoušejte verzi s medem a kokosovou vodou a ultra super výživný drink je na světě.
Pravidelné pití okurkové limonády hydratuje celý organismus a zlepšuje proto stav vaší pleti. Pomáhá předcházet zánětu močových cest a má silné detoxikační účinky. Pročišťuje organismus a pomáhá mu lépe se zbavovat odpadních látek. Urychluje metabolismus a díky tomu pomáhá i při hubnutí.
Na její přípravu doporučuji použít spíše polní okurky a pokud narazíte na farmářské nebo máte dokonce vlastní úrodu, vaše limonáda bude zase o level výše. Okurka je nejen velmi nízkokalorická (obsahuje až 95% vody), ale zároveň v sobě ukrývá velké množství minerálů a vitamínů.
Okurka obsahuje především vitamíny B, A a D. Pod slupkou okurek se nachází také velké množství vitamínu C. Proto se o něj neochuzujte a pokud máte nechemicky vypěstovanou okurku, šoupněte ji do mixéru i se slupkou. Z minerálů je v okurce zastoupen především vápník, hořčík a draslík.
Recept
- 1 salátová okurka
- 1/2 citrónu
- 1 litr vody (část vody můžeme nahradit kokosovou vodou)
- 1-2 lžíce medu (nebo tmavého třtinového cukru)
- hrst máty
- špetka soli
- led
Postup
Okurku nakrájíme na menší kousky a vložíme spolu s medem nebo cukrem, špetkou soli, pár lístky máty a asi 3 dcl vody do mixéru nebo smoothie makeru. Rozmixujeme a necháme alespoň 15 minut louhovat.
Po 15 minutách nápoj scedíme přes jemné sítko, přidáme šťávu z citrónu, zbytek vody a nalijeme do džbánu nebo uzavíratelné lahve či nádoby. Hotovou limonádu necháme v lednici vychladit nebo přelijeme do sklenic s mátou a ledem a i hned podáváme. Limonádu ve sklenicích můžeme ještě doplnit plátky nakrájené okurky.
Také děláme doma okurkovou limonádu, ale tento recept se mi zdá ještě lepší. V mixéru se to alespoň vše propojí. Jsem zvědavá na sůl, to mne nenapadlo 😀 😮
Přesně tak. A té soli opravdu jen špetku, podtrhne to chuť. Napoprvé jsem dala špetky dvě a už to bylo cítit 😀