Červen se nese ve znamení jahod. Jestli jste se jich stejně jako já nemohli dočkat, možná už od zimy spřádáte plány, jak si je letos vychutnáte. Přináším vám svůj osvědčený recept na křehký jahodový koláč, který si můžete vytvořit i v bezlepkové verzi.
Mám moc ráda spojení ovoce s bylinkami a tak jsem jahody přizvala do koláče společně s bazalkou.
Bazalka podporuje trávení, uvolňuje křeče i stres a navíc si báječně rozumí s chutí jahod. Je osvěžující léčivou rostlinou, která zvyšuje vitalitu. Také posiluje náš žaludek, srdce a má prokazatelné protizánětlivé účinky.
Těsto na koláč sice vyžaduje vychlazení a předpečení korpusu, jinak se však jedná o nenáročný recept na suroviny i pekařské schopnosti. Koláč nemusíte ozdobit pouze mřížkou. Z těsta můžete vykrojit nejrůznější tvary a koláč jimi ozdobit. Zapojte do výroby i děti, fantazii se meze nekladou.
Recept
- 300 g hladké mouky (nebo 150 g kukuřičné a 150 g pohankové mouky pro bezlepkovou verzi)
- 200 g másla
- 80 g třtinového cukru
- 3 žloutky
- 600 g jahod
- hrst čerstvé bazalky
- 3 lžíce jahodové marmelády
Postup
Vychlazené máslo nakrájíme na malé kousky, smícháme s moukou, cukrem, žloutky a lehce zpracujeme na těsto. Křehké těsto by se mělo zpracovávat co nejkratší dobu, jen dokud se ingredience nespojí. Do těsta můžeme přidat lžíci až dvě ledové vody. Z těsta vytvarujeme šišku a necháme ho vychladit alespoň hodinu v lednici.
Z vychlazeného těsta oddělím 2/3 a vyválíme na pomoučené ploše plát těsta, o něco větší než máme formu na koláč. Dospod koláče vystřihneme z pečícího papíru kolečko. Opatrně těsto přesuneme do formy (můžeme si pomoct namotáním těsta na váleček nebo tenkou fólií, na které těsto přeneseme). Upěchujeme, vytvarujeme stěny koláče a zbytek těsta odkrojíme. Formu i s těstem vložíme opět do lednice (alespoň na 10 minut) a předehřejeme si troubu na 180 stupňů.
Vytáhneme formu, dno propíchneme několikrát vidličkou (to slouží proti nafouknutí těsta) a dáme do trouby předpéct na 10 minut. Po 10 minutách vytáhneme a ještě horké těsto „naimpregnujeme“ bílkem nebo celým rozšlehaným vejcem. Díky tomu se těsto pod náplní tolik nepromáčí a koláč zůstane křehčí. Necháme asi 5 minut vychladnout.
Mezitím si nakrájíme jahody na menší kousky, nasekáme bazalku nadrobno a promícháme s jahodami.
Nakonec předpečený koláč potřeme jahodovou marmeládou, zasypeme nakrájenými jahodami s bazalkou a navrch koláče vytvoříme ozdobnou mřížku. Tu vytvoříme tak, že si jednoduše rozválíme zbylou 1/3 těsta, nakrájíme ji nožem na tenké proužky a střídavě vyskládáme na koláč.
Hotový koláč vložíme do trouby a pečeme zhruba 30 minut do té doby, než povrch těsta zezlátne a jahody pustí šťávu. Během pečení si užíváme vůni jahod linoucí se z trouby 🙂 Po upečení necháme vychladnout a na závěr můžeme celý koláč jemně pocukrovat.
Vypadá fakt skvěle. Určitě vyzkouším. Díky za recept 🙂
Není za co Alčo. Dejte vědět, jak se povedl 🙂
Netradiční kombinace, ale vypadá to skvěle. Díky. Zrovna nám vše roste na zahrádce, tak vyzkoušíme ;-).