Naše babičky dobře věděly proč kopřivu sbírat, avšak my jsme dnes na její blahodárné účinky trochu pozapomněli. Proč se vyplatí ji sbírat a sušit věděla i známá bylinkářka Maria Treben, která pronesla památnou větu:
„Kdyby lidé věděli jak je léčivá, tak by pěstovali jenom kopřivu.“
Největším bohatstvím kopřivy je vysoký obsah chlorofylu, vitamínů, minerálů a stopových prvků. Je bohatá na vitaminy C1, B2 a B6 a mnohé minerály. Za zmínku stojí kyselina mravenčí, octová a křemičitá, třísloviny a serotonin – známý hormon štěstí. Pomáhá na spoustu neduhů. Od alergií, vyčerpání a únavy, přes nachlazení, ekzémy až po léčbu cukrovky nebo žaludečních vředů.
Nejsilnější účinky má kopřiva právě na jaře. Se začátkem léta svou léčivou sílu pomalu ztrácí a její účinky jsou o poznání slabší. I když se kopřiva sbírá až do září, nejlépe je na ni proto vyrazit právě teď! Nejúčinnější jsou kopřivy do výšky asi 30 cm.
A tady je mých 10 tipů na to, s čím vším vám je kopřiva schopná pomoct!
1)Pro krásnější pokožku
Kopřiva čistí krev, což se projevuje na celém našem organismu. Pomáhá proto při nejrůznějších kožních potížích, vyrážkách, ekzémech a s trápeních s akné. Je vhodná zejména pro mastnou pleť, kterou dokáže vyrovnávat. Zkuste například obličejovou napářku. Hrst kopřiv zalijte horkou vodu v malém lavoru nebo hrnci, nechte maličko vychladnout, přes hlavu si přehoďte ručník a alespoň 15 minut napařujte.
2)Proti vysokému krevnímu tlaku i vysoké hladině cukru
Kopřiva umí snížit krevní tlak i hladinu cukru v krvi. A snižuje také cholesterol. Vhodné je užívat zejména kopřivovou šťávu nebo tinkturu.
3)Při chudokrevnosti
Chudokrevností neboli anémii způsobenou nedostatkem železa trpí řada lidí, zejména žen v produktivním věku a často o tom ani neví. Může to být právě jeden z důvodů, proč se cítíme dlouhodobě unavení. I já mám s nedostatkem železa své zkušenosti. Jarní kopřivová kůra vám tam může nalít doslova krev do žil a zahnat jarní únavu. Každý rok se doporučuje podstoupit 3-týdenní léčebnou kůru, kdy pijeme 3x denně šálek kopřivového čaje, z toho ten první nalačno.
4)Při zánětech močových cest
Kopřiva obsahuje velké množství chlorofylu, který působí protizánětlivě. Je proto skvělá pro odplavování bakterií způsobujících záněty, a to nejen močových cest. Je skvělá i na ledvinové kameny. Ty sice sama kopřiva nevyléčí, ale dokáže zabránit jejich vzniku.
5)Při bolestivé menstruaci nebo krvácení z nosu
Kopřiva již staletí používá také k zastavení krvácení. Proto mírní také nadměrné menstruační krvácení a pomáhá i těm, kteří trpí na časté krvácení z nosu. Mimo to přináší i úlevu od bolestivé menstruace a při nepravidelné menstruaci pomáhá s jejím vyrovnáním.
6)Pro zvýšení pocitu štěstí
Málokdo ví, že kopřiva obsahuje mimo jiné také serotonin – hormon štěstí. Serotonin se běžně vyskytuje v krevních destičkách i v centrálním nervovém systému, kde rovněž funguje jako významný přenašeč vzruchů. Spolu s histaminem a acetylcholinem tyto tři látky způsobují právě typické požahání naší kůže. Takže trochu bolestivé avšak účinné řešení proti chmurám by mohlo znít nějak takto – „Máš depku? Vlez si do kopřiv!“ 🙂
7)Pro krásnější vlasy
O blahodárných účincích kopřivy na naše vlasy musel už někdy slyšet snad každý. V mém výčtu ho však rozhodně nemůžu pominout. Pravidelné používání kopřivových nálevů působí především na pružnost a lesk našich vlasů. Nálevy z kopřiv jsou také vhodné, stejně jako v případě pleti, pokud máte mastné vlasy. Působí také proti vypadávání vlasů, proti lupům a podporují růst vlasů. Zhruba 100 g kopřiv povařte alespoň v 1/2 vody, nechte vychladnout na příjemnou teplotu, přilijte asi 2 dcl jablečného octa a touto směsí opláchněte umyté vlasy.
8)Při nachlazení
Věděli jste, že kopřiva dokáže bojovat dobře i při nachlazení? Kopřivový čaj, nebo ještě lépe odvar pomůže při rýmě, kašli i ucpaným dutinám. Na imunitu a na posílení zdraví užíváme alespoň jednu polévkovou lžíci kopřivového odvaru denně.
9)Jako regenerace pro sportovce
Kopřiva zvyšuje v těle produkci oxidu dusnatého, který rozšiřuje cévy a zvyšuje prokrvení. Pro sportovce je prokrvení a okysličení svalů důležité během tréninku a především po něm. Protože rozšiřuje cévy, zlepšuje přísun kyslíku i živin tam, kam je to potřeba. Zvýšené prokrvení vede také k urychlení regenerace a menší bolestivosti svalů po výkonu.
10)Proti bolestem zad
Z výše uvedených důvodů (bod 9) dokáže kopřiva ulevit také při bolestech zad. Bolest zad je jedním z nejčastějších zdravotních problémů naší civilizace a přitom jedno z řešení roste všude kolem nás. Účinné jsou zejména obklady z kopřivového nálevu, ale doporučuje se také vnitřní užívání.
Jak na kopřivu
Kopřivu můžeme využívat buď čerstvou nebo si ji nasušit. Přes jaro a léto doporučuji první možnost, na zimu si pak uděláme zásoby té sušené.
Čerstvé kopřivy
Z čerstvých kopřiv připravujeme nejčastěji čaj, odvar, ale také z ní můžeme vařit. Oblíbený je například kopřivový špenát, kopřivová polévka nebo třeba pesto. Kopřivu můžeme použít i do salátu (spařením přestává pálit) nebo nádivek. Kopřivu stačí spařit, nakrájet nadrobno a ochutit stejně jako salát, špenát nebo jiné bylinky.
Čaj z kopřivy připravíme pouhým zalitím hrsti rostlinky (na šálek čaje) horkou vodou a několikaminutovým luhováním (10-15 minut).
Pokud si však můžeme dát trochu načas, je daleko lepší připravit si odvar. Ten má díky povaření byliny daleko silnější účinky. Zhruba 50 g čerstvých kopřivových lístků zalijeme 1 litrem studené vody, zahřejeme a 5 minut povaříme. Necháme 15 minut vyluhovat a po šálcích popíjíme během celého dne.
Ještě silnějších účinků dosáhneme, když si připravíme tzv. bylinkářský čaj. Znamená to, že kopřivu večer namočíme do vody a do rána necháme vyluhovat. Ráno ji krátce povaříme, opět necháme ještě asi 10 minut luhovat a až následně přecedíme. Tímto způsobem dostaneme z kopřivy opravdu maximum.
Sušené kopřivy
Bylo by škoda nevyužívat léčivé účinky kopřivy po celý rok. Zejména v zimě, kdy jsme unavení nám přijde vhod. Listy kopřivy sušte hned po sběru v tenké vrstvě ve stínu (nemusíte je obracet). Nejlepší a nejrychlejší sušení je v sušičce nastavené na maximálně šedesát stupňů. Nahnědlé nebo zčernalé listy svědčí o špatném sušení a nejsou vhodné na užívání. Sušenou kopřivu skladujte v suchu a temnu. Na odvar nebo čaj vám postačí zhruba poloviční množství oproti tomu čerstvému.