recepty

Bezlepkový pohankovo-banánový chleba za pár minut

banana bread
Když teď venku pořád prší, opět zapaluju krb, na který jsem si myslela, že už letos nedojde. A u toho mívám hroznou chuť něco upéct. Naposledy mi ležely doma 4 přezrálé banány a já si řekla, že už je na čase vymyslet ten recept na nějaký zdravější banánový chlebíček.

Pokud se snažíte žít zdravěji a omezujete cukr a bílou mouku, můj dnešní recept je přesně pro vás. Pokud ne, můžete přirozeně bezlepkovou pohankovou mouku nahradit tou klasickou (nebo třeba špaldovou) a místo kokosového cukru, který jsem použila já, sáhnout po tom obyčejném. Také rostlinné mléko není podmínkou.

Banánový chlebíček je zkrátka buchta, která snese mnoho obměn a přitom je hotová za pár minut. Ideální dezert, ale taky třeba snídaně do upršených (nejen) květnových rán. Já už se těším, až ho zítra u zapáleného krbu posnídám.  I když pokud by se zítra počasí konečně umoudřilo, asi bych se úplně nezlobila.

Přirozeně bezlepková pohanková mouka

Pohankovou mouku jsem si poslední dobou velmi oblíbila. Chutná skvěle (určitě se nemusíte bát žádné pachuti) a přestože je přirozeně bezlepková, pečivo z ní je krásně nadýchané. Hodí se na lívance, buchty i slané koláče. Navíc je velmi zdravá.

Pohanka obsahuje rutin, neboli vitamín P. Rutin je důležitý pro prevenci a léčbu žilních chorob, protože je schopen zvyšovat pružnost cév. V pohance jsou zastoupeny i minerální látky jako železo, fosfor, draslík, měď, zinek, mangan či selen, dále vláknina a řada vitaminů. Říkalo se jí sice „potrava chudých“, ale pro své blahodárné účinky je odjakživa vysoce ceněná. Ani nízká cena není v dnešní době již pravidlem. Pohanková mouka je sice dražší než ta klasická, nicméně její hodnota tomu odpovídá. Tak jdeme na recept.

bezlepkový banana bread

Recept

  • 4 přezrálé banány
  • 60 ml olivového oleje z pokrutin Pomace (nebo třeba řepkového)
  • 70 g kokosového cukru (nebo třtinového)
  • 2 vejce
  • 50 rostlinného mléka (ovesného)
  • 250 g pohankové mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • půl lžičky skořice
  • půl lžičky vanilky (extraktu nebo drcených vanilkových lusků)
  • 50 g ořechů (vlašských, lískových, pekanových…)
  • 50 g hořké čokolády

Postup

Rozpálíme si troubu na 170 stupňů.

Banány rozmixujeme nebo rozmačkáme vidličkou na kaši. Přilijeme olej, celá vejce, mléko, cukr a lehce prošleháme metličkou.

Přisypeme suché ingredience – mouku s práškem do pečiva, sodou, sůl a koření.

Nakonec si nasekáme nožem ořechy i čokoládu na menší kousky a přisypeme do těsta. Těsto vlijeme do podlouhlé formy na chlebíček vyložené pečícím papírem. Pečeme 50 minut až hodinu. Necháme hodinu vychladnout.

Přeju dobrou chuť!

banánový chlebíček z pohankové mouky

 

2 thoughts on “Bezlepkový pohankovo-banánový chleba za pár minut

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..