Proč klíčit?
V první fázi svého života vydá každá rostlinka své maximum. Semínko se tak klíčením mění ve výbuch chemických reakcí, při kterém se probouzí miliarda enzymů a ze zdánlivě neaktivní hmoty vzniká život. Konzumací klíčku přetáhneme tento proces doslova do svého organismu. Řada vitamínů a minerálních látek působí přesně tam, kde je tělo potřebuje. V první řadě to jsou především vitamíny a minerály, ale také aminokyseliny, vláknina a chlorofyl. Jejich výhodou je zároveň to, že jsou lehce stravitelné. Při klíčení se složité cukry (které často způsobují nadýmaní) štěpí na jednoduché, a tudíž pro tělo lépe stravitelné.
Složení vitamínů a minerálů se samozřejmě mění v závislosti na druhu semínek a luštěnin, v zásadě se však jedná zejména o vitamíny skupiny B a C a minerály jako hořčík, železo, vápník a fosfor. V neposlední řadě obsahují klíčky také velké množství chlorofylu, který regeneruje a detoxikuje celý náš organismus.
Co klíčit (a co naopak ne)?
Ke klíčení jsou nejvhodnější luštěniny. Asi nejoblíbenější jsou fazolky mungo, ale také čočka, hrách nebo cizrna. Naklíčit můžeme i semínka. Třeba řeřichu, hořčici, vojtěšku nebo slunečnicová semínka. A pozor, klíčit se dají i obilniny – špalda, oves, žito, ječmen nebo pohanka.
Pozor si naopak dejme na klasické fazole, které v syrovém stavu obsahují látky ve větší míře jedovaté. Semínka nekupujeme v zahradnictví, jelikož tato semena mohou být namořená a ošetřena pesticidy. Proto vždy vybírejme pouze semínka určená k přímé konzumaci a ideálně v BIO kvalitě.
Jak správně klíčit?
Existuje několik způsobů klíčení. Způsob závisí jednak na druhu použitých semínek a také na vybavení, které máme k dispozici.
Klíčení na vatě
Klíčení pomocí vaty je jedno z nejjednodušších a hodí se zejména pro klíčení řeřichy. Stačí misku vystlat vatou, tu namočit a na vlhkou vatu nasypat rovnoměrně semínka. Řeřicha roste velmi rychle a už od prvního týdne můžeme sklízet první výhonky. Vatu bychom měli udržovat vlhkou po celou dobu klíčení. Takto jednoduše můžeme naklíčit všechna semena se zelenými výhonky (semeno, jetel, vojtěšku nebo hořčici).
Klíčení ve sklenici
Všechny luštěniny a některé obilniny klíčíme ve sklenici. Sklenice se hodí především ke klíčení mungo fazolí, cizrny, ředkvičky, alfalfy, jetele a čočky. Semena necháme nabobtnat zcela ponořené ve vodě na cca 12 hodin (ideálně přes noc). Poté je pořádně propláchneme a vložíme zpátky do sklenice. Tu umístíme na tmavší místo, kam nedopadá přímé slunce a necháme semínka klíčit. Důležité je, aby semínka nebyla ponořená ve vodě, ale byla stále vlhká. Proto je nutné semínka pravidelně proplachovat. V zimě proplachujeme dvakrát denně, při větším teple a v létě i čtyřikrát za den.
Klíčení ve sklenici můžeme praktikovat pomocí zakoupené speciální klíčící sklenice. Ta obsahuje sítko a někdy i stojánek pro snazší proplachování a odkapávání přebytečné tekutiny. Vystačíme si však i s obyčejnou zavařovačkou a gázou, kterou kolem sklenice utěsníme gumičkou.
Klíčení v nakličovací misce
Speciální nakličovací miska se hodí zejména pro semena, která kolem sebe po namočení vytvářejí gel. Ten by při proplachování ve sklenici vytvářel nepropustnou vrstvu a zamezoval tak nakličování. Klíčící miska byla proto vyvinuta speciálně pro klíčení semen řeřichy, rukoly, lněných a chia semínek.
Tato semínka namočíme na 15 minut do vody. Následně přecedíme přes sítko a rozložíme na sítko klíčící misky. První 1-2 dny je dobré semínka zakrýt talířem a několikrát denně zvlhčit rozprašovačem. Třetí den sundáme talíř a až když prorostou kořínky skrze sítko, proplachujeme je alespoň 2x denně pod mírným proudem vody. Semínka se dají konzumovat po 6-8 dnech klíčení.
Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv způsob klíčení, semínka nikdy nevystavujte přímému slunečnímu světlu. Umístěte je vždy do stínu (na kuchyňské lince nebo na jiném místě) o teplotě okolo 18 stupňů.
Jak klíčky konzumovat?
Klíčky můžete samozřejmě pojídat samostatně. Takové křupavé mungo fazolky jsou skvělou pochoutkou, kterou můžete nahradit třeba večerní chroupání chipsů u televize. I u klíčků však platí, že všeho moc škodí. Na posezení bychom neměli sníst více než jednu až dvě hrsti klíčků.
Klíčky jsou však také ideální surovinou mnoha receptů. Nejlepší je konzumovat klíčky bez další tepelné úpravy, jedině tak si zachovají veškeré živiny a enzymy. Nejlépe se proto hodí do zeleninových salátů, čerstvých pomazánek nebo zkrátka jen tak na chleba.