Jaro jakoby nám nalévalo kreativitu a chuť tvořit, rovnou do žil. Také to cítíte? Navíc se v tomto období slaví statisticky nejvíce narozenin, a tak vám možná přijde vhod recept na tyto jednoduché a rychlé dortíky zvané cupcakes. Přizvěte k výrobě i děti, jejich zdobení je bude jistě bavit!
Rozdíl mezi muffiny a cupcakes. Záhada objasněna!
Vypadá to, že cupcakes jsou zkrátka „ozdobené muffiny“. Když se však cupcakes podíváme blíž na zoubek, zjistíme, že se od muffinů liší i strukturou a složením svého těsta. Muffiny, které jsou obecně považovány za „snídaňové pečivo“ a v anglofonních zemích bývají nedílnou součástí většiny snídaní, bývají kypřejší a nadýchanější. Zatímco cupcakes jsou vyloženě dezertem, které musí navíc „unést“ krémovou čepici, Jejich těsto proto bývá hutnější a pevnější.
Recept na základní vanilkové cupcakes pro úplné začátečníky
Tento recept otevírá bránu do rozmanitého světa těchto roztomilých dortíků. A zvládnete ho, i když jste naprostý „cupcakes začátečník“, to vám slibuju. Tak pojďme na něj!
Na těsto (na 12 ks):
- 100 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 110 g másla
- 200 g cukru krupice
- 2 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu (nebo půlka vanilkového lusku)
- 120 ml mléka
Na krém:
- 750 g mascarpone
- 210 g smetany ke šlehání
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce moučkového cukru
Na dozdobení:
- koktejlové třešně
Na upečení:
- formu na muffiny nebo silikonové košíčky
- papírové košíčky na muffiny
Postup
Těsto
Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Z lednice vyndáme co nejdříve máslo i vajíčka, aby získaly pokojovou teplotu. Na těsto smícháme v míse zvlášť všechny suché ingredience z prvního odstavce. V robotu vyšleháme vejce s cukrem (jde to i metličkou) do lehké pěny. Přidáme povolené máslo, vanilkový extrakt nebo lusk a pomalu po troškách vmícháváme střídavě suché ingredience a mléko. Mělo by nám vzniknout hladké, středně husté těsto. Těstem naplníme formu (nebo silikonové košíčky) na cupcakes vyloženou papírovými košíčky. Plníme do dvou třetin a dáme péct na 15-20 minut do trouby. Po 15 minutách propíchneme těsto špejlí, abychom zjistili, zda je dostatečně upečené. Po upečení dortíky necháme zcela vychladnout.
Krém
V robotu (opět to půjde i metličkou, ale dáte si trochu „do těla“) prošleháme na nejpomalejší otáčky mascarpone. Po pár sekundách vlijeme pomalu a postupně smetanu ke šlehání. Stále mícháme. Nakonec přidáme i moučkový a vanilkový cukr. Krémem naplníme sáček se zdobící špičkou a naneseme na cupcakes. Postupujeme od kraje směrem doprostřed.
Zdobení
Dozdobíme červenou koktejlovou třešní nebo něčím zcela podle vaší fantazie! Použít můžete například čokoládové sypání, lentilky, cukrové a marcipánové ozdoby nebo jedlé květy. Možností je opravdu spousta!
Vyzkoušela jsem a povedlo se! Jednoduchý recept pro každého 🙂
Heleno, mám radost, že se Vám povedly a těší mě, že jste se nebála vyzkoušet můj návod. Je to opravdu léty odzkoušený recept;)