Výhodou tohoto receptu je to, že se dá jednoduše ozdobit například zavařenými koktejlovými recepty a tudíž nevyžaduje žádné čerstvé ovoce, kterého je teď v zimě pomálu. Krásně vypadá i zcela čistý, přizdobený pouze šlehačkou. Ať už se rozhodnete pro kteroukoliv variantu, svou lásku valentýnským Sacher dortem jistě potěšíte.
Když jsem pekla svůj první Sacherův dort, povedl se hned napoprvé. A to se neděje u každého dortu. Řekla bych proto, že na tento dort si můžete troufnout i když nemáte příliš pekařských zkušeností. Na čokoládové dorty jsem nikdy moc nebyla a pekla jsem ho tehdy vyloženě pro přítele. Musím však říct, že domácí Sacher je něco úplně jiného, než na co jsem byla do té doby zvyklá z cukráren. Dort byl krásně vláčný a plný čokolády, která krásně kontrastovala s trpkou chutí meruňkové marmelády. Tak s chutí do něj!
Na korpus:
- 195 g másla
- 165 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 9 vajec
- 195 g hladké mouky
- 195 g hořké čokolády
- 165 g krupicového cukru
Na polevu a dokončení:
- 300 g cukru
- 250g hořké čokolády
- 150 g meruňkové zavařeniny
Máslo si vytáhneme předem z lednice cca 1-2 hodiny před pečením. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a necháme vychladnout.
Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny. Jde to i ručně, ale mnohem lépe to půjde s robotem a třecím nástavcem. Postupně přidáme po jednom žloutky. Vmícháme čokoládu.
Bílky ušleháme do pěny a opatrně vmícháme do máslovo-čokoládové hmoty. Nakonec přidáme prosátou mouku a vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy. Nebo můžeme formu vyložit pečícím papírem, zapomenout bychom však neměli ani na okraje.
Povrch těsta uhladíme a pečeme v troubě na 175 stupňů asi hodinu. Propečení otestujeme dřevěnou špejlí a pokud je vše v pořádku, vytáhneme a necháme vychladnout.
V mezičase si připravíme polevu. Cukr svaříme s vodou asi 5 minut za silného varu. Vody by mělo být přibližně 170 g (2/3 váhy čokolády). Rozvar necháme zchladit asi na poloviční teplotu a postupně vmícháme čokoládu.
Upečený a vychladlý korpus v polovině rozřízneme a potřeme větší vrstvou meruňkovou marmelády. Na marmeládu můžeme přidat i trochu čokoládové polevy. Přiklopíme a znovu zvrchu i ze stran potřeme marmeládou. Tentokrát jen lehce, aby se marmeláda vsákla dovnitř a na dort nám dobře chytla čokoládová poleva.
Na závěr celý dort potřeme zbylou čokoládovou polevou a necháme vychladit. Tak ať vám i vaší lásce chutná ♥