Správně zvolené koření dokáže náš organismus nejen prohřát, ale je také pomoci v boji s nachlazením a nejrůznějšími viry. Většina koření se hodí pro jiné roční období, a proto bychom měli svou zásobu během roku neustále doplňovat a měnit. Díky správnému dochucování pokrmů a nápojů můžete předejít mnoha nemocem a zvýšit vitalitu a energii celého těla.
Víte, které koření se vyplatí mít během zimy na poličce v první frontě?
Anýz
Je v dnešní době trochu opomíjeným kořením, ale to je velká chyba! Je to vůbec jedním z mála koření, které tlumí bolest. Má sladce kořenitou chuť a trochu připomíná lékořici. A umí toho opravdu dost. Podporuje vykašlávání, pomáhá proti nadýmání a žaludeční nevolnosti. Díky svým uklidňujícím účinkům je vhodný i při nespavosti. Aktivuje činnost žláz s vnitřní sekrecí a u kojících žen pomáhá s tvorbou mateřského mléka.
Použije ho při pečení do chleba nebo sušenek, přidejte do nakládané zeleniny nebo si z něj uvařte čaj předtím, než půjdete spát. Stačí zalít jednu čajovou lžičku horkou vodou a 10 minut louhovat.
Badyán
Další ne příliš používané koření. Jaká škoda! Badyán je pro svou sladkou chuť používán převážně do sladkých jídel, zavařenin, svařených nápojů a díky svému krásnému hvězdicovému tvaru se používá často i jako dekorace. Zkuste ho však použít i do slaných jídel. Podrcený v marinádách na maso nebo vcelku ve vývaru dodá jídlu lehce sladkou, exotickou příchuť. Badyán je skvělý na nervy. Uklidňuje mysl a zmírňuje nadýmání.
Chilli
Kapsaicin obsažený v chilli povzbuzuje krevní oběh a zahřívá. Proto je chilli v zimě tolik oblíbené. Přidávat ho můžeme téměř do všech slaných jídel, jenom pozor, abyste to s ním nepřehnali. Co si občas dopřát takovou horkou čokoládu se špetkou chilli? Stačí rozpustit 2-4 kostičky tmavé čokolády v mléce, přihodit špetku chilli a dosladit cukrem podle chuti. Horká čokoláda = tekuté štěstí!
Hřebíček
Je po anýzu další koření, které dokáže tlumit bolest. Při lokálním použití působí až anesteticky – dokáže znecitlivět danou oblast. Hřebíček je antibakteriální a posiluje imunitu. Působí dokonce i dezinfekčně (při vnitřním i vnějším použití) a léčí záněty. Žvýkáním hřebíčku můžete předejít paradentóze a osvěžíte svůj dech. Navíc je silným aforodiziakem, které povzbuzuje naše smysly. A kde ho v kuchyni použít? Podobně jako badyán. Hodí se do sladkých jídel, při pečení, do zavařenin, ale taky při úpravě masa a obzvláště si pak rozumí se zvěřinou.
Vanilka
Vanilka vnáší sladkost do pokrmů i do života. Zvyšuje pocit štěstí a životního optimismu. Používejte ji v zimě co nejčastěji nejen při pečení. Špetku podrcené vanilky přidávejte do svého oblíbeného teplého nápoje. Dodává zajímavou chuť kávě, čaji i životu.
Skořice
Skořie je přírodní antibiotikum a másilné dezinfekční účinky. Je skvělá i na podporu trávení. Zkuste ji začít přidávat do všech dlouho vařených „kotlíkových“ jídel. Uvidíte, co dokáže ½ lžičky skořice s obyčejným gulášem nebo lečem!
Kurkuma
Kurkuma neboli indický šafrán patří mezi národní poklady Indie. Je nejcennějším kořením v Ajurvédě a traduje se, že pomáhá léčit téměř vše. Od kašle až po nádorová onemocnění. Kurkumin, který je v kurkumě obsažený, se dostává krví do celého těla. Tam pak léčí záněty, ničí bakterie, snižuje cholesterol a pomáhá předcházet kardiovaskulárním onemocněním i depresím. Zkombinujte ho vždy s černým pepřem, který napomáhá vstřebávání kurkuminu až o 200%! Kurkuma je součástí koření kari a je proto vhodná do všech indických jídel. Přidat ji však můžete i do ranní obilné kaše, zamíchat do rýže nebo si uvařit tzv. „zlaté mléko“. 1 lžičku kurkumy krátce povařte v mléce, přidejte špetku pepře a doslaďte podle chuti medem nebo cukrem.
Kardamom
Že ještě nemáte doma kardamom? Tak rychle pro něj! Toto exotické koření patří mezi nejzajímavější koření světa. Po šafránu a vanilce dnes patří k vůbec těm nejdražším. Jeho léčivých účinků je celá řada! Kardamom je totiž antioxidant, který naše tělo chrání před volnými radikály. Pomáhá funkci mozku, střev, srdce, zlepšuje stav kůže, ledvin i zrak. Podobně jako kurkuma je zkrátka „na všechno“. Hodí se do sladkých jídel, ale třeba taky do špaget, omáček a špetku kardamomu můžete přidávat také do čaje nebo kávy. V dlouhodobém horizontu tím výrazně prospějete svému zdraví!
Zázvor
Zapomínat bychom neměli ani na klasiku, kterou je bezesporu zázvor. Zázvorový čaj z nastrouhaného čerstvého kořene spolu s citrónem a medem je skvělý pomocník jako prevence i lék při prvních příznacích nachlazení. Pokud jste však svou kuchyň ještě nezásobili i sušeným zázvorem, zkuste to napravit. Zázvor „nakopne“ a zvýrazní chuť všech vařených jídel. Nejvíc se hodí do krémových zeleninových polévek (dýňové, mrkvové) nebo ke kuřecímu masu. Sušený i čerstvý zázvor upotřebíte v zimě i do vašich ovocných a zeleninových smoothie či šťáv.
Rychlý zahřívací čaj (na 1 velký hrneček, cca 3 dcl)
- ½ lžičky mleté skořice
- 1/3 lžičky sušeného zázvoru
- 1/3 lžičky mletého kardamomu
- 3 ks hřebíčku
- 1 hvězdička badyánu
- citrón (pomeranč)
Smíchejte skořici, sušený zázvor a kardamom. Přihoďte 3 kousky hřebíčku a 1 hvězdičku badyánu. Zalijte horkou vodou, přidejte 2 kolečka citrónu, 1 kolečko pomeranče a nechte 5 minut louhovat. Pokud chcete, můžete přecedit. Koření se však usadí na dně a čaj se dobře pije i nescezený. Doslaďte podle chuti medem nebo sirupem a vychutnejte kouzlo zimy ♥