kuchyně · recepty · život

Koření, se kterým nebude zima tak zlá

zima,koření,recept
Když se řekne zimní koření, napadne nás většinou skořice nebo zázvor, možná i hřebíček. „Zimního“ koření je však mnohem víc a stojí za to ho znát!

Správně zvolené koření dokáže náš organismus nejen prohřát, ale je také pomoci v boji s nachlazením a nejrůznějšími viry. Většina koření se hodí pro jiné roční období, a proto bychom měli svou zásobu během roku neustále doplňovat a měnit. Díky správnému dochucování pokrmů a nápojů můžete předejít mnoha nemocem a zvýšit vitalitu a energii celého těla.

Víte, které koření se vyplatí mít během zimy na poličce v první frontě?

mlýnek,koření
Nejlepší koření je to čerstvě namleté. Celé koření je navíc obvykle levnější, proto se vám investice do sady mlýnků na koření brzy vrátí.

Anýz

Je v dnešní době trochu opomíjeným kořením, ale to je velká chyba! Je to vůbec jedním z mála koření, které tlumí bolest. sladce kořenitou chuť a trochu připomíná lékořici. A umí toho opravdu dost. Podporuje vykašlávání, pomáhá proti nadýmání a žaludeční nevolnosti. Díky svým uklidňujícím účinkům je vhodný i při nespavosti. Aktivuje činnost žláz s vnitřní sekrecí a u kojících žen pomáhá s tvorbou mateřského mléka.

Použije ho při pečení do chleba nebo sušenek, přidejte do nakládané zeleniny nebo si z něj uvařte čaj předtím, než půjdete spát. Stačí zalít jednu čajovou lžičku horkou vodou a 10 minut louhovat.

Badyán

Další ne příliš používané koření. Jaká škoda! Badyán je pro svou sladkou chuť používán převážně do sladkých jídel, zavařenin, svařených nápojů a díky svému krásnému hvězdicovému tvaru se používá často i jako dekorace. Zkuste ho však použít i do slaných jídel. Podrcený v marinádách na maso nebo vcelku ve vývaru dodá jídlu lehce sladkou, exotickou příchuť. Badyán je skvělý na nervy. Uklidňuje mysl a zmírňuje nadýmání.

Chilli

Kapsaicin obsažený v chilli povzbuzuje krevní oběh a zahřívá. Proto je chilli v zimě tolik oblíbené. Přidávat ho můžeme téměř do všech slaných jídel, jenom pozor, abyste to s ním nepřehnali. Co si občas dopřát takovou horkou čokoládu se špetkou chilli? Stačí rozpustit 2-4 kostičky tmavé čokolády v mléce, přihodit špetku chilli a dosladit cukrem podle chuti. Horká čokoláda = tekuté štěstí!

Hřebíček

Je po anýzu další koření, které dokáže tlumit bolest. Při lokálním použití působí až anesteticky – dokáže znecitlivět danou oblast. Hřebíček je antibakteriální a posiluje imunitu. Působí dokonce i dezinfekčně (při vnitřním i vnějším použití) a léčí záněty. Žvýkáním hřebíčku můžete předejít paradentóze a osvěžíte svůj dech. Navíc je silným aforodiziakem, které povzbuzuje naše smysly. A kde ho v kuchyni použít? Podobně jako badyán. Hodí se do sladkých jídel, při pečení, do zavařenin, ale taky při úpravě masa a obzvláště si pak rozumí se zvěřinou.

Vanilka

Vanilka vnáší sladkost do pokrmů i do života. Zvyšuje pocit štěstí a životního optimismu. Používejte ji v zimě co nejčastěji nejen při pečení. Špetku podrcené vanilky přidávejte do svého oblíbeného teplého nápoje. Dodává zajímavou chuť kávě, čaji i životu.

Skořice

Skořie je přírodní antibiotikum a másilné dezinfekční účinky. Je skvělá i na podporu trávení. Zkuste ji začít přidávat do všech dlouho vařených „kotlíkových“ jídel. Uvidíte, co dokáže ½ lžičky skořice s obyčejným gulášem nebo lečem!

Kurkuma

Kurkuma neboli indický šafrán patří mezi národní poklady Indie. Je nejcennějším kořením v Ajurvédě a traduje se, že pomáhá léčit téměř vše. Od kašle až po nádorová onemocnění. Kurkumin, který je v kurkumě obsažený, se dostává krví do celého těla. Tam pak léčí záněty, ničí bakterie, snižuje cholesterol a pomáhá předcházet kardiovaskulárním onemocněním i depresím. Zkombinujte ho vždy s černým pepřem, který napomáhá vstřebávání kurkuminu až o 200%! Kurkuma je součástí koření kari a je proto vhodná do všech indických jídel. Přidat ji však můžete i do ranní obilné kaše, zamíchat do rýže nebo si uvařit tzv. „zlaté mléko“. 1 lžičku kurkumy krátce povařte v mléce, přidejte špetku pepře a doslaďte podle chuti medem nebo cukrem.

Kardamom

Že ještě nemáte doma kardamom? Tak rychle pro něj! Toto exotické koření patří mezi nejzajímavější koření světa. Po šafránu a vanilce dnes patří k vůbec těm nejdražším. Jeho léčivých účinků je celá řada! Kardamom je totiž antioxidant, který naše tělo chrání před volnými radikály. Pomáhá funkci mozku, střev, srdce, zlepšuje stav kůže, ledvin i zrak. Podobně jako kurkuma je zkrátka „na všechno“. Hodí se do sladkých jídel, ale třeba taky do špaget, omáček a špetku kardamomu můžete přidávat také do čaje nebo kávy. V dlouhodobém horizontu tím výrazně prospějete svému zdraví!

Zázvor

Zapomínat bychom neměli ani na klasiku, kterou je bezesporu zázvor. Zázvorový čaj z nastrouhaného čerstvého kořene spolu s citrónem a medem je skvělý pomocník jako prevence i lék při prvních příznacích nachlazení. Pokud jste však svou kuchyň ještě nezásobili i sušeným zázvorem, zkuste to napravit. Zázvor „nakopne“ a zvýrazní chuť všech vařených jídel. Nejvíc se hodí do krémových zeleninových polévek (dýňové, mrkvové) nebo ke kuřecímu masu. Sušený i čerstvý zázvor upotřebíte v zimě i do vašich ovocných a zeleninových smoothie či šťáv.

čaj,koření,zima,zimní koření,kořeněný čaj
Pokud jste “klasik”, můžete na drcení koření zvolit také hmoždíř. Tento mramorový bude navíc ozdobou každé kuchyně.

Rychlý zahřívací čaj (na 1 velký hrneček, cca 3 dcl)

  • ½ lžičky mleté skořice
  • 1/3 lžičky sušeného zázvoru
  • 1/3 lžičky mletého kardamomu
  • 3 ks hřebíčku
  • 1 hvězdička badyánu
  • citrón (pomeranč)

Smíchejte skořici, sušený zázvor a kardamom. Přihoďte 3 kousky hřebíčku a 1 hvězdičku badyánu. Zalijte horkou vodou, přidejte 2 kolečka citrónu, 1 kolečko pomeranče a nechte 5 minut louhovat. Pokud chcete, můžete přecedit. Koření se však usadí na dně a čaj se dobře pije i nescezený. Doslaďte podle chuti medem nebo sirupem a vychutnejte kouzlo zimy ♥

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..