Ach ta zima. Nedostatek slunce, chlad a omezený pobyt na čerstvém vzduchu se často podepisuje na množství naší energie. Taky neustále hledáte, kde ji v zimě nalézt? Jedním z mých nejoblíbenějších zimních ŽIVOTABUDIČŮ je právě šálek poctivého vývaru.
Po ránu bezvadně nakopne, odpoledne dodá energii, večer uklidní. Je to hotový balzám na tělo i na duši. Jeho příprava si žádá sice svůj čas, zato téměř žádnou námahu. Nahodíte ingredience do hrnce a pak jen občas překontrolujete. Tak na co čekáte? Mám pro vás 2 osvědčené recepty!
ZELENINOVÝ VÝVAR (na 2l vývaru)
- 2 cibule
- 250 g celeru (kořenový nebo řapíkatý)
- 250 g mrkve
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 2 lžičky soli
- 8 kuliček pepře
- 1 snítka zelené petrželky
- snítka tymiánu
Zeleninu nakrájejte na malé kostičky o velikosti okolo 1 centimetru. Zelenina nakrájená na takto malé kousky uvolní rychleji svou chuť a vy ušetříte čas i energie.
Do velkého hrnce vlijte olej, přidejte nakrájenou zeleninu, osolte ji a opékejte asi 10 minut. Díky tomuto kroku získá vývar mnohem intenzivnější chuť.
Opečenou zeleninu zalijte zhruba 2,5 litry studené vody a pozvolna vařte 1 hodinu. Prvních 15 minut sbírete opatrně případnou pěnu, která se uvolňuje ze zeleniny. Pak vložte i bylinky a dál pozvolna táhněte. Vývar by se neměl nikdy vařit, ale pouze lehce probublávat.
Hotový vývar přeceďte a uvařenou zeleninu vyhoďte, na další servírování se už nehodí, všechnu chuť i živiny už předala vývaru.
Můj TIP: Tento základní recept můžete obohatit o spoustu další zeleniny. Doporučuju vyzkoušet rajčata, pórek, petržel, česnek, papriku, pastiňák květák nebo kedlubnu.
KUŘECÍ VÝVAR (na 2l vývaru)
- kostra a odřezky z jednoho kuřete (kostra, krk, křídla, drůbky)
- 1 cibule
- 100 g celeru
- 1 mrkev
- 1 lžička soli
- 2 hřebíčky
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček pepře
- 5 kuliček nového koření
Ideální je koupit celé kuře, které si doma naporcujete. Prsa, stehna i křídla můžete upéct v troubě nebo různě upravit na pánvi a zbytek odřezků a kostry použijete právě na vývar.
Maso vložte do hrnce, zalijte zhruba 2,5 litry studené vody a pozvolna přiveďte k varu.
Vývar vařte na mírném plameni asi 3 hodiny. Prvních 20 minut sbírejte případnou pěnu na hladině. Nezapomeňte, že by se neměl nikdy přímo vařit, ale pouze mírně probublávat. Po 3 hodinách přidejte nakrájenou zeleninu a koření a vařte další hodinu. Po uvaření vývar přeceďte. Maso i zeleninu vyhoďte, vše dobré už je ve vývaru.
Můj TIP: Pokud chcete opravdu silný a chuťově zajímavý vývar, maso nejdříve opečte. Předehřejte troubu na 200 stupňů, kosti vyložte na plech a pečte 15-20 minut. Následně zalijte vodou a vařte.