Recept na vánoční zdravé cukroví, po kterém se jen zapráší! Nevěříte že je něco takové možné? Pak směle vyzkoušejte tento recept a sami uvidíte. Pokud slyšíte o raw cukroví poprvé, osvětlím, že se jedná o anglický výraz (raw=syrový) a znamená nejen to, že je cukroví bez tepelné úpravy, ale většinou také neobsahuje žádný lepek, živočišné produkty (máslo, vejce, mléko) ani nezdravý cukr. Zkrátka má v sobě jen samé dobré věci.
Trochu jsem experimentovala a jelikož mám moc ráda klasické „Raffaello kuličky“, zkusila jsem je vytvořit i v této raw verzi. A myslím, že se povedly. Troufám si říct, že klidně strčím ruku do ohně za to, že toto cukroví uspěje i u chronických odpůrců „zdravých verzí čehokoliv“:)
Většinu ingrediencí už dnes seženete v každém větším supermarketu, takže s jejich sháněním by taky neměl být problém. A samotné „pečení“? To je na tom všem nejlepší. Celá akce vám totiž s dobrým mixérem zabere doslova pár minut.
Na cca 40 kuliček:
- 60 g kokosu
- 60 g kokosového oleje
- 60 g kokosového mléka
- 300 g kešu
- 20 g agáve sirupu (nebo medu)
- 40 ks mandlí
S kešu oříšky se bude lépe pracovat, pokud je předem namočíme (alespoň na 1 hodinu) do vody. Jen je potom třeba upravit výslednou konzistenci těsta a v případě potřeby ještě přisypat trochu kokosu navíc.
Po nabobtnání kešu slijeme a spolu s ostatními ingrediencemi kromě mandlí vložíme do mixéru a mixujeme dokud nám nevznikne jemná a kompaktní hmota.
Z části těsta vždy utvoříme malou placku, do které vložíme mandli. Uválíme do tvaru kuličky a nakonec obalíme v kokosu. Dáme vychladit do lednice. Kuličky krásně ztvrdnou a budou držet tvar. Máme hotovo! Rychlovka, že? 🙂