Sirup se nejlépe hodí do svařeného vína, ale oceníte ho i v kávě, čaji nebo svařeném horkém džusu. Jeho výhodou je zejména intenzivní chuť koření, která se dlouhým louhováním přenese do sirupu. Jelikož tento krok uděláme předem, uvaření vánočního svařáku (punče, čaje či džusu) je už otázkou několika málo vteřin. Já si bez tohoto sirupu už zkrátka neumím představit předvánoční čas!
Na cca ½ litru sirupu:
- ½ kg cukru
- ½ litru vody
- 2 ks skořice
- 3 hvězdičky badyánu
- 6 ks hřebíčku
- 2 plátky zázvoru
- 4 kuličky nového koření
- 1 lžička kůry z pomeranče (sušené nebo čerstvé nastrouhané)
- 1 lžička kůry z citrónu (sušené nebo čerstvé nastrouhané)
Cukr rozpustíme v hlubší pánvi nebo hrnci na středně silném žáru. Bude se nám k tomu hodit rendlík či hrnec se silnějším nepřilnavým dnem. Pokud se cukr začne připalovat, podlijeme ho opatrně trochou vody a mícháme, dokud se tekutina nezahřeje a zcela nespojí s cukrem.
Pokud se nám vytvořily v karamelu hrudky, zahříváme dále, dokud se cukr zcela nerozpustí. Zároveň si však hlídáme barvu karamelu, který by měl jen lehce zezlátnout, nikoli zhnědnout. Když nám v karamelu i přesto zůstanou hrudky, přecedíme karamel na závěr přes sítko.
Ve chvíli, kdy má karamel tu správnou, středně zlatou barvu, zalijeme ho zbytkem vody a opět zahřejeme do úplného rozpuštění. Přisypeme všechno koření, povaříme asi 5 minut a necháme vychladnout.
Po vychladnutí sirup přecedíme do lahve a necháme i s kořením 3 dny odležet. Po 3 dnech sirup opět přecedíme. Použité koření můžeme opláchnout a využít při tvoření vánočních ozdob.
Hotový sirup uchováváme v lednici, měl by nám v ní vydržet bez problému minimálně do konce roku. Nikdy tam ovšem tak dlouho nevydrží 🙂
Tip: Nalepte na láhev samolepku, přidejte hezkou mašli a jedlý vánoční dárek pro vaše nejbližší je na světě!
Přeji vám krásný a klidný adventní čas ♥
Radka