Co jsem na světe, nepamatuji snad krásnější podzim. Slunečné dny, nádherně vybarvené listí a bohatá úroda. To všechno si je třeba náležitě užít. A taky zpracovat. Bez dýní by podzim nebyl podzimem. A taky bez vůně skořice, hřebíčku a špetky štiplavého zázvoru…
Tento dort peču doma každý podzim, protože i když vypadá složitě, jeho výrobu zvládne opravdu každý. Pokud si dopředu připravíte krém a dýňové pyré (a obojí vám v lednici den až dva bez problému vydrží), jeho výroba vám navíc nezabere mnoho času.
Kombinace hutného dýňového těsta, vůně koření, lehkého krému a zkaramelizovaných ořechů přesvědčí i ty nejsilnější odpůrce podzimu o tom, jak báječné je tohle období!
Na korpus:
- 300 g dýňového pyré z dýně Hokkaido (asi 1/2 dýně)
- 2 vejce
- 250 g hladké mouky
- 150 g másla
- 200 ml mléka
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička skořice
- 1 lžička hřebíčku
- 1 lžička sušeného zázvoru
- 1 lžička kurkumy
- 250 g cukru
Na krém:
- 250 g mascarpone
- 150 g šlehačky
- 100 g moučkového cukru
- 1 lžička šťávy z citrónu
- špetka drcené vanilky
Na dozdobení:
- 2 hrsti ořechů
- 1 menší hrst dýňových semínek
- 1 lžíce třtinového cukru
Pyré z dýně připravíme tak, že dýni nakrájíme na malé kostičky a uvaříme doměkka ve vodě. Uvařenou dýni scedíme a rozmixujeme tyčovým mixérem na hladké pyré.
Máslo rozpustíme v rendlíku na plotně a necháme mírně zchladnout.
V robotu smícháme vejce s cukrem a vyšleháme do pěny. Mouku smícháme s práškem do pečiva, jedlou sodou a kořením. Postupně po troškách přimícháváme k vyšlehaným vejcím s cukrem. Dále přimícháme mléko a nakonec vmícháme i dýňové pyré.
Vzniklé těsto nalijeme do vymazané dortové formy a průměru 20-25 cm. Pečeme ve vyhřáté troubě na 160 stupňů přibližně hodinu. Na konci můžeme provést test upečení pomocí špejle, avšak tento dort by měl zůstat velmi vláčný a lehce jakoby „nedopečený“.
Hotový dort necháme vychladnou a mezitím si připravíme krém.
V robotu vyšleháme šlehačku do mírného zhoustnutí. Pak (zvolna!) přimícháme mascarpone. Přidáme cukr, vanilku a citrónovou štávu a ještě chvíli pomalu šleháme.
Vychladlý korpus rozřízneme napůl a promažeme krémem. Přiklopíme a pomažeme krémem i vršek dortu a okraje.
Na závěr vložíme ořechy spolu s dýňovými semínky do robotu a několika stisky je lehce nasekáme (můžeme je nasekat také na prkýnku ostrým nožem). Ořechy opečeme na pánvi dokřupava. Ke konci přidáme třtinový cukr a necháme ještě lehce zkaramelizovat.
Vychladlými ořechy a semínky posypeme vršek dortu. A pak už nezbývá než si na celé té podzimní nádheře pochutnat s šálkem dobrého čaje či kávy.