Možná tohle hlavní jídlo znáte, možná jste si na něj v kuchyni ještě netroufli nebo o něm dost možná slyšíte poprvé. Jedno je však jisté. Jakmile ho doma jednou připravíte, získá si v jídelníčku Vaší rodiny nezastupitelné místo a několikrát ročně ho určitě budete s radostí připravovat. Jde totiž o jídlo, které vyhovuje a chutná snad všem. Na své si v něm přijdou milovníci masa, silných zeleninových omáček a k chuti přijde i našim nejmenším, protože ve spojení s bramborovou kaší se budou všechny děti olizovat až za ušima.
Budete potřebovat:
- 1kg hovězího zadního
- 100g slaniny
- 1 větší mrkev
- 1 řapík celeru
- 100g celeru
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 500ml hovězího vývaru
- 1 lahev červeného vína
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 100g másla
- 2 bobkové listy
- 1 snítka tymiánu a rozmarýnu
- 3 lžíce rostlinného oleje
- Sůl, pepř
Na dokončení, ozdobení:
- 100g slaniny
- 1 mrkev
- 100g žampionů
- 1 řapík celeru
- 1 lžíce másla
Maso nakrájejte na kostičky – velikost si zvolte sami, jak to máte rádi, ale kostky by neměly být výrazně malé. Stejně postupujte se zeleninou, kterou je nutné dopředu očistit a nakrájet na kousky – oba dva druhy celeru, mrkev. Maso osolte, opepřete a rovnou zprudka orestujte na oleji, aby se dobře zatáhlo. Maso z hrnce vyjměte, dejte stranou a zarestujte oba dva druhy celeru, mrkev, česnek nakrájený na plátky i cibuli. Jakmile bude mít zelenina lehce zlatavou barvu, přidejte rajčatový protlak a ještě několik minut opékejte. Mezitím, co se opéká zelenina s protlakem, zapněte si troubu a předehřejte na 160-180 stupňů – respektujte vlastní zkušenost s troubou. Teď do zeleninového základu přilijte víno a nechejte ho postupně svařit zhruba na polovinu, postupně se začne odpařovat alkohol a to je právě to, čeho chcete docílit. Jakmile budete mít vína v hrnci jen asi polovinu, přidejte vývar, bylinky, bobkový list, osolte a opepřete, přidejte zarestované maso a hned s tím pod pokličku a do trouby. Průběžně v troubě promíchejte, maso se musí dusit zhruba 2-3 hodinky.
Že je jídlo hotové, poznáte velmi snadno. Masíčko bude krásně měkké a bude se doslova rozpadat. Teď Vás čeká trošku zdlouhavý a pro některé kuchaře nepříjemný proces, ale máte hned dvě možnosti, jak dále postupovat. Jedno je jisté. Omáčku je nutné přecedit a maso vyjmout bokem. A právě teď nastávají ony dvě možnosti, jak dále postupovat. Buď je možné do omáčky jen vmíchat lžíci másla, omáčka se tak zjemní a mírně zhoustne. Nebo se pustíte do trošku zdlouhavějšího procesu a vytáhnete všechno koření a bylinky, zeleninu rozmixujete ponorným mixérem a následně jen tak vmícháte do omáčky. Získáte tak silnou zeleninovo – masovou omáčku, po které se na talířích jen zapráší. Ale jak říkáme, jaký postup zvolíte, záleží čistě jen na Vás. Jakmile bude omáčka hotová, vraťte do ní maso a na lžíci másla si orestujte zprudka slaninu, na proužku nakrájenou mrkev, řapíkatý celer a žampiony na větší kousky. Nezapomeňte si dopředu připravit brambory na kaši, hovězí maso na tento způsob je ale vynikající i se šťouchanými bramborami. Hotové maso podávejte s kaší, zdobené restovanou křupavou zeleninou.