Léto nás letos překvapilo o něco dříve, než je běžně zvykem. A jestli něco k letním měsícům opravdu patří, pak jsou to slaďounké lehké koláče s čerstvým ovocem. Letní sezóna je v tomto ohledu vážně velmi štědrá – to samozřejmě neplatí jen letos, na zahrádkách totiž velmi postupně začínají dozrávat různé druhy ovoce, které se bude na plechu perfektně vyjímat. Letos je navíc úroda bohatá na jahody, které jsou pro lehké koláče jako stvořené a je vlastně jedno, zda bude zrovna ten Váš koláč pečený nebo nepečený. Tak či onak, bude-li koláč z čerstvého ovoce a poctivých surovin, se na stole určitě dlouho neohřeje.
Námi doporučené koláče s čerstvým ovocem zvládnou dokonce i absolutní začátečníci, jako stvořené jsou však pro ty, kdo nemají na pečení příliš moc času. Oba dva koláče jsou totiž bleskově hotové, zaručeně se povedou na první pokus a samy o sobě budou chutnat prostě božsky. Ještě víc si je však vychutnáte u dobré kávy nebo čaje.
Nektarinkový koláč s mandlemi
Nektarinky nejsou zrovna obvyklým ovocem, které by se přidávalo na koláče, ale možná právě proto si právě tento recept zamilujete. Nektarinky s mandlemi jsou přímo fantastická kombinace a my máme pro Vás ještě jeden tip navíc. Na koláči totiž nemusí být nutně nektarinky, můžete je zaměnit za meruňky, třešně nebo višně, jahody nebo dokonce jakékoli bobulovité ovoce.
Budete potřebovat:
- 150g polohrubé mouky
- 2 lžíce kypřícího prášku
- 1 vejce
- 100g cukru krupice
- 4 lžíce rozpuštěného másla
- 4 nektarinky
- 1 balení mandlí na plátky
- 250g bílého jogurtu
- 1 vanilkový cukr
Nektarinky omyjte, nakrájejte na tenčí plátky a odložte si je stranou, ať je máte pěkně po ruce a připraveny na závěrečnou část Vašeho dnešního pečení. Do připravené misky dejte jogurt, rozpuštěné máslo, mouku, kypřící prášek, vejce, všechny připravené cukry a nezapomeňte ani na špetku soli. Vše společně zpracujte ručním šlehačem, až Vám začne vznikat lehká hmota bez hrudek, můžete činnost ukončit a připravit si dortovou formu o průměru 25 cm, vyloženou papírem na pečení nebo vymazanou máslem. Těsto vlijte do připravené formy, na jeho povrchu ho řádně uhlaďte a začněte úhledně skládat nakrájené nektarinky. Na nektarinky přidejte mandle – tady byste se měli řídit hlavně vlastní chutí, mandlí by na koláči nemělo být příliš. Troubu předehřejte na 180 stupňů a pečte zhruba dvacet až třicet minut, dokud nebude koláč zcela hotový.
Borůvkový koláč s ořechovou drobenkou
Borůvkové koláče jsou prostě klasika a minimálně jednou do roka se do jejich přípravy pustí snad každý. I v tomto receptu je možné nahradit borůvky jiným ovocem, pokud máte například borůvek nedostatek nebo se Vám zrovna urodilo větší množství jiného ovoce. Ořechová drobenka ale nejlépe chutná právě s borůvkami, rybízem, švestkami nebo višněmi.
Budete potřebovat:
- 150g celozrnné pšeničné mouky
- 150g celozrnné špaldové mouky
- 2 lžíce třtinového cukru
- 80ml javorového sirupu
- 80g másla
- 70ml plnotučného mléka
- 1 celé vejce
- ¾ sáčku prášku do pečiva
- Špetka soli
- 500ml borůvek
Na drobenku:
- 80g másla
- 80g celozrnné špaldové mouky
- 80g cukru
- 80g mletých ořechů
Vyloupané ořechy rozmixujte nadrobno a nechejte postupně rozpouštět máslo. Ve větší misce promíchejte oba dva druhy mouky, cukr, sůl, prášek do pečiva a v další misce vyšlehejte mléko společně s vajíčkem, máslem a javorovým sirupem, což následně nalijte k moukám a vypracujte pevné těsto. Připravte si plech vymazaný máslem nebo vyložený papírem na pečení a nezapomeňte si už předehřát troubu na 180 stupňů, aby byla pořádně vyhřátá. Těsto budeme válet, takže ho rukama trošku vypracujte a pusťte se to toho – nezapomínejte, že by těsto mělo mít trošku vyšší okraje. Jakmile budete mít těsto připravené v plechu, přidejte borůvky a začněte si připravovat drobenku – smíchejte všechny ingredience na drobenku a zpracovávejte rukama. Pak už stačí jen nechat v troubě zhruba půl hodinky a jakmile bude koláč hotový, stačí ho nechat jen krátce vychladnout.