Ředkvičky jsou první jarní zeleninou, která se urodí na zahrádkách. Jejich chuť je naprosto nezaměnitelná, i když některé ředkvičky dokážou pořádně poštípat na jazyku. Říká se, že o to víc pak obsahují vitamínů, ale kde je pravda, ví Bůh. Zpravidla se ředkvičky konzumují hlavně syrové, nejčastěji v salátech nebo jako součást různých příloh. Za zmínku stojí i pomazánky z ředkviček, někdo z nich připravuje dokonce i polévku a snad nikdo nedá dopustit na ten nejjednodušší pokrm z ředkviček – čerstvý chléb namazaný máslem s na plátky nařezanými čerstvými ředkvičkami a solí. Jen sami uznejte, dokážete si představit lepší snídani?
Ředkvičky obsahují obrovské množství vitamínů a každý, kdo hledí na zdravý životní styl určitě ocení, že ředkvičky neobsahují žádné kalorie. Existuje ale několik nepsaných pravidel, kterých by se měl držet každý konzument, aby si na této dokonalé jarní zelenině pochutnal a přitom dokonce neuškodil svému vlastnímu zdraví. Jedním z pravidel je, že pokud z ředkviček připravujete šťávu – velmi populární se staly v posledních letech ovocné a zeleninové šťávy, ta se nikdy nesmí pít čistá, vždy se ředkvičková šťáva pro své silné účinky musí smíchat s jinou zeleninovou nebo ovocnou šťávou. Ředkvičky by se navíc měly jíst hlavně syrové, protože jen tak si zachovají všechny své vitamíny.
Jarní salát s ředkvičkami a slunečnicovými semínky
Budete potřebovat:
- 1 hlávkový salát
- 2 římské saláty
- 4 lžíce slunečnicových semínek
- 1 svazek ředkviček
- 120g polníčku
- 2-3 lžíce citronové šťávy
- 3 lžíce medu
- sůl, pepř, olivový olej
Začněte s přípravou slunečnicových semínek. Semínka je nutné hned ze začátku lehce opražit na pánvi a to zcela bez tuku. Že jsou semínka již opražená, poznáte velmi snadno, získají totiž zlatavou barvu. Pak je nechejte vychladnout na talíři a mezitím se pusťte do přípravy salátu a lehké zálivky. Smíchejte v misce citronovou šťávu, sůl, pepř, med a trošku olivového oleje a saláty rozeberte na jednotlivé listy, opláchněte. Saláty dejte do velké misky a na plátky nakrájejte ředkvičky, přidejte hotovou zálivku a nakonec i slunečnicová semínka. Tento salát se skvěle hodí nejen k masu, ale i například k opečenému toastu.
Lehký bramborový salát s ředkvičkou
Budete potřebovat:
- 600g salátových brambor
- 1 salátová okurka
- 2 svazky ředkviček
- 1 červená cibule
- 2 lžíce jablečného octa
- 250 ml zakysané smetany
- 1 hrst máty
- sůl, pepř, cukr
Začněte stejně, jako kdybyste připravovali klasický bramborový salát. Prvním krokem bude tedy uvaření brambor ve slupce, jejich následné vychlazení a loupání slupky. Jakmile budou brambory chladné a oloupané, nakrájejte je na menší kolečka. Salátovou okurku oloupejte, nakrájejte na plátky podobné velikosti jako brambory – pokud máte rádi okurku ve slupce nebo je okurka čerstvá, nemusíte ji ani loupat. Cibuli nasekejte na drobné kousky, stejně tak i všechny ředkvičky a rovnou se pusťte do přípravy zálivky, která dodá salátu naprosto neodolatelnou chuť. V misce bokem si smíchejte zakysanou smetanu s jablečným octem, solí, pepřem a jednou lžící cukru. Zálivku promíchejte se zeleninou, nakonec přidejte nasekanou čerstvou mátu.