kuchyně

I jednohubky mohou chutnat i vypadat luxusně

I takhle může vypadat slavnostní stůl a jídlo, které připravujete k příležitosti oslavy nebo párty. Jste spíš zastánci moderní gastronomie nebo dáváte přednost absolutní klasice, například jednohubkám s česnekovou či jinou populární pomazánkou?

Oslavy, párty nebo menší sešlosti, kterých je během roku víc než dost, nejsou jen o alkoholu a dobrém pití, jak by se na první pohled mohlo zdát. U každé oslavy nebo párty hraje hlavní a tu nejdůležitější roli jídlo, okolo kterého se točí téměř celý večer. Špatné jídlo dokáže každou oslavu zkazit, dobré jídlo ji naopak pozvedne ještě o úroveň výš. Nemusíte být zrovna mistři kuchyně, abyste oslovili výběrem a přípravou jídla všechny hosty. Nikoho z hostů jistě neurazí, když se tentokrát jídlo ponese ve znamení studené kuchyně, která umí ohromit stejně jako kuchyně teplá.

Dost už bylo chlebíčků a klasických rohlíkových jednohubek s česnekovou nebo rybičkovou pomazánkou. Nic proti nim, ale slavnostní příležitost si žádá i slavnostní jídlo. Pojďme se proto pustit do jednohubek, na které Vy i Vaši hosté jen tak nezapomenou a kanapek, které udělají v ústech ten pravý ohňostroj.

Křehký chlebík s avokádovou pomazánkou

Budete potřebovat:

  • 400g lučiny
  • 1 avokádo
  • 1 lžíce limetkové šťávy
  • sůl, pepř
  • 4 plátky křehkého chleba
  • 8 plátků kvalitní šunky
  • polníček

Lučinu dejte do misky a vyšlehejte. Avokádo oloupejte, vyndejte z něj pecku a rozmačkejte v misce vidličkou. Smíchejte lučinu i avokádo dohromady, přidejte limetkovou šťávu, kůru, sůl, pepř a pořádně promíchejte. Každý plátek chleba namažte hotovou pomazánkou, ozdobte polníčkem a na něj položte ještě rolky ze šunky.

Mini caprese

Budete potřebovat:

  • kuličky mini mozarelly
  • cherry rajčátka
  • bazalku
  • olivový olej
  • párátka

Klasika, která rozhodně nikoho neurazí a v této podobě se po caprese jen zapráší. Všechny ingredience stačí jen napíchnout na párátko, na talíři pak zakápněte lehce olivovým olejem. Tyto jednohubky jsou okamžitě hotové a určitě Vám s nimi s radostí pomohou i ti nejmenší.

Bagetka s pršutem a hruškou

Budete potřebovat:

  • 2 světlé bagetky
  • 20g parmezánu
  • 150g pršutu
  • 2 zralé hrušky

Tyto jednohubky jsou bez jakékoli pomazánky a i když by se mohlo zdát, že budou nakonec moc suché, hruška jim dodá tu pravou šťávu. Bagety nakrájejte šikmo na plátky a na každý plátek začněte vrstvit pršut, plátek parmezánu a nakonec kostku hrušky. Jednohubky budou lépe držet pospolu, pokud je na středu propíchnete párátkem a jestli je připravujete i s hruškou dopředu, třeba několik hodin, zakápněte je citronem. Uvidíte, že si i po několika hodinách zachovají svou původní barvu.

Břidlicové desky jsou k servírování podobných jídel a pochutin jako stvořené. Samy o sobě vypadají velmi dobře a když na ně ještě položíte pár takových jednohubek, každý z hostů si jídla okamžitě všimne. A ne nadarmo se říká, že jídlo chutná i podle toho, jak vypadá

Bazalková pomazánka s pečeným česnekem

Budete potřebovat:

  • 2 hrstky čerstvé bazalky
  • 4 stroužky česneku
  • čerstvý smetanový sýr
  • sůl, pepř, olivový olej

Mohlo by se zdát, že je příprava této pomazánky trošku složitější, ale pravda je taková, že náročnější je to recept jen co do času. Česnek sice vyžaduje zhruba 45 minut pečení, ale Vy si jistě během tak krátké chvilky jistě najdete něco na práci nebo třeba odpočinek. Česnek si proto oloupejte, nařízněte ho, vložte do nádobky na muffiny a lehce zakápněte olivovým olejem. Vložte do rozehřáté trouby a pečte při 180 stupních již zmíněných 45 minut – dokud není česnek měkký. Hotový česnek nechejte vychladnout, vložte společně s bazalkou, pepřem, solí, sýrem a olivovým olejem do mixéru a připravte hladké pyré. Podávejte na tmavém chlebu s překrojenými cherry rajčátky.

Kanapky se sušenými rajčaty

Budete potřebovat:

  • 1 tmavou bagetu
  • nivu
  • rukolu
  • sušená rajčata naložená v oleji

Sušená rajčata vytáhněte z oleje, ale hlavně olej nevylévejte, nechejte je okapat a podélně si nakrájejte bagetku. Bagetku z jedné strany lehce zakápněte olivovým olejem ze sušených rajčat, přidejte rukolu, sušené rajče podélně rozříznuté a navrch ještě plátek nivy, která dodá celé kanapce opravdu skvělou chuť. Kdyby Vás přepadl pocit, že bude celé jídlo špatně držet pohromadě, nebojte se použít párátka.

Datle ve slanině

Budete potřebovat:

  • 8 plátků slaniny
  • 100g kozího sýra
  • 16 kusů datlí
  • dřevěná párátka

Datle i slaninu budete společně tepelně upravovat, takže si dopředu předehřejte troubu na 180 stupňů. Každou datli podélně nařízněte z jedné strany a menší lžící se je snažte naplnit kozím sýrem a to co největším množstvím, až má datle výraznější chuť. Teď překrojte na půlku plátky slaniny a každou datli do ní zabalte, na konci propíchněte párátkem, aby vše společně dobře drželo. Všechny datle ve slanině dejte na plech a pečte asi deset minut, následně otočte a pečení opakujte.

Veselé jídelní misky s puntíky jsou naprosto ideální na drobné pochutinky, jako jsou například směsi oříšků, čokolád, sušeného ovoce nebo křupavých brambůrek. I takové drobné dobroty by totiž neměly chybět na slavnostním stole, ať už jdete slavit cokoli nebo se s rodinou a přáteli scházíte k jakékoli příležitosti

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..