kuchyně

Zelenina třikrát jinak

Máte rádi netradiční chutě? Co takhle do zeleninového salátu přidat některé druhy sýrů nebo dokonce ovoce? Stále častěji je kombinováno například hroznové víno se sýry a zeleninou, velmi populární jsou i citrusy, například pomeranče. Výrazné chutě jsou v kuchyni vždy vítány

Máme pro vás tři tipy na saláty, které v kuchyni využijete nejen jako přílohu, například k masu nebo rybě, ale i jako hlavní salát, který Vás plnohodnotně zasytí. Všechny saláty jsou navíc hotové raz, dva a všichni členové rodiny si na nich zajisté pochutnají.

Bramborový salát s vejcem a chřestem

Klasický bramborový salát samozřejmě nemůže nic nahradit, hlavně pokud servírujete k obědu smažené řízky. Trošku odlehčená varianta se Vám ale v kuchyni nikdy neztratí a právě tento bramborový salát si nejlépe vychutnáte v kombinaci s masem. Ať už půjde o maso grilované nebo snad pečené, rozhodně si pochutnáte. Když do salátu přidáte vařené vejce, perfektně Vám salát poslouží jako plnohodnotné polední nebo večerní jídlo.

Budete potřebovat:

  • 500g brambor
  • 300g zeleného chřestu
  • 2 vejce
  • 1 jarní cibulku
  • sůl, pepř
  • řeřichu
  • hrst salátových listů

Na zálivku: olivový olej, lžíci medu, šťávu z poloviny citronu, sůl, pepř

Brambory očistěte a dejte vařit, aby byly krásně měkké. Mezitím, co se Vám budou vařit brambory, připravte zálivku a dejte si vařit i vejce, která by měla být uvnitř lehce tekutá – méně vařeného žloutku dosáhnete tak, že vajíčka necháte vařit ve vroucí vodě asi šest a půl minuty, pak vejce zchladíte a oloupete. Z olivového oleje, soli, pepře, šťávy z citronu a medu připravte lahodnou zálivku, kterou dokončíte dle vlastní chuti – pokud máte raději zálivku sladší, pak přidejte medu a jestli naopak kyselejší, určitě přidejte více citronové šťávy. Připravte si větší misku, kam nakrájejte jarní cibulku, natrhejte salátové listy, přidejte řeřichu a na pánvi si lehce opečte chřest, který hotový překrájejte na menší kusy, aby se salát lépe jedl. Jakmile jsou brambory hotové, překrájejte je na poloviny, přidejte k připravenému salátu a vše zalijte zálivkou. Promíchejte a můžete rovnou servírovat.

Už víte, v jaké míse budete servírovat odlehčenou variantu bramborového salátu? Sada puntíkatých misek si ve Vaší kuchyni jistě najde své vlastní místo. Misky jsou zkrátka tak akorát a jíst se z nich bude skoro samo

Vajíčkový salát s medvědím česnekem a ředkvičkou

Medvědí česnek je v poslední době velmi populárním druhem zeleniny. V kuchyni s ním vykouzlíte opravdové zázraky, navíc je zdravý a skvěle chutná. Hlavně ve studených salátech a ten, jako je tento, si určitě zamilujete. Můžete ho opět servírovat k masu, ale i jako příjemnou odlehčenou variantu k pečivu. Dobrou chuť!

Budete potřebovat:

  • 6 vajec
  • 1 menší svazek medvědího česneku
  • 2 svazky jarní cibulky
  • 1 svazek ředkviček
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 150g majonézy
  • sůl, pepř

První krok určitě směřujte k vaření vajíček, protože musí ještě vystydnout. Jakmile budete mít vajíčka hotová, řádně je oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Přidejte do misky a k nim rovnou přikrájejte medvědí česnek a jarní cibulku na kolečka. Ředkvičky omyjte, nakrájejte na tenká kolečka a přidejte ke zbytku zeleniny a vejcím. Promíchejte společně s hořčicí, majonézou, solí a pepřem a máte hotovo. Pokud máte rádi brambory a stojíte o něco vydatnější salát, který budete servírovat jako jeden z hlavních chodů, určitě vařené brambory ve slupce vmíchejte přímo do salátu. Výsledkem budete nadšeni.

Někdy není snadné vykouzlit v kuchyni požadovaných tvarů. Chcete nakrájet ředkvičky do vajíčkového salátu na opravdu tenké plátky? Pak Vám určitě dokonale poslouží jeden z kuchyňských pomocníků z naší sady pomůcek

Salát s kuskusem a pečenou zeleninou

Kuskus je bleskově hotový, chutný a navíc velmi lehký. Skvěle se hodí jako základ na salát, ale i jako hlavní jídlo. Jeho všestrannost je zkrátka naprosto neuvěřitelná. Tento recept si určitě zamilujete, protože už od začátku budete kuskusu dávat perfektní chuť, která na konci doslova roztančí Vaše chuťové pohárky.

Budete potřebovat:

  • 250g kuskusu
  • 350ml vývaru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 snítky tymiánu
  • ½ lžíce kurkumy
  • 200g sýru feta
  • 4 ks sušených rajčat
  • hrst bazalky
  • sůl, pepř

Pečená zelenina: 1 červená paprika, 1 žlutá paprika, 1 cuketa, 300g cherry rajčat, 3 červené cibule, 2 stroužky česneku

Připravte si dostatečně velkou misku a do ní přidejte kuskus. Zahřejte vývar, rozmíchejte v něm lžíci kurkumy, olivový olej, přidejte snítky tymiánu a zalijte vylepšeným vývarem kuskus. Promíchejte a nechejte odležet, aby kuskus změknul. Jakmile bude kuskus hotový, asi za tři minuty, začněte ho promíchávat. Zajistíte si tak, že se kuskus neslepí, příjemně se vychladí a bude připraven do Vašeho salátu. Veškerou zeleninu si omyjte a dejte do zapékací formy. Troubu předehřejte na dvě stě stupňů a osolenou zeleninu pečte zhruba dvacet minut s tím, že ke konci ji dáte ještě na pár minut ogrilovat. Jakmile bude zelenina hotová, přidejte k ní kuskus, nakrájený sýr feta, čerstvou bazalku a hlavně sušená rajčata, která směs ještě příjemně provoní a chuťově doladí.

Taky jsou ve Vaší kuchyni všechny nože tupé? Je to snad problém každé domácnosti. A možná už Vám došla trpělivost s neustálým přebrušováním nožů. Co takhle pořídit nový? Určitě nám dáte za pravdu, že ostrý nůž se v kuchyni nikdy neztratí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..