Máme pro vás tři tipy na saláty, které v kuchyni využijete nejen jako přílohu, například k masu nebo rybě, ale i jako hlavní salát, který Vás plnohodnotně zasytí. Všechny saláty jsou navíc hotové raz, dva a všichni členové rodiny si na nich zajisté pochutnají.
Bramborový salát s vejcem a chřestem
Klasický bramborový salát samozřejmě nemůže nic nahradit, hlavně pokud servírujete k obědu smažené řízky. Trošku odlehčená varianta se Vám ale v kuchyni nikdy neztratí a právě tento bramborový salát si nejlépe vychutnáte v kombinaci s masem. Ať už půjde o maso grilované nebo snad pečené, rozhodně si pochutnáte. Když do salátu přidáte vařené vejce, perfektně Vám salát poslouží jako plnohodnotné polední nebo večerní jídlo.
Budete potřebovat:
- 500g brambor
- 300g zeleného chřestu
- 2 vejce
- 1 jarní cibulku
- sůl, pepř
- řeřichu
- hrst salátových listů
Na zálivku: olivový olej, lžíci medu, šťávu z poloviny citronu, sůl, pepř
Brambory očistěte a dejte vařit, aby byly krásně měkké. Mezitím, co se Vám budou vařit brambory, připravte zálivku a dejte si vařit i vejce, která by měla být uvnitř lehce tekutá – méně vařeného žloutku dosáhnete tak, že vajíčka necháte vařit ve vroucí vodě asi šest a půl minuty, pak vejce zchladíte a oloupete. Z olivového oleje, soli, pepře, šťávy z citronu a medu připravte lahodnou zálivku, kterou dokončíte dle vlastní chuti – pokud máte raději zálivku sladší, pak přidejte medu a jestli naopak kyselejší, určitě přidejte více citronové šťávy. Připravte si větší misku, kam nakrájejte jarní cibulku, natrhejte salátové listy, přidejte řeřichu a na pánvi si lehce opečte chřest, který hotový překrájejte na menší kusy, aby se salát lépe jedl. Jakmile jsou brambory hotové, překrájejte je na poloviny, přidejte k připravenému salátu a vše zalijte zálivkou. Promíchejte a můžete rovnou servírovat.
Vajíčkový salát s medvědím česnekem a ředkvičkou
Medvědí česnek je v poslední době velmi populárním druhem zeleniny. V kuchyni s ním vykouzlíte opravdové zázraky, navíc je zdravý a skvěle chutná. Hlavně ve studených salátech a ten, jako je tento, si určitě zamilujete. Můžete ho opět servírovat k masu, ale i jako příjemnou odlehčenou variantu k pečivu. Dobrou chuť!
Budete potřebovat:
- 6 vajec
- 1 menší svazek medvědího česneku
- 2 svazky jarní cibulky
- 1 svazek ředkviček
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 150g majonézy
- sůl, pepř
První krok určitě směřujte k vaření vajíček, protože musí ještě vystydnout. Jakmile budete mít vajíčka hotová, řádně je oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Přidejte do misky a k nim rovnou přikrájejte medvědí česnek a jarní cibulku na kolečka. Ředkvičky omyjte, nakrájejte na tenká kolečka a přidejte ke zbytku zeleniny a vejcím. Promíchejte společně s hořčicí, majonézou, solí a pepřem a máte hotovo. Pokud máte rádi brambory a stojíte o něco vydatnější salát, který budete servírovat jako jeden z hlavních chodů, určitě vařené brambory ve slupce vmíchejte přímo do salátu. Výsledkem budete nadšeni.
Salát s kuskusem a pečenou zeleninou
Kuskus je bleskově hotový, chutný a navíc velmi lehký. Skvěle se hodí jako základ na salát, ale i jako hlavní jídlo. Jeho všestrannost je zkrátka naprosto neuvěřitelná. Tento recept si určitě zamilujete, protože už od začátku budete kuskusu dávat perfektní chuť, která na konci doslova roztančí Vaše chuťové pohárky.
Budete potřebovat:
- 250g kuskusu
- 350ml vývaru
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 snítky tymiánu
- ½ lžíce kurkumy
- 200g sýru feta
- 4 ks sušených rajčat
- hrst bazalky
- sůl, pepř
Pečená zelenina: 1 červená paprika, 1 žlutá paprika, 1 cuketa, 300g cherry rajčat, 3 červené cibule, 2 stroužky česneku
Připravte si dostatečně velkou misku a do ní přidejte kuskus. Zahřejte vývar, rozmíchejte v něm lžíci kurkumy, olivový olej, přidejte snítky tymiánu a zalijte vylepšeným vývarem kuskus. Promíchejte a nechejte odležet, aby kuskus změknul. Jakmile bude kuskus hotový, asi za tři minuty, začněte ho promíchávat. Zajistíte si tak, že se kuskus neslepí, příjemně se vychladí a bude připraven do Vašeho salátu. Veškerou zeleninu si omyjte a dejte do zapékací formy. Troubu předehřejte na dvě stě stupňů a osolenou zeleninu pečte zhruba dvacet minut s tím, že ke konci ji dáte ještě na pár minut ogrilovat. Jakmile bude zelenina hotová, přidejte k ní kuskus, nakrájený sýr feta, čerstvou bazalku a hlavně sušená rajčata, která směs ještě příjemně provoní a chuťově doladí.