V českých domácnostech se perníčky pečou několikrát do roka. Nejčastěji je to samozřejmě k příležitosti Vánoc, v posledních letech se ale našly i jiné významné příležitosti, jako Halloween nebo různé slavnosti. Pečení perníčků je totiž na jednu stranu něco naprosto mimořádného. Perníčky vyžadují zdobení a z perníkového těsta toho lze upéct mnohem víc, než jen klasické perníčky v tradičních tvarech. U dětí je zvlášť oblíbená perníková chaloupka, vánoční strom nebo podobné tematické sladké ozdoby. Příprava perníčků je o něco náročnější a to hlavně z toho důvodu, že se perníčky mají péct poměrně dlouhou dobu dopředu. To ale od letošního roku nebude Váš problém, ty naše si můžete upéct třeba rovnou dneska a hned se do nich můžete pustit. Věřte, že Vám nijak nepokazí chrup ani radost, tvrdé v žádném případě nebudou.
Perníčky, které jsou hned měkké
Perníčky nejsou zrovna nejvděčnějšími druhy cukroví a to hlavně proto, že se musí připravovat poměrně dlouhou dobu dopředu – minimálně čtyři týdny předtím, než se je chystáte konzumovat. Před Vánoci je to docela komplikace. Pečení je hodně, času je málo a neustále se na něco spěchá. Nejen na Vánoce, ale i k jiným příležitostem Vám jistě přijdou vhod perníčky, které se vůbec nemusí připravovat dopředu a jejich chuť je přitom úplně stejná, jako kdyby Vám doma ležely už měsíc.
Budete potřebovat:
- 400g hladké mouky
- 140g cukru moučka
- 50g másla
- 2 vejce
- 2 lžíce tekutého medu
- 1 lžíce jedlé sody
- 1 lžíce perníkového koření
- 1 žloutek na potření po upečení
Připravte si misku a v ní smíchejte všechny suché ingredience. Do nich pak postupně přidávejte všechny ostatní a nejlépe rukou zpracujte v naprosto měkké těsto. Určitě se Vám bude hodit kuchyňský robot, pokud ho máte k dispozici, ten totiž uhněte veškeré těsto za Vás a Vy budete mít volné ruce pro jinou činnost. A jak vypadá hotové těsto na perníčky, které se po upečení dají hned jíst? Těsto musí být krásně měkké, pružné a jeho celková konzistence se velmi podobá plastelíně, kterou si určitě snadno vybavíte. Těsto je nutné nechat v chladu odležet alespoň přes noc, proto jej zabalte do potravinové folie a nechejte odpočívat. Přes noc odleželé těsto vyválejte na pomoučeném vále, připravte si plech vyložený pečícím papírem a předehřejte troubu na 160°C. V menší misce zpracujte žloutek s jednou lžící vody a připravte si vykrajovátka. Jakmile budete mít tvary vykrájené, pečte 8-10 minut a ihned po vytažení z trouby perníčky potírejte připraveným žloutkem. Nakonec už Vám zbývá jen perníčky nazdobit, což je ta nejlepší část z celého pečení.
Když není chuť na perníčky
Perníčky samozřejmě nejsou jedinou sladkou dobrotou, kterou si můžete společně s dětmi, nebo i sami, upéct. My vsázíme na jednoduché recepty a proto Vám rozhodně nebudeme dávat tipy na složitosti. Teď Vám představíme jednoduchý recept na vynikající domácí koblížky a donuty. Koblížky už nemusíte nijak zvlášť zdobit, chutnat budou fantasticky třeba jen se skořicovým cukrem. Ale s donuty si klidně můžete vyhrát, nezapomeňte na různé polevy, různé druhy posypek, někteří je mají rádi dokonce jen tak s obyčejnou marmeládou.
Budete potřebovat:
- 500g hladké mouky
- 50g krupicového cukru
- 3 lžíce sušeného droždí
- 250ml vlažného mléka
- 3 žloutky
- 100g rozpuštěného másla
- špetka soli
Připravte si misku, ve které smíchejte hladkou mouku, droždí, špetku soli a nakonec i cukr. Postupně přidávejte mléko, žloutky a nakonec i rozpuštěné máslo. Po celou dobu míchejte, až vznikne lepivé těsto, které vyklopíte na pomoučený vál. Na vále pak hněťte, dokud nebude těsto krásně hladké, ale zároveň pružné – těsto na koblihy ani donuty nesmí být v žádném případě tekuté. Teď je nutné nechat těsto kynout na teplém místě, až zdvojnásobí svůj objem. Jakmile bude těsto vykynuté, měli byste si připravit váleček, kterým těsto rozválíte. Vykrájejte z něj kolečka a ta smažte ve vyšší vrstvě oleje. Kdo má k dispozici výrobník koblížků a donutů, ušetří si tím spoustu nepříjemné práce navíc.