Není nad šťavnatý burger s domácími hranolky. A když k tomu všemu přidáte ještě domácí majonézu, po jídle se zaručeně jenom zapráší. Připravit opravdu lahodný a hlavně šťavnatý burger je ovšem věda a pokud zvete příbuzné či přátele na oběd nebo dobrou večeři, rozhodně byste neměli podcenit přípravu. Ta tkví hlavně v mase. Právě na kvalitním a dobrém hovězím mase byste si měli dát opravdu záležet, i když ho ve finále stejně pomelete. Bez dobrého hovězího totiž nikdy neuděláte dobrý burger. A bez dobrého burgeru nebudete mít ten pravý gurmánský zážitek.
S masem opatrně
Naprosto mylně se někteří lidé domnívají, že by se maso mělo ještě před přípravou nějak ochucovat kořením. Právě naopak. Celé kouzlo je totiž o tom, že se maso nijak neupravuje kromě toho, že se pomele – maso je vhodné vždy mlít nahrubo. Solit by se mělo až těsně před tím, než ho vhodíte na gril nebo pánev, můžete ho ale dopředu ochutit čerstvě mletým pepřem. Ten dodá masu nejen příjemnou chuť, ale i vůni. Pokud si budete maso doma mlít sami, máte jedno eso v rukávu. Budete si totiž moct dopředu vybrat, z jakého kusu hovězího mleté maso uděláte a právě to je jeden z prvních kroků k vynikajícímu burgeru. Nejlepší je volit hovězí ramínko, pravou svíčkovou nebo dokonce hovězí krk, ze kterého jsou burgery zvlášť lahodné. Nakonec ale stejně záleží jen a jen na Vás, Vašich možnostech a hlavně chuti.
Maso vždycky do růžova
Vůbec nejhorší je vysušené maso, což ostatně neplatí jen v souvislosti s burgery. Tradiční burgery jsou připravovány jen z hovězího masa, kterému chybí jakékoli jiné přísady. Pokud maso osolíte opravdu jen těsně předtím, než ho budete připravovat a na pánvi nebo grilu ho pak nenecháte příliš dlouho, dosáhnete krásně šťavnatého burgeru, jehož maso bude uvnitř nádherně růžové. Právě takové, jaké má opravdu být.
Šťavnatý hamburger s domácí majonézou
Budete potřebovat:
- 800g nahrubo mletého hovězího masa
- 4 burgerové housky – nejlépe domácí
- čerstvá zelenina
- 2 žloutky
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžíce olivového oleje
- 200 ml rostlinného oleje
- 1 lžíce citronu
- sůl, pepř
Začněte přípravou masa, které si nejlépe doma pomelte sami – pokud zvolíte rovnou kupované maso, jistě si taky na burgeru pochutnáte, pokud ho dobře propečete. Pak pokračujte domácí majonézou a tady dbejte na jednu důležitou věc. Všechny ingredience, ze kterých se majonéza připravuje, musí mít pokojovou teplotu, jinak se Vám s největší pravděpodobností majonéza srazí. Nachystejte si větší misku a začněte šlehat žloutky, hořčici, sůl a pepř. Pak postupně přidávejte citronovou šťávu za stálého šlehání, smíchejte oba dva druhy olejů a opět je postupně přidávejte – po kapkách, dokud se olej ve směsi zcela nezpracuje. Jakmile začne směs houstnout, můžete přidat na intenzitě lití oleje, ke konci zase však uberte, abyste dosáhli požadované konzistence. Nakonec už stačí jen majonézu dochutit a zpracovat v hotovém burgeru, perfektně se bude hodit i k domácím hranolkům.
Vnitřní strany housek je vždy dobré opéct na grilu nebo pánvi – udělejte tak těsně předtím, než sundáte maso z grilu. Maso by se mělo z každé strany grilovat jen několik minut, aby bylo hotové tak akorát, uvnitř by mělo být růžové a šťavnaté. Hotový burger by pak měl ještě navíc obsahovat zeleninu, která dodá na patřičné svěžesti. Použít můžete rajčata, pečené papriky, ledový salát, vynikající jsou ale i olivy nebo zkaramelizovaná červená cibulka, která je zvlášť lahodným doplňkem k pravým burgerům. Kdo má rád, určitě by si neměl nechat ujít ani plátek kvalitního rozteklého sýra přímo na plátku masa.