Říká se, že když má člověk hlad, sní všechno, co se mu dá na talíř. To je sice pravda, ale každý z nás by měl jíst jídlo s chutí. Jen sami přiznejte, jak často si sami pro sebe řeknete, že jídlo na Vašem talíři sice nevypadá vůbec chutně, ale přesto ho sníte. A to právě proto, že máte hlad. Ať už se pravidelně stravujete doma nebo v nedaleké restauraci, vždy byste měli jíst jen jídlo, které už na první pohled chutně vypadá. Je totiž dokázáno, že člověk jí očima a že pokud jídlo dobře vypadá, každého i lépe zasytí.
Neberte jídlo jako nutné zlo
Čas od času se to určitě stane každému. Někdy se prostě vařit nechce, ztrácí se do vaření chuť a to z mnoha důvodů. Buď jídlo není hosty pochváleno, nebo na talíři nevypadá tak, jak byste si představovali. Pokud se zaměříte na lepší servírování pokrmů, žádné jídlo nebude na talíři vypadat fádně, nudně a pořád stejně. I taková obyčejná omáčka s knedlíkem totiž může vypadat neodolatelně, byť jde o naprosto obyčejné jídlo, které možná servírujete každou neděli. Stačí si dát jen trošku záležet, pustit uzdu vlastní fantazii a místo toho, abyste dávali všechno rovnou na talíř, některé kousky, které jsou však nezbytnou součástí pokrmů, můžete dát bokem a každý si nabere, co hrdlo ráčí. To samé ostatně platí i o obyčejné polévce, kterou rozhodně nemusíte servírovat už připravenou v hlubokých talířích, ale v terině nebo velké ozdobné servírovací míse na polévku. Jestli chcete, aby servírování polévky nějak vypadalo, rozhodně se vyhněte podávání polévky přímo z hrnce, který postavíte na dřevěné prkénko přímo na stůl.
Bez barev to nejde
Že to bez barev nejde, tomu nasvědčuje i sada misek s puntíky. Ovšem pokud jde o barvy, toto tvrzení neplatí jen pro nádobí, které je spíš takovým doplňkem lahodného jídla. Souvisí i se samotným pokrmem. Jen si zkuste představit takovou naprosto obyčejnou ovesnou kaši bez příchuti, která sama o sobě v misce nebo na talíři nevypadá nijak vábně a kdekdo by ji dokonce i odmítl. Co k ní ale přidat čerstvé ovoce, například jahody, borůvky nebo ostružiny a sem tam kápnout sladký javorový sirup, který se ke kaším perfektně hodí? Uvidíte, že takový kaše se bude jíst skoro sama, ať už na ni máte jakéhokoli strávníka.
Chuť je důležitá, ale vzhled taky
Samozřejmě, že když bude jídlo sebekrásněji naservírované, ale nebude vůbec dobré, ani jeho krása to nespraví a nic Váš výtvor neomluví. Každý z nás ale ví, kde jsou jeho vlastní možnosti a kuchařské dovednosti. Pokud se zrovna nechcete pouštět do složitého vyváření a chcete mít přípravu večeře co možná nejrychleji za sebou, určitě vsadíte na studenou kuchyni, která je nejméně časově náročná. Nic nemusíte vařit a přitom se můžete dobře najíst? Jen přiznejte, není to ta nejlepší kombinace ze všech?
Břidlicové desky sice vypadají na jídelním stole nádherně, ale svíčkovou s knedlíkem byste z nich jedli asi jen velmi těžko, o horké polévce ani nemluvě. Pro slavnostní teplé obědy – a nejen pro slavnostní, ale i obyčejný oběd nebo večeře, kdy se rodina schází u jednoho stolu, musí být doma připraven jídelní servis. Že se Vám to zdá jako neuvěřitelný přežitek? Opak je pravdou. Věřte, že není snad nic horšího, než když je na stole každý talíř jiný a celý koncept stolu tak nějak „neladí“. Jídelní servis je vhodné vybírat v jednotné barvě, nejlépe světlé barvě, protože jen tak vynikne každý kousek jídla, se kterým jste se možná i hodiny vařili.