Léto má obrovské množství výhod a jedním z nich je právě grilování. Kdo by taky nemiloval letní grilovačky s přáteli nebo rodinou? Jestli se Vám sbíhají sliny už jen při pouhé představě dokonale opečené klobásky, šťavnatého steaku nebo rozpečeného sýra, pak jste tady naprosto správně. Přinášíme Vám několik zajímavých, ale velmi jednoduchých receptů na gril, které nastartují Vaše chuťové pohárky.
Grilování ale samozřejmě není jen o šťavnatém steaku nebo sladkovodní rybě. Populární se stává grilovaný losos, kořenová i salátová zelenina nebo marinovaná kuřecí křidélka. Více méně můžete na gril hodit vše, na co si jen vzpomenete. Stačí se jen zamyslet nad správnou úpravou a recept je na světě. A pokud byste snad neměli nápad, stačí se inspirovat i nás. Nějaký ten zajímavý recept totiž bude určitě k mání. Tak rozpalte gril a můžete se do toho rovnou pustit!
Grilovaný hermelín s levandulí
Grilování hermelínu není opravdu žádná věda. Grilování sýrů je u nás poměrně oblíbené a to ať už se jedná právě o hermelín nebo jiný plísňový sýr, který se po zahřátí roztéká.
Budete potřebovat:
- 1 hermelín na grilování
- sůl, pepř
- snítky čerstvé levandule
- rostlinný olej
- alobal
Hermelín je vhodné naložit do čerstvé levandule i několik hodin předem, aby se krásně zaležel a natáhl vůni levandule. Než se pak pustíte do grilování, sýr vytáhněte z ledničky alespoň půl hodinku předem, aby trošku chytil pokojovou teplotu. Teď už ale k samotnému naložení. Připravte si kousek alobalu, do kterého budete hermelín balit. Na spodek alobalu kápněte trošku rostlinného oleje, dejte na něj levanduli, sůl, pepř a hermelín. To stejné udělejte z druhé strany hermelínu. Sýr zabalte do alobalu a nechejte odpočinout v ledničce. Následné grilování probíhá asi deset minut, dokud sýr zcela nezměkne.
Grilované kotlety s fenyklem a cibulí
V Česku se stalo tak nějak raritou, že se griluje hlavně krkovice, po které máte často pocit, že jste se pěkně přecpali a přitom jste toho snědli minimum. Co takhle letos trošku odlehčit grilování a zaměřit se i na jiné kusy masa?
Budete potřebovat:
- 4 plátky vepřové kotlety
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 1 lžíce uzené červené papriky
- Sůl, pepř, olej, tymián
- 4 bulvy fenyklu
- 2 červené cibule
- balsamikový ocet
Kotlety naklepejte a po stranách lehce nařízněte nožem, aby se během grilování maso nekroutilo. Připravte si misku, ve které smícháte marinádu z hořčice, uzené červené papriky, oleje, soli, pepře a tymiánu. Alespoň na několik hodin předem maso naložte – pokud chystáte grilování na poslední chvíli, maso by se mělo vždy marinovat alespoň dvě hodinky minimálně. Pokud jde o zeleninu, tam jen stačí očistit a grilovat – cibuli i fenykl je dobré rozpůlit, aby byla zelenina dřív hotová. Na talíři už jen stačí zakápnout balsamikovým octem, osolit a dle chuti posypat čerstvým tymiánem.
Tipy, jak připravovat různé druhy zeleniny na grilu:
- velmi populární zeleninou na gril se stal lilek neboli baklažán. Abyste ho na grilu připravili správně, nakrájejte ho na plátky silné alespoň 1,5 cm a těsně před grilováním nechejte chvíli odpočinout na papírovém ubrousku nebo utěrce – to samé platí i o cuketě
- než budete na grilu připravovat chřest, nezapomeňte ho dvě minutky blanšírovat ve vroucí vodě, aby si udržel chuť i svou nádhernou barvu. Blanšírovat ve vodě je vhodné i další druhy vláknité zeleniny – pórek, celer nebo fenykl
- oblíbená je i kořenová zelenina připravovaná na grilu, například mrkev nebo petržel a celer. Všechny tyto druhy zeleniny jsou poměrně sladké a navíc chutné. Krájejte je proto na větší kousky, aby byla zelenina i krásně křupavá
- grilovaná cibule nesmí na talíři chybět. Vybírejte proto hlavně větší kusy cibule, které krájejte na velmi silná kolečka a napichujte na jehlu
- rajčata vždy grilujte vcelku nebo je pouze napichujte na jehlu. Nejvhodnější ke grilování jsou cherry rajčátka
- na gril se perfektně hodí i papriky, které lze grilovat vcelku nebo rozpůlené a pokapané troškou olivového oleje. Není na škodu po grilování sloupnout z paprik slupku a rozmačkat je. Vznikne Vám tak vynikající pasta
- zapomenout nesmíme ani na kukuřici, která se perfektně hodí na gril. Nejlepší je kukuřici několik minut předem povařit ve vroucí osolené vodě. Na grilu ji pak nezapomeňte potírat máslem a kdo má rád, tak nesmí zapomenout ani na kapku medu, který dodá patřičnou sladkost