Křupavé těsto, čerstvé ingredience, kvalitní olivový olej, rajčata a čerstvá bazalka. Bez těchto základních ingrediencí se neobejdete, pokud se hodláte pustit do italské kuchyně, konkrétně do přípravy vynikající pizzy. Pizzu, jako kdyby Vám ji připravoval skutečný mistr pizzař, si můžete celkem bez potíží připravit doma a budete možná mile překvapeni, jak snadné je připravit základní těsto.
Těsto na pizzu se Vám bude hodit nejen při přípravě křupavé italské pochoutky, kterou zná celý svět a celý svět ji miluje, ale i při přípravě tzv. focaccia. Focaccia al formaggio je italský slaný chléb, který lze různě dochucovat. Čerstvými i sušenými rajčaty, olivovým olejem a bazalkou, bylinkami a cibulí, česnekem nebo třeba sýrem i masem. Dá se ale použít i jako příloha k různým hlavním jídlům nebo obědovým salátům. A když foccaciu umíte připravit, v kuchyni se rozhodně neztratíte. Pojďme se proto podívat na recept, ze kterého lze vytvořit těsto na pizzu i na tento originální italský chléb.
Budete potřebovat:
- 1 kg hladké mouky
- 1 kostku droždí
- 0,5 litru vlažné vody
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl
Připravte si středně velkou misku, do které rozdrobte jedno celé droždí. Přidejte vlažnou vodu, dvě lžíce olivového oleje – vybírejte jen kvalitní olivový olej, protože jeho chuť bude ve finále dělat těsto těstem, špetku soli a vše společně promíchejte. Směs přidejte k hladké mouce a začněte vypracovávat těsto, které bude vláčné, suché a především se nebude lepit. Pokud máte k dispozici kuchyňského robota, rozhodně jeho služeb využijte. Doba, než vznikne skutečně vláčné těsto, to správné těsto na pizzu, může být pěkně dlouhá a bolavé ruce Vás neminou.
Jakmile budete mít těsto hotové a řádně vypracované, rozdělte ho na několik větších bochánků, zabalte do potravinové fólie a nechejte odležet v ledničce alespoň deset hodin. Takto postupujte s odležením těsta v případě, že z něj později budete připravovat pizzu. Jinak budete postupovat, pokud bude následovat příprava italského chleba. Těsto si opět rozdělte na několik dílků, vypracujte bochánky, zabalte do fólie a nechejte odležet při pokojové teplotě asi na dvě hodiny. Ať už půjde o těsto na pizzu nebo snad na italský chléb, krok s odležením těsta nikdy nevynechávejte. Na výsledné chuti to totiž bude opravdu znát.