Někdo říká, že by se začátkem jara měla alespoň na týden držet hladovka. Nejíst ale rozhodně není nic, co by bylo pro člověka přirozené a proto je vhodné volit raději šetrnější variantu. Takovou, která neuškodí tělu ani duši, očistí tělo alespoň částečně od škodlivin a navíc by mohla zachutnat i natolik, že si některé pokrmy budete ještě rádi připravovat doma běžně během roku. Protože právě o tom to všechno je.
O dobrém, ale velmi lehkém jídle, které nebude zatěžovat organismus, bude však vyvážené co do veškerých vitamínů a živin. Ještě předtím, než Vám odtajníme vzorový jídelníček na týden, je vhodné podotknout několik důležitých věcí, bez kterých se v žádném případě neobejdete – pokud se ovšem rozhodnete na jaro své tělo očistit. Pokud ne, možná najdete ve vzorovém jídelníčku alespoň inspiraci na dobrou večeři či oběd pro celou rodinu.
Žádná hladovka, cigarety ani alkohol
Berete očistu těla opravdu vážně? Tak začněte u skutečných problémů, které Vaše tělo zatěžují možná každý den. Cigarety jsou samozřejmostí, ty prostě k očistě těla vůbec nepatří. A pokud jde o alkohol, o něm to platí zrovna tak. Vyhněte se mu, ale pokud si k nějaké zvláštní příležitosti nemůžete sklenici odpustit, vsaďte buď na dvojku dobrého vína, nebo malé pivo. Držet hladovku a nejíst, to je samo o sobě pro lidské tělo problém. A věřte nebo ne, jestli budete držet hladovku a nebudete jíst, v budoucnu se Vám bude hubnout opravdu velmi těžko. Každý den si proto nachystejte jídlo na druhý den nebo si jen předpřipravte suroviny, ze kterých bleskově vychystáte něco dobrého k jídlu. Do práce si noste vlastní uvařené obědy, ke svačině volte spíš něco lehkého, snadno stravitelného a hned hotového. Inspirujte se týdenním jídelníčkem, který obsahuje vše, co organismus potřebuje. Snad Vám alespoň jedno jídlo z některého dne padne do oka.
Pondělí:
- Snídaně – žitný chléb s tvarohem a jablky
- Oběd – bramborová kaše dušeným zelím a cibulí
- Svačina – 200g čerstvé zeleniny
- Večeře – vaječný salát se zakysanou smetanou
Úterý:
- Snídaně – jogurt s ovocem
- Oběd – tofu s grilovaným lilkem nebo cuketou a jogurtovým dipem
- Svačina – řecký salát s feta sýrem
- Večeře – zapečená ryba s brokolicí
Středa:
- Snídaně – ovocný jogurt s lupínky
- Oběd – čočkový salát s okurkou
- Svačina – kedlubnový salát s jablkem
- Večeře – kuřecí prsa s parmskou šunkou a mozzarelou
Čtvrtek:
- Snídaně – rybičková pomazánka s žitným chlebem
- Oběd – kuskus se zeleninou, bylinkami a sýrem
- Svačina – zeleninový salát s mrkví
- Večeře – zapečené cuketky s rajčaty a mozzarelou
Pátek:
- Snídaně – jogurtové musli
- Oběd – zapečené brambory se zeleninou a špenátem
- Svačina – brokolicový salát s jogurtem
- Večeře – tofu se zeleninou
Sobota:
- Snídaně – rýžová kaše s ořechy
- Oběd – rýžový salát s vařenou kořenovou zeleninou
- Svačina – tvaroh se skořicí a jablky
- Večeře – pečená pražma s bramborem
Neděle:
- Snídaně – ovesné vločky s bílým jogurtem a ovocem
- Oběd – cizrna s bylinkovou omáčkou
- Svačina – okurkový salát
- Večeře – rajčatový krém s čerstvou bazalkou