Muffiny jsou menší jednoporcové pečené buchtičky, které mají svůj původ v Americe. Velmi rychle se dostaly do celého světa a i u nás si bleskově našly své místo. Dnes je můžete zakoupit už přímo hotové, upečené přímo v pekařstvích i supermarketech, snadno si je ale připravíte i doma. Děti je připravují nesmírně rády a ještě radši je konzumují.
Celozrnné muffiny s rybízem
Rybízové muffiny jsme pro Vás vybrali z jednoho prostého důvodu. Díky rybízu totiž získají tolik potřebnou a žádanou šťavnatost. A kdybyste snad nebyli příznivci rybízu, stačí ho jen zaměnit za jiné libovolné typicky letní ovoce. Z uvedené směsi připravíte zhruba šest středně velkých muffinů a doba přípravy Vám zabere asi půl hodinky.
Budete potřebovat:
- 2 vejce
- 5 lžic medu
- 2 hrnky celozrnné pšeničné mouky
- 5 lžic sezamového nebo slunečnicového oleje
- ½ hrnku kokosového mléka
- ½ sáčku kypřícího prášku
- šťáva a kůra z poloviny citronu
- 300g červeného rybízu
- špetka soli
Začněte tím, že si oddělíte žloutky od bílků. Žloutky smíchejte v jedné misce společně s medem, přidejte špetku soli a společně vyšlehejte do světlé pěny. Naopak bílky hned vyšlehejte do pevného sněhu. Žloutkovou směs smíchejte s celozrnnou moukou, olejem, kokosovým mlékem, citronovou kůrou a práškem do pečiva. Směs opatrně promíchejte a pomalu začněte přidávat vyšlehaný sníh. Vše společně promíchejte, sníh zapracujte a pomalu si připravte košíčky, které budete plnit hotovým těstem – případně si připravte formu na muffiny. Do každého košíčku ještě před nalitím těsta vhoďte několik kuliček rybízu – asi polovinu hrsti, nalijte těsto a vložte do předehřáté trouby (160°C) asi na 25 minut.
Nádivkové muffiny
Dokážete si představit pečené kuře bez dobré nádivky? Plníte nádivkou vnitřek kuřete a během oběda se po ní jen zapráší? Vyzkoušejte nádivku v podobě křehkých muffinů. Skvěle se hodí nejen k pečenému kuřeti, jinému masu, ale i jako obyčejný slaný muffin jen tak na chuť. Nádivkové muffiny jsou bleskově hotové a na stole se po nich jen zapráší.
Budete potřebovat:
- 8 rohlíků
- 250ml vlažného mléka
- 4 vejce
- 150g másla
- 200g slaniny
- sůl, pepř
- muškátový oříšek
- 1 hrst čerstvé kopřivy nebo petržele
Ze všeho nejdřív si nakrájejte rohlíky a přihřejte mléko. Rohlíky dejte do větší misky a zvlhčete je vlažným mlékem. Teď si oddělte žloutky od bílků, žloutky hned vyšlehejte společně s máslem, které jste nechali dopředu změknout. Do máslové směsi přidejte muškátový oříšek a bílky vyšlehejte do pevného sněhu. Vše společně promíchejte a dejte chvíli odpočinout. Teď totiž přišel ten pravý čas, abyste začali připravovat formičky na muffiny. Do každé formičky dejte plátek slaniny a na ni pak dávejte připravenou směs na nádivku. Každá formička by měla být naplněna těsně po okraj, nádivka totiž tolik nenabude. Pečte v troubě při 180°C asi dvacet minut.