Už se Vám někdy stalo, že jste si díky nějaké chuti nebo vůni vybavili vzpomínku například na své dětství? Určitě se tak stalo minimálně několikrát a Vy jste se rozhodli, že si nějaký takový „vzpomínkový“ pokrm uděláte příště k obědu nebo večeři. Možná ve Vás vyvolají nějaké příjemné vzpomínky i domácí smažené koblížky, které dělávaly snad všechny babičky a maminky. Ať už byly koblížky plněné něčím sladkým nebo se jedly jen tak, třeba posypané cukrem, rozhodně se dlouho na talířích dětí neohřály. A určitě se neohřejí ani tentokrát.
Smažené koblížky
Pochopitelně si koblihy můžete koupit vlastně každý den ve Vaší pekárně, ale rozhodně nebudou chutnat jako ty domácí. Domácí koblížky si zamilujete Vy i všichni členové Vaší rodiny. Jsou krásně nadýchané a chuťově naprosto výjimečné.
Budete potřebovat:
- 500g hladké mouky
- 35g droždí
- 3 žloutky
- 250ml vlažného mléka
- 50g másla
- 50g cukru krupice
- 3 lžíce rumu
- Špetka soli
- Olej na smažení
- Špetka citronové kůry
Vašim prvním úkolem bude kvásek, musíte ho nechat vzejít a teprve potom se můžete pustit do přípravy kynutého těsta. Máte hotový kvásek? Pak se můžete rovnou pustit do přípravy zbytku těsta – máslo utřete společně s cukrem vařečkou, přidejte oba dva žloutky, rum, špetku soli a nakonec i citronovou kůru, která těsto příjemně provoní. Ke vzniklému kvásku přidejte utřené máslo se všemi již přimíchanými ingrediencemi, hladkou mouku a pomalu přidávejte i vlažné mléko. Těsto je potřeba stále zpracovávat, aby bylo krásně hladké, vláčné a ne příliš lepivé. Těsto přikryjte čistou a suchou utěrkou a dejte na teplé místo odpočívat, aby se obsah mísy během jedné hodinky zdvojnásobil.
Jakmile budete mít těsto vykynuté, musíte se pustit do vykrajování menších koblížků a zároveň si dejte rozehřát olej v hrnci. Než se pustíte do smažení, dobře se ujistěte, že je olej v hrnci skutečně dostatečně rozehřátý – stačí menší útržek těsta, který se musí po vhození do oleje začít okamžitě smažit. Hotový koblížek poznáte na první pohled, je totiž krásně zlatavý z obou stran a nafoukne se do nádherně kulatého tvaru. Hotové koblížky lze pojídat jen tak nebo si je můžete naplnit domácí marmeládou – bohatě Vám k plnění postačí cukrářská plnička. Uvidíte, že domácí koblížky budou hned pryč a příště budete muset zdvojnásobit dávku těsta.