Rybí polévka je v mnoha rodinách naprosto nezbytnou součástí štědrovečerní večeře, která mimo jiné polévkou i začíná. A není snad na světě polévka, která by si nenašla tak obrovské množství jak milovníků tohoto tradičního jídla, tak i zarytých odpůrců. Zejména dětem často nechutná, výjimkou však nejsou v tomto případě ni dospělí, kteří rádi rybí polévku nahrazují jinými druhy polévek, které jsou pro slavnostní příležitost vhodné.
Možná i Vy máte letos na vaření méně času nebo Vás prostě jen napadlo, že se zdlouhavým vyvařováním nebudete zdržovat a raději čas investujete do něčeho nebo dokonce do někoho jiného. Pokud je tomu tak, vyzkoušejte si v tomto roce rybí polévku podle našeho receptu, která je rychlá, chuťově velmi dobrá a můžete si ji připravit z kterékoli své oblíbené ryby.
Čerstvá ryba na dobrý vývar
Během vánočních svátků opravdu není problém zakoupit čerstvou rybu a dvojnásobek to platí, pokud si libujete v rybí polévce připravené z kapra, což je koneckonců i ryba obsažená v tradičních receptech. Základem každé dobré rybí polévky je rybí vývar, který si můžete připravit dokonce i den dopředu a na poslední chvíli už doděláte jen zbytek. Otázkou však zůstává, zda si nebudete chtít nechat polévku na druhý den uležet, protože i tak lze v případě tohoto receptu postupovat.
Na rybí polévku budete potřebovat:
- 1x očištěná rybí hlava
- 1x cibule
- 1x petržel
- 1x mrkev
- půlka celeru
- 50g másla
- divoké koření – bobkový list, nové koření, pepř
- hladká mouka
- sůl
- muškátový květ
Rybí hlavu je nutné v prvé řadě očistit, zbavit ji žaber a rovnou si můžete připravit i mlíčí nebo jikry, pokud máte k dispozici. Nezapomínejte, že do rybí polévky patří jen ty ingredience, které máte sami rádi. Pokud nejste milovníky jiker v polévce, rozhodně se jich vyvarujte. Polévka bude tak jako tak vynikající a hlavně dle Vaší vlastní chuti. Jakmile budete mít připravenou hlavu na vývar, zalijte ji litrem vody, osolte a začněte pozvolna vařit společně s cibulí a divokým kořením. Rybí hlavu stačí vařit půl hodiny, poté sceďte, ale vývar v každém případě uchovejte. Rybí hlavu nechejte vychladnout, oberte maso a připravte si ho na stranu. Nakrájejte nebo nastrouhejte zeleninu – záleží, jak velké kusy zeleniny v polévce preferujete, navíc pokud zvolíte zeleninu nastrouhanou, pak bude ve finále polévka hustší a krémovitá. Zeleninu osmahněte na másle, přidejte lžíci hladké mouky, promíchejte a zalijte rybím vývarem. Vše společně promíchejte, osolte dle chuti, přidejte jikry nebo mlíčí a přidejte muškátový květ. Až budete mít polévku hotovou a připravenou k servírování, nezapomeňte přidat kousek nasekané petrželky, aby se polévka v talíři trošku zazelenala.