Gastronomické trendy se rok od roku mění a co je populární jeden rok, druhý už být nemusí. Zdravé vaření se však drží na výsluní už řadu let a není se čemu divit. Každý chce nejen dobře vypadat, ale i se dobře cítit a jedním z osvědčených klíčů ke zdraví je právě zdravá, pestrá a pravidelná strava. Za zdravé a chutné jsou považovány i lokální potraviny, domácí suroviny, jejichž popularita ještě postupně během let nabere na síle.
Lokální potraviny
Lokální potraviny se staly populárními a pomalu si zajistily své čestné místo na trhu. Klasické farmářské trhy se začaly dostávat dokonce i do větších supermarketů a není dnes žádnou výjimkou, že si můžeme koupit i výrobky malých dodavatelů a výrobců. Pravda, některé potraviny se vyznačují vyšší cenou, ale kdo nedá dopustit na kvalitu a záleží mu na tom, aby bylo jídlo místní, na peníze většinou nehledí, což výrobci i prodejci velmi dobře vědí. Lokální potraviny jsou a budou populární ještě řadu let, jejich populárnost ještě nebere na síle a předzvěsti udávají, že si dřív nebo později restaurace začnou ve velkém pěstovat vlastní plodiny, výjimkou však nemají být ani vlastní farmy. V budoucnu tak lze očekávat, že si restaurace budou vyrábět vlastní uzeniny, sýry nebo různé kvašené výrobky včetně dobrého piva.
Hlavně bez cukru, aditiv a hormonů
Letošní i příští rok se gastronomie ponese v naprosto jasném duchu a vylučovat se budou hlavně potraviny obsahující velké množství cukrů, různých aditiv a hlavně hormonů, kterými jsou krmena zvířata – to samé se vztahuje i na antibiotika. Maso je tak trošku na ústupu a jeho místo zaujala hlavně zelenina nebo obilniny, které lze připravit na desítky různých způsobů. A protože je cukr považován jako jedna z hlavních příčin obezity, z jídelníčků se postupně začíná ztrácet a jinak tomu nebude ani v následujícím roce. Ptáte se, které potraviny byly hlavními hity v roce 2015? Největšími taháky byly hlavně zelené čaje matcha a stále populární chia semínka nebo ořechy pistácie. Za lék na všechno byly považovány silné a dlouho tažené masové vývary, do popředí se dostala hlavně filipínská kuchyně a pokud jde o příchutě, tady se dávalo přednost hlavně uzeným a kouřovým chutím.