Dýně jsou bezpochyby největším podzimním hitem a právě teď je období, kdy mají v kuchyni největší zastoupení. Kdo si je nevypěstuje na vlastní zahrádce, určitě neodolá koupi dýní na farmářských trzích nebo supermarketech, kde mají své zasloužené místo. Dýně byly v minulých letech považovány za chalupářské dekorace, hlavně ku příležitosti Halloweenu, v současnosti jsou dýně považovány hlavně za lahůdku, kterou je možné připravovat na nespočet způsobů. My si povíme nejen něco o dýních a jejich rozdělení, ale podíváme se i na recepty, které si jednoznačně zamilujete.
Který druh dýně vybrat?
Muškátová, máslová nebo dýně hokaido. Existuje nespočet druhů dýní, ale tyto tři základní jsou v českých kuchyních nejpoužívanější, dostupné je i největší množství receptů, které se řadí právě k těmto slavným odrůdám.
- Muškátová dýně – muškátová dýně váží většinou do šesti kilogramů, umožňuje přípravu běžně až deseti porcí jídel a její sytě oranžová dužina dovoluje tepelnou úpravu sladkých i slaných jídel, což jistě ocení všichni, kdo mají v plánu z jedné dýně vytvořit například hlavní jídlo, polévku a ještě lahodný dezert
- Máslová dýně – i máslovou dýni lze tepelně upravovat ve slaných i sladkých variantách, avšak největší oblibu si získala pro pečení a následné rozmixování do polévky, protože její chuť je lehce oříšková, máslová a tím pádem i velmi lahodná
- Hokaido dýně – hokaido je jediným druhem dýně, která se před žádnou úpravou neloupe, její slupka se nechává tak, jak je. Vzhledem k tomu, že slupka této odrůdy měkne teplem, hodí se ji v začátku zahřát, lépe se vám bude s dýní pracovat
Dýňové pyré jako základ
Pokud se nějak víc ponoříte do různých receptů z dýně, mnohokrát narazíte na recepty, kde je základem pokrmu dýňové pyré. Recepty z dýně se totiž obecně rozlišují na dva základní druhy – v prvním případě je základem ono zmíněné pyré, ve druhém případě se dýně v pokrmu přímo rozvaří a tedy se počítá s tím, že během přípravy tepelnou úpravou změkne. Vůbec nejlepší je pro přípravu pyré použít dýni máslovou, která je svou chutí nejvýraznější, má pro pyré ideální konzistenci a hotový produkt lze dlouhodobě skladovat, například zavařený.
Dýňové lívanečky
Budete potřebovat:
- 250g vychlazeného dýňového pyré
- 200g polohrubé mouky
- 1 lžíce prášku do pečiva
- 2 lžíce cukru krupice
- 60g másla
- 3 vejce
- 400ml mléka
Připravte si tři misky a v té největší smíchejte prášek do pečiva, špetku soli a sůl. Ve druhé menší misce si pomalu prošlehejte mléko společně se žloutky, dýňovým pyré a máslem. Třetí misku použijte na bílky s cukrem, ze kterých je nutné vyšlehat pevný sníh. K moučné směsi přidejte směs mlékovou, vše promíchejte, aby se jednotlivé ingredience propojily a nakonec zapracujte jemný sníh. Pánev lehce potřete olejem a opékejte menší dýňové lívanečky z obou dvou stran. Doporučujeme ozdobit například borůvkami nebo variací lesních plodů se zakysanou smetanou či tvarohem.
Dýňové noky
Budete potřebovat:
- 500g vařených loupaných brambor
- 500g vařené dýně – nejlépe máslové
- 150g polohrubé mouky
- 150g hladké mouky
- 1 vejce
- Sůl, muškátový oříšek
- 150g slaniny
- 100g parmazánu
Vařené brambory a dýni – obojí by mělo být uvařené a chladné, klidně je možné vše uvařit předchozí den, prolisujte do větší misky lisem na brambory nebo nastrouhejte na struhadle. Jakmile budete mít hotovo, přidejte všechny ostatní suroviny, promíchejte a snažte se, aby vzniklo jemné nelepivé těsto, ze kterého bude možné tvarovat noky. S těstem je vhodné pracovat co možná nejrychleji, protože jinak se samo o sobě začne lepit a začne ztrácet na své struktuře. Dejte si proto klidně dopředu vařit vodu, do které začnete vhazovat již vytvarované noky. Jakmile noky vyplavou na hladinu, povařte je zhruba minutku a začněte je postupně vyndávat. Během doby, kdy se budou noky vařit, nakrájejte na plátky slaninu, kterou necháte na pánvi zprudka osmahnout. Pak už stačí jen smíchat slaninu s noky, posypat parmezánem nebo jiným výrazným sýrem a můžete podávat.