Dokážete si představit návštěvu kina bez pořádného kelímku popcornu? Nedokážete? Věřte, že rozhodně nejste sami, protože právě popcorn je jedna z pochutin, kterou si u filmu, ať už je dobrý nebo špatný, nedokáže představit téměř nikdo. A když už je film špatný nebo spíš průměrný, právě popcorn se může stát tou jedinou dobrou stránkou špatně stráveného večera.
Popcorn vlastně dnes není jen dobrotou připravovanou k filmu. Běžně se připravuje při oslavách, protože děti ho přímo milují nebo při koktejlových párty – je totiž skvělým doplňkem na stole a rozhodně chutná daleko lépe, než kupované brambůrky a podobné, ne příliš zdravé křupky. Mlsání popcornu se přitom nemusí bát ani zatvrzelí dietáři, ten domácí je totiž i poměrně zdravý – pokud je konzumován v rozumné míře, což je ale někdy dost obtížné :-).
Domácí příprava popcornu je opravdu velmi snadná a dle své fantazie a chuti můžete popcorn vylepšovat, až dojdete s jeho chutí k naprosté dokonalosti.
Budete potřebovat:
- 100g zralé a zcela vysušené pukancové kukuřice
- Olej
- Máslo
Bez tohoto základu se při přípravě domácího popcornu neobejdete. Následně však máte hned několik možností, jak si popcorn připravit v domácích podmínkách. První a tou vůbec nejjednodušší variantou je výroba domácího popcornu s pomocí domácího popcornovače. Výrobník popcornu udělá takřka polovinu práce za Vás, jeho obsluhu zvládnou dokonce i malé děti a výsledek je vždy naprosto perfektní.
Další možností, jak připravit popcorn, je s pomocí hlubší pánve – pánev musí být opravdu hluboká, protože jakmile začne kukuřice pukat, nemusel by se Vám popcorn do pánve vejít. V pánvi stačí rozehřát malý kousek másla s troškou oleje. Jakmile je máslo rozpuštěné, přihodíte psancovou kukuřici a přikryjete pokličkou. Ptáte se, kolik množství kukuřice je vhodné do pánve nasypat, by nebylo popcornu ve výsledku moc ani málo? Je důležité, aby kukuřice svou vrstvou pokryla spodní část pánve. Dosáhnete tak naprosto optimálního množství popcornu. Nezapomínejte, že když se bude kukuřice zahřívat, je vhodné s pánví čas od času zapohybovat, aby se skutečně prohřála všechna zrnka kukuřice a ona nakonec popraskala. Kukuřice se začne měnit v popcorn zhruba během deseti minut a jakmile přestanete slyšet praskání, pánev byste měli rychle odstavit, aby se popcorn nepřipálil – v průběhu je vhodné kontrolovat.
Nepotrpíte si jen na klasický slaný popcorn, který si dává každý? Zkuste si ho doma vylepšit nastrouhaným parmezánem nebo jiným chuťově výrazným sýrem, čerstvými bylinkami přímo ze zahrádky nebo dokonce česnekem, který předtím můžete lehce prohřát na olivovém oleji. Stačí zapojit fantazii a v domácích podmínkách si můžete připravit popcorn přesně podle Vašich vlastních představ a chutí.