Komplikované recepty a složité postupy nejsou nic pro nás. Vaření nebo pečení, během kterého budete muset použít snad všechny vařečky, hrnce nebo stěrky, se už dnes nenosí, protože času není nazbyt. V jednoduchosti je krása a to ostatně platí i o našem receptu na rychlé rajčatovo-smetanové těstoviny, které budete mít hotové za pár minut a perfektně se hodí i k nedělnímu obědu.
Každý nemá slabost pro rajčatové omáčky se smetanou, které jsou navíc lehce nasládlé, ale věřte, že právě tato varianta vám vyrazí dech. Kromě toho, že omáčka vyniká svou jednoduchostí, má ještě jednu podstatnou výhodu. Nelze na ní vůbec nic zkazit.
Budete potřebovat:
- 1 střední cibule
- 4 stroužky utřeného česneku
- 2 konzervy loupaných rajčat (cca 400g)
- 2 lžíce cukru krupice
- 240ml smetany
- strouhaný parmezán
- 500g těstovin
- sůl, pepř, olivový olej a čerstvou bazalku
Připravte si středně velký hrnec, ve kterém rozehřejte olivový olej a dozlatova osmahněte nakrájenou cibulku, ke které po chvíli přidáte utřený česnek. Jakmile začne česnek krásně vonět – dejte pozor, aby se vám společně s cibulkou nespálili, můžete začít přidávat rajčata z konzervy. Přidejte sůl, pepř a vmíchejte cukr – začněte nejlépe menším množstvím a až dle chuti přidávejte, ze začátku jistě postačí jen dvě polévkové lžíce. Jednou za čas promíchejte a vařte půl hodinky.
Po třiceti minutách můžete dát základ na omáčku bokem a nechat zlehka a opravdu jen na chvíli vychladit. Abyste měli omáčku krásně jemnou, bez hrudek a zbytečně velkých kusů rajčat, doporučujeme několikrát zapulzovat ponorným mixérem, který je praktickým a nepostradatelným pomocníkem snad ve všech kuchyních a domácnostech. Vždy byste si přitom měli dát pozor, abyste to s mixérem nepřehnali, protože z omáčky by se neměl stát jemný krém. Menší kousky rajčat jsou naopak vítány. Vše opět dejte zpátky do hrnce a pár minut povařte. Připravte si smetanu a konečně i vodu na těstoviny.
Jakmile se vám omáčka začne opět prohřívat, přidejte smetanu a vařte asi dvě minutky – nezapomeňte ochutnat, aby byla omáčka akorát slaná i sladká a případně přidejte bazalku, záleží opravdu jen na vaší chuti. Teď už ale k těstovinám, které už se jistě vaří ve vroucí vodě. Aby vám voda varem nepřetekla, vyzkoušejte silikonovou pokličku proti vykypění, která najde uplatnění v každé domácnosti. Hlavně pak v menších kuchyních, kde není místa nazbyt. Hotové těstoviny promíchejte s omáčkou, lehce posypte parmezánem a servírujte.